Giethoorn de Wieden

Giethoorndewieden

De route Giethoorn de Wieden start voor ons in Sint Jansklooster. Nou is Giethoorn misschien de voor de hand liggende plek daarvoor, maar op een zonovergoten dag in augustus is het hier lekker rustig parkeren. En omdat we toch een rondje fietsen…

Bloemencorso Sint Jansklooster.
Bloemencorso Sint Jansklooster.

Afgelopen week werd hier het jaarlijkse bloemencorso gehouden en langs de route komen we een aantal keer show wagens tegen die nog voluit staan te pronken. De fel gekleurde bloemen hebben de afgelopen dagen dan ook genoeg hemelwater gekregen om niet te hoeven verpieteren. Via Poepershoek (ja, zo heet het echt), fietsen we naar Belt-Schutsloot, een verassend rustig waterdorp dat al een beetje doet denken aan Giethoorn afgezien van de hordes toeristen.

Fietsroute Giethoorn de Wieden
In dit gebied meer bootjes dan fietsen.
Fietsroute Giethoorn de Wieden
Belt-Schutsloot.

We slaan linksaf en fietsen midden over de Belterwijde waar we dankzij een gunstige wind de bootjes die paralel aan ons meevaren één voor één inhalen. Langs rustige fietspaden komen we vervolgens aan in Giethoorn. Het ‘Hollands Venetië’ in noordwest Overijssel. Het heeft met zijn met zijn vele grachten en typische bruggetjes veel te bieden.

Lekker varen rondom Giethoorn.
Geen gebrek aan vaarroutes rondom Giethoorn.

Als afwisseling van het fietsen kun je hier ook prima een bootje huren en een middag de vele waterwegen in en rond het dorp verkennen. Midden in het toeristen seizoen zijn de smalle fietspaden minder goed berekend op de hoeveelheid mensen en lopen we vaker naast de fiets dan dat we erop kunnen zitten.

We laten Giethoorn achter

Nu we Giethoorn achter ons laten fietsen we dwars door Nationaal Park Wieden-Weerribben. Hier wisselen water en land elkaar af. Het gebied is ontstaan door turfwinning en is het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Na het gezellig drukke Giethoorn vind je hier een oase van ruimte en rust.

Fietsroute Giethoorn de Wieden
Fietsbrug.
Fietsroute Giethoorn de Wieden
Nationaal park Wieden-Weerribben.

Knooppunten: 82-84-94-63-61-60-62-64-65-45-63-94-82

Lengte: 42 km

Bekijk de route ook op Nederlandfietsland

Foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Your Window To The World