Harlingen – Wijnaldum

Harlingen

Zurich is het startpunt van de fietsroute Harlingen – Wijnaldum, maar nee we bevinden ons vandaag niet in Zwitserland. Het dorp ligt in de gemeente Súdwest-Fryslân en iets ten noorden van de plek waar de Afsluitdijk de Friese kust bereikt. Hier fietsen we de Zuricher slaperdijk op en rijden langs de Waddenzee naar het noorden. Aan de waterkant stikt het van de vogels. We spotten onder meer scholeksters, reigers, zeemeeuwen, eenden, aalscholvers en grutto’s. De scholeksters zitten allemaal met de kop in dezelfde richting om bij gevaar met het wegvliegen niet tegen elkaar te botsen. Het is bewolkt en aan de frisse kant en ik hoef de dijk alleen te delen met een enkele kudde schapen.

Een groep scholeksters op de dijk.
Een groep scholeksters op de dijk.
Zuricher slaperdijk, wie heeft er voorrang?
Zuricher slaperdijk, wie heeft er voorrang?

Met de wind in de rug naar Harlingen

Met een lichte zeebries in de rug is het heerlijk trappen en al snel komt Harlingen in zicht. Hier wijken we even van de route af en verkennen het gezellige, oude stadscentrum van Harlingen. Het is een karakteristieke havenstad met veel cultuur, leuke winkels, gezellige restaurants en terrassen. Even kom ik in de verleiding om de boot te pakken naar Vlieland of Terschelling, maar ik blijf hangen in Harlingen. ‘Het schoonst juweel der Vriezen’. Als één van de oudste Friese elf steden raakt de havenstad nog steeds menig hart. Harlingen boeit, zo simpel is het.

 Het gezellige oude stadscentrum van Harlingen.
Het gezellige oude stadscentrum van Harlingen.

We fietsen de stad uit en laten de kust achter ons. Het kleine terpdorp Wijnaldum is het volgende punt op de route. Oostelijk van het dorp liggen een aantal terpen, die nog te herkennen zijn door hun fraaie glooiing. De dorpskom telt slechts 23 huizen en 100 inwoners.

20150920_Friesland_Harlingen35

Het Friese landschap.
Het Friese landschap.

We fietsen door het friese landschap, over binnendijkjes en door leuke dorpjes als Herbaijum, Achlum, Kimswerd en Pingjum tot we weer aankomen bij de kust. Hier beklimmen we nog één keer de dijk voor een laatste blik over de zee voor de zeebries ons terug blaast naar het eind van de route.

Een laatste blik op zee.
Een laatste blik op zee.

Knooppunten Harlingen – Wijnaldum: 59-51-54-18-16-32-30-64-53-55-52-59

Lengte Harlingen – Wijnaldum: 47 km

Bekijk de route ook op Nederlandfietsland

Foto’s

Your Window To The World