Lalalandroute

Lalalandroute
Lalalandroute.

Onlangs is de nieuwe Lalalandroute gepubliceerd. Een fietsroute van ongeveer 40 kilometer die door Nunspeet en Harderwijk voert. We moeten dit weekeind de buienradar goed in de gaten houden, maar deze 2 tot 3 uur durende tocht valt vast wel tussen de buien door te plannen.

In een afwisselend landschap van bos, stuifzand, boerenlandschap, stad en dorpjes fietst u over een mooi stukje Veluwe. De route begint officieel in het centrum van Harderwijk, maar vanuit Nunspeet is de fietstocht makkelijk vanaf het Transferium te starten. Ook wij beginnen vanuit huis en fietsen via het Vennenpad het Zandenbos in. Bij knooppunt 12 wijken we even van de route af om te kijken of de rododendrons bij het vennetje al in bloei staan. Hoewel ze wat laat zijn voor de tijd van het jaar levert het toch een aantal mooie plaatjes op.

(Ga bij knooppunt 12 linksaf het Eibertjespad op richting knooppunt 15, na een paar honderd meter weer linksaf het wandelpad in tot u aankomt bij een vennetje. Hier rechtsaf om van de bloeiende rododendrons te genieten)

We fietsen terug naar de route en vervolgen onze weg naar de Stakenberg en de Elspeetse heide. De omgeving hier is het resultaat van eeuwen en zelfs millennia natuurlijke en menselijke invloeden. Al vanaf de voorlaatste ijstijd geselt en kneedt het klimaat het landschap. Boeren bewerken de grond en dieren grazen op de heide. Al deze invloeden zijn nog steeds terug te zien. Op de verschillende bodemtypes groeien drie soorten heideplanten. De Kraalheide, dopheide en struikheide.

Afwisselend landschap
Afwisselend landschap van bos, stuifzand, boerenlandschap, stad en dorpjes.
Fietspad bij de Stakenberg.
Fietspad bij de Stakenberg.

We laten de heide achter ons en peddelen de Leuvenumse bossen in. De bossen van Leuvenhorst bestaan vooral uit grove dennen en uitheemse naaldbomen. Oorspronkelijk aangelegd om het stuifzand te bedwingen. Geleidelijk wordt het bos door Natuurmonumenten zo natuurlijk mogelijk gemaakt met meer inheemse loofbomen en meer planten en dieren. Dood hout mag blijven liggen en zorgt voor een afwisselend beeld. Ook biedt het een leefomgeving aan vleermuizen, eekhoorns en muizen. Onder de schors en tussen de takkenbossen voelen insecten en spinnen zich prima thuis. We rijden langs de Hierdensebeek waar het fris groene blad van de loofbomen prachtig kleurt bij het water van de beek.

De Hierdense Beek.
De Hierdense Beek.
Leuvenumse bossen.
Leuvenumse bossen.

Na een aantal kilometer merken we dat de begroeiing minder wordt en zien we plotseling een bordje dat waarschuwt voor stuifzand op het pad. We zijn aangekomen bij het Beekhuizerzand. Het is een woestijn in het klein en één van de laatste grote stuifzandgebieden van Europa. De grote schommelingen in temperatuur, de wind die vrij spel heeft en droogte maken het voor plant en dier een hard bestaan. Voor ons levert het voornamelijk mooie beelden op en voor de kinderen een geweldig grote zandbak.

Beekhuizerzand.
Beekhuizerzand.

Na al deze natuurpracht is het tijd voor een pauze in Harderwijk. De route is vernoemd naar het Lalaland Festival, een gratis toegankelijk evenement met theater, muziek en lekker eten. Dit jaar gehouden op 27 & 28 mei en een leuke combinatie met de fietstocht. Maar de fietsroute kan het hele jaar door gereden worden en op de Boulevard zijn genoeg mogelijkheden te vinden voor een lekker hapje en drankje.

Hierdense Poort
In de Hierdense poort wordt grasland omgevormd naar een halfopen landschap.

Na de stop gaan we retour in de richting van Nunspeet. Door de Hierdense poort waar grasland wordt omgevormd naar een halfopen landschap vol met bloemen, kruiden, kleine bosjes, natte en droge plekken en kleine bosjes. Het is de bedoeling dat de komende jaren Schotse Hooglanders, Reeën en andere grazers gaan zorgen dat het gras en de kruiden in toom worden gehouden. Ook wordt het gebied zo aantrekkelijk voor vogels, insecten en kleine zoogdieren. Met de wind in de rug vliegen we door het gebied en voor we er erg in hebben zijn we weer terug in Nunspeet.

Knooppunten Lalalandroute: 13-12-71-72-73-53-50-11-10-11-55-79-80-81-82-83-13

Lengte Lalalandroute: 40 kilometer

Foto’s Lalalandroute

Of bekijk ze groot op Flickr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Your Window To The World