Aanzien op de Veluwe

aanzienopdeveluwe
Aanzien op de Veluwe de route.

De fietstocht Aanzien op de Veluwe  start vandaag in Staverden. Het kleinste stadje van de Benelux. De fiets wordt uitgeladen op de parkeerplaats van kasteel Staverden. Deze werd in de 13e eeuw gebouwd en vooral als jachtslot gebruikt. Het kasteel is niet toegankelijk en is verhuurd aan particulieren. Het park is echter wel te bezoeken en op het landgoed hangt een bijzondere sfeer. Ruimte en rust maar ook stijl en klasse.

Aanzien op de Veluwe
Kasteel Staverden.

Na Staverden fietsen we eerst langs een prachtig bloeiende heide voor we het het Speulderbos induiken. Toeval wil dat net de herder met zijn schapen door het veld loopt om zo het plaatje compleet te maken.

Aanzien op de Veluwe
Schapen op de heide.
Aanzien op de Veluwe, na elke bocht weer een verassend uitzicht

Het Speulderbos staat hoog genoteerd in de toptien van mooiste bossen in Nederland. Al snel waan je je tussen de  knoestige, groenbemoste eiken, varens en halfvergane stammen in een sprookjesbos. Slingerend door de bomen bereiken we Garderen. Het is genieten bij de diverse restaurants en op de zonnige terrassen die het dorp heeft. Na de korte pauze fietsen we langs korenmolen de Hoop een gebied met akkers en weilanden in, maar lang duurt dat niet. Als snel duiken we de bossen weer in. De alsmaar slingerende fietspaden trakteren ons na elke bocht weer op een verassend (uit)zicht.

Garderen.
Garderen.
Speulderbos.
Speulderbos.

We duiken onder de snelweg door en komen aan bij Radio Kootwijk. Opeens maken de bomen plaats voor een groot open gebied van heidevelden en zandverstuivingen. Hier staat ook het zendstation dat in de jaren twintig van de vorige eeuw werd gebouwd voor radiotelegrafisch contact met toenmalig Nederlands-Indië. Koningin-moeder Emma (Echtgenote van koning Willem III) opende in 1929 de radiotelefoondienst met de woorden ‘Hallo Bandoeng, hoort u mij?’

Radio Kootwijk.
Radio Kootwijk.

Bij knooppunt 9 kom je langs de Echoput, een waterput gebouwd door Lodewijk Napoleon. Deze 56 meter diepe put werd in 1811 gebouwd voor het drinkwater voor de paarden van het leger. Helaas is de put niet meer te bezichtigen voor het publiek en is er tegenwoordig een huisje omheen gebouwd. Niet echt bruikbare info dus, maar het verklaard misschien iets beter de naam van de route. Langs het Uddelermeer fietsen we dan langzaam weer richting het eind van de route. Waar het bord ‘Staverden, de kleinste stad van Nederland’ nog even een glimlach op het gezicht tovert.

Aanzien op de Veluwe
De kleinste stad van Nederland.

Knooppunten Aanzien op de Veluwe: 86-83-79-81-59-58-81-40-41-38-10-09-05-02-61-01

Lengte fietsroute Aanzien op de Veluwe: 52 km

Bekijk Aanzien op de Veluwe ook op: Gelderseroutes.nl

Foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Your Window To The World