Redback Spider

Redback down under in de Kimberly

Vlag AustraliëEen tornado van stof, bekend als een Willy-Willy, danst over de weg. De droge lucht voelt aan als een warme föhn en de thermometer geeft dertig graden in de schaduw aan. De ribbels; het ploegen door de rode aarde, kangoeroes die zich aan weerszijden uit de weg maken, hagedissen die lui langs de kant van de weg liggen te zonnen en een eenzame handgeschilderde wegwijzer die me de weg wijst. De ratrace is hier volkomen onbekend. Dit is de outback van Kimberley in het noorden van West-Australië. Ik ben besmet met het virus ‘Australius’ en de ruige Kimberley is de plek waar ik, ondanks mijn hang naar het onbekende, graag terugkeer. De hitte; de geur van eucalyptus, het proeven van het vele stof, de eindeloze horizon, verschroeide roestrode aarde onder een chroomblauwe koepel van blauwe lucht, de meest opdringerige vliegen ter wereld en verhalen uit de verteltraditie van de oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals. Geloof me; er valt veel te schrijven over het imposante Australische landschap. Het is een groot land en er zijn vele manieren om het allemaal te beleven, maar het outbackgevoel van vrijheid en avontuur zal je zelf moeten ervaren. Dat het leven in de outback ook eigenaardige situaties met zich meebrengt zal blijken uit dit verhaal. 

Ik ben nu acht dagen onderweg. De vergezichten die ik passeer zijn normaal gesproken voorbehouden aan een documentaire van National Geographic. De lege kilometers van de onverharde Gibb River Road glijden voorbij tot ik plotseling een oude pick-uptruck zie verschijnen in de trillende hitte. Hij staat op een eenzaam rustpunt langs de kant van de weg, maar wat me het meest in het oog springt is de bestuurder ervan die me doet denken aan Les Hiddens, de man die bekendheid verwierf als de ‘Bushtucker man’, in de gelijknamige televisieserie.

De Redback down under

De afgelopen dagen heb ik wallabies, termietenheuvels, baobab bomen, kaketoes en spinifex gezien. Er wordt wel gezegd dat je pas in Australië bent als er een ‘roo’, over de weg hopt, en hoewel Australië bekend staat om zijn markante figuren doen de sprongen die de bestuurder maakt mij eerder denken aan een verhitte kangoeroe die in de knoop zit. Dat het een komisch tafereel is blijkt wel uit de geamuseerde lach van een kookaburra, een uit de kluiten gewassen ‘ ijsvogel’, die vanuit een gomboom toekijkt.

Het is vermakelijk, maar uiteraard stop ik, want in dit deel van Australië is het een ongeschreven regel dat je stopt voor iemand met pech. De kans is namelijk groot dat je de enige andere voorbijganger bent van de dag. Al snel blijkt dat Garth, de bestuurder, op een boomstam leunde om zijn behoefte te doen. Hij buigt zich naar me toe en fluistert er droogjes aan toe dat hij zijn edele delen down under heeft laten bengelen wat door een lichtgeraakte Redback spider, welke in hinderlaag lag, werd gezien als een frontale aanval. Een Redback is, als jullie dat nog niet weten, een kleine spin die bekend staat om een zeer pijnlijke beet. Een beet van deze Redback kan binnen een paar minuten resulteren in spierverslapping, hartkloppingen en indien medische zorg, in de vorm van een antiserum, ontbreekt kan de beet in ernstige gevallen leiden tot de dood. Toch besef ik me dat de kans dat je gebeten wordt; ervan uitgaand dat je niet zomaar je hand in een hol steekt, vrij klein is. Ik knipper met mijn ogen en blijf hem aanstaren, in de veronderstelling dat het een grap betreft, maar zijn door de pijn vertrokken gezicht spreekt boekdelen. ‘Yeah, it hurts like hell. Vanuit de eski (koelbox) reik ik Garth een ijspak toe om de zwelling te verlichten. Aangekomen bij de eerste hulppost wens ik hem het beste toe. ‘No worries, mate’, antwoord Garth onbezorgd in een onmiskenbaar Australisch accent, terwijl hij worstelt met zijn glimlach.

Later op de avond staar ik vanuit mijn swag (slaapzak) in de oneindigheid van het heelal, waar het Zuiderkruis en de Melkweg zich op hun helderst laten zien. De natuur heeft het hier voor het zeggen. Zo ook, vandaag. Met een grijns op het gezicht neem ik Garth’s ongemak met de Redback in mij op. Welke outback ervaring kan dit nog overtreffen!

Redback Spider
De Redback Spider.

Tekst De redback down under: Robin

Meer over de Redback spider op Wikipedia

Kimberly Australia travel guide