Fietsroute Blokzijl

Fietsroute Blokzijl

We starten de tocht in Sint Jansklooster. Een gezellig dorp in de kop van Overijssel. Het ligt prachtig aan de rand van de Wieden en is het voormalig thuisdorp van Evert van Benthem, tweevoudig winnaar van de Elfstedentocht. Al snel buiten het dorp komen we langs de Monnikenmolen. Een riet gedekte stellingmolen op een stenen onderbouw en in gebruik als korenmolen.

De Monnikenmolen bij Sint Jakobsklooster
De Monnikenmolen bij Sint Jansklooster.

De route leidt ons vervolgens via landelijke weggetjes naar het water en we slaan rechtsaf de dijk op langs het Kadoelermeer. Hier moeten we het fietspad delen met de koeien die regelmatig op of vlak naast het pad staan en al snel nieuwsgierig komen aanlopen tijdens een fotostop. Geduldig poseren ze dan ook voor een groepsportret. De aanwezigheid van koeien betekend ook dat we soms vreselijk slingerend over het fietspad voortbewegen om de banden schoon te houden van wat onze nieuwe vrienden daar hebben achtergelaten.

Koeien op het fietspad.
Koeien op en langs het fietspad.
Vollenhove.
Vollenhove.

Het Kadoelenmeer gaat over in het Vollenhoverkanaal en we fietsen over een leuk ophaalbruggetje met uitzicht op de Sint Nicolaaskerk de haven in. Vollenhove is een gezellig havenstadje met allerlei terrasjes, veel historische gebouwen en mooie tuinen. Maar we zijn nog niet heel lang onderweg dus het appelgebak laten we hier staan en fietsen door in de richting van Blokzijl. Met de wind in de rug is het makkelijk peddelen maar het is wel opletten op de begroeiing die her en der dwars door het fietspad omhoog komt.

Veel water langs de route.
Veel water langs de route.

Blokzijl, gelegen aan de rand van het ‘oude land’, kent een ongekende charme met haar nauwe straatjes, veel oude patriciërshuizen en een prachtige haven. In het dorp moeten we even wachten voor de openstaande brug. Al snel verzamelen zich tientallen fietsers die rustig naar de voorbij varende boten kijken. De brug gaat weer omlaag en de colonne zet zich in beweging. We worden opgewacht door een groep japanners die zich al fotograferend verbazen over de stoet fietsers die over de brug trekt.

Haven van Blokzijl.
Haven van Blokzijl.

We laten Blokzijl achter ons en fietsen langs het stoomgemaal A.F. Stroink. Een rijksmonument dat nog volop in gebruik is bij het Waterschap Reest en Wieden. Het gemaal regelt het peil op de boezem (waterbergingsgebied) van Noordwest-Overijssel. Hier is het even flink doortrappen, want de wind die we voor Blokzijl zo lekker in de rug hadden hebben we hier pal tegen. De omgeving maakt echter veel goed en al snel zijn we terug in  Sint Jansklooster.

Nog even flink doortrappen met de wind tegen.
Nog even flink doortrappen met de wind tegen.

Knooppunten: 81-80-73-31-43-44-74-75

Lengte: 24 km

Bekijk de route ook op: Nederlandfietsland

Foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Your Window To The World