Hanzeroute Zuid

Hanzeroute zuid
Kaartje Hanzeroute zuid.

Na een aantal fietsrondjes wat verder weg zoeken we het deze keer wat dichter bij huis. We fietsen onze oprit af en begeven ons naar routepunt 82. Een kleine kilometer van huis en dus een thuiswedstrijd. Hier komen we aan op de Hanzeroute zuid die de vestingstadjes Harderwijk en Elburg verbind. Na de fietstochtjes ‘op afstand’ valt me meteen weer op hoe mooi het hier ook alweer is. Een gevoel dat ik de hele route blijf houden.

Hooi in ontwikkeling.
Bloemrijk hooiland in ontwikkeling.

Met uitzichten op het Veluwemeer fietsen we langzaam in de richting van Harderwijk. Door voormalige landbouwgronden waar nu bloemrijk hooiland wordt ontwikkeld. Deze graslanden moeten de komende jaren omgevormd worden naar een halfopen landschap vol bloemen, kruiden en kleine bosjes. Op den duur zullen Schotse Hooglanders, reeën en andere grote grazers gaan helpen bij het beheer. Een gebied om in de gaten te houden!

Het gezellige centrum van Harderwijk.
Het gezellige centrum van Harderwijk.

De Hanzeroute zuid leidt ons langs unieke natuur

Als je de knooppunten volgt mis je het centrum van Harderwijk. De stad is echter een bezoekje meer dan waard dus we wijken even af van de route en fietsen door het oude centrum langs de oude stadsmuur en richting de kust met het strandeiland en de gezellige boulevard. Hierna fietsen we de achtertuin van Harderwijk in. Al snel komen we bij een woestijn in het klein, het Beekhuizerzand. Het is één van de laatste grote stuifzandgebieden van Europa. Grote schommelingen in temperatuur, droogte en vrij spel voor de wind zorgen voor een spectaculair landschap. Een uniek stukje natuur in ons eigen land.

Geweldige natuur bij het Beekhuizerzand.
Geweldige natuur bij het Beekhuizerzand.

Over fietspaden slingeren we door het Leuvenumse bos en langs de Elspeetse Heide. De eerste kleurige paddestoelen laten zich weer zien en bij de Stakenberg komen we een kudde grazende schapen tegen.

Eind september, de herfst komt eraan.
Eind september, de herfst komt eraan.

Middenin de eeuwenoude bossen bij Nunspeet ligt het recreatiegebied Zandenplas. Met een fijn zandstrand, de lig- en speelweide en het zonnetje dat net even tussen de wolken door komt kijken de ideale plek voor een korte pauze.

De Zandenplas, een ideale plek voor een (korte) pauze.
De Zandenplas, een ideale plek voor een (korte) pauze.

Onder en over de snelweg, langs de golfbaan nog altijd door de bossen vervolgen we de weg richting ’t Harde. Het bos begint nu wat uit te dunnen tot we aankomen bij landgoed de Zwaluwenburg. Een gevarieerd gebied met een landhuis, parkbos, oude boerderijen en landbouwgronden. Door de grote landschappelijke verscheidenheid komen in het gebied ook veel soorten vogels, vlinders en vleermuizen voor.

Op het landgoed liggen ook de productietuinen van Biohorma, bekend van de natuurlijke geneesmiddelen van A. Vogel. Deze tuinen zijn vrij toegankelijk. De planten op deze ‘Gezondste Plek van Nederland’ zullen u betoveren met hun stralende kleuren en bijzondere geuren. Slingerend door de tuinen loopt een wandelroute van 1 kilometer.

Zonnebloem in de A. Vogeltuinen.
Zonnebloem in de A. Vogeltuinen.

We fietsen door naar Elburg. Ook hier is het een aanrader om even van de knooppunten af te wijken. Prachtig gelegen aan de randmeren is het één van Nederlands meest bezienswaardige oude stadjes. Elburg en de visserij zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Botters, vissers en netten bepalen nog steeds het beeld in de gezellige haven. In het centrum zijn ontzettend veel mooie stukken geschiedenis te vinden.

Terug op de route volgt een prachtig uitzicht over het Veluwemeer en komen we langs de fundamenten van de oude St. Ludgeruskerk. De kerk werd na zware beschadigingen door een storm en een brand in 1825 afgebroken. Hier vind je ook een uitkijkpost met mooie vergezichten over het water.

Leuke terrassen in Elburg.
Leuke terrassen in Elburg.
De haven ligt vol met oude botters.
De haven ligt vol met oude botters.

Het laatste stuk fietsen we langs weilanden met schapen, koeien en paarden. Terug bij knooppunt 82 volgt dan het laatste stukje naar huis. Wat wonen we hier toch mooi!

Knooppunten Hanzeroute zuid: 82-81-80-79-55-11-50-53-73-72-71-12-13-29-27-28-06-02-01-82

Lengte Hanzeroute zuid: 69 km (met centrum Harderwijk & Elburg erbij ongeveer 75 km)

Bekijk ook de routefolder

Foto’s

set 2:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Your Window To The World