Duiken met walvishaaien

Duiken met Walvishaaien bij het Ningaloo Reef

Vlag Australië‘Shark! Everybody in the water, now!’ Aan dek is de spanning te voelen en terwijl iedereen zijn duikuitrusting haastig bij elkaar zoekt roept de schipper in sergeant-majoor mode: “Avoid the head, stay away from the tail and don’t touch. Go, go go!”.

Vol verwachting duiken we het water in. Het eerste wat ik zie is een eindeloos blauw. ‘Zie jij wat?’ vraagt iemand naast me. ‘Volgens mij zag ik iets bewegen. Kijk daar eens’. Dan opeens vanuit het niets komt een donkere vlek opdoemen. Een enorme geopende bek zo groot als een auto komt recht op me af gestevend. Steeds wijder en groter wordend met elke seconde die voorbij gaat. Walvishaaien voeden zich door plankton uit het water te zeven en hebben geen interesse om tussendoor een menselijk hapje te verslinden. Het stelt met gerust dat het dus aannemelijk is dat ik na dit avontuur weer ongeschonden aan boord stap.

Duiken bij Ningaloo Reef

Ik ben op het Ningaloo Rif dat zich zo’n 260 kilometer uitstrekt langs de westkust van Australië. Oog in oog met een walvishaai van ruim negen meter lang. ’s Wereld’s grootste vis die eruitziet al ’s werelds meest vriendelijke zwemmende teddybeer.

Walvishaai
Duiken met walvishaaien.

Ik voel me op mijn gemak en het enige geluid is mijn ritmische ademhaling door de regulator. Stralen zonlicht breken door het wateroppervlak en schijnen op haar glanzende grijze huid die is gemarkeerd met uniek patroon van lichte witte vlekken en strepen. Inmiddels zwemt ze naast me en ik probeer haar op een respectvolle afstand bij te houden, ondertussen foto’s makend terwijl ze sierlijk door het water glijdt. Ze pronkt als een supermodel op de catwalk, schijnbaar onverschillig door mijn aanwezigheid. Wat een lichaam! De platte kop, kleine oogjes en een zwerm vissen onder haar buik. Haar ogen lijken mij wel te onderzoeken.

Een walvishaai bewonderen is echter geen passieve activiteit. Tien minuten lang trappel ik als een gek met mijn vinnen om haar bij te houden, maar plotseling, met een zwiep van haar enorme staartvin snelt ze moeiteloos het oneindige blauw in. Haar donkere contouren vervagen en het is veel te snel weer voorbij. De opwinding van  het korte oogcontact met dit prachtige schepsel, zo groot is als een bus is er één van grote schoonheid.

Hier worden dromen waarheid

Ningaloo Reef staat bekend als een van de beste plaatsen in de wereld om deze prachtige walvishaaien in hun natuurlijke habitat te bezoeken. Het is waar dromen werkelijkheid worden. Make it happen!

(Tekst Robin, Foto’s Maarten)

Lees ook: Duiken met giganten in de Andaman Zee (duiken in Thailand)

Reizen in Australië: www.australia.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *