Lingeroute

Lingeroute

Routekaartje Lingeroute
Routekaartje Lingeroute

De appelbomen staan in bloei dus is een keuze voor de bestemming van vandaag snel gemaakt. De Appeldijk bij Beesd is onderdeel van de Lingeroute. Een 70 kilometer lange tocht die langs de noord- en zuidzijde van de Linge die loopt tussen Geldermalsen en Gorinchem. Leuke dijkdorpjes als Asperen, Acquoi en Rhenoy liggen langs het fietspad.

We starten in Geldermalsen gelegen in de westelijke uithoek van de provincie Gelderland en middenin de Betuwe. Een gebied dat vooral bekend is om zijn grootschalige tuinbouw, waaronder de fruitteelt van appels, peren en kersen. Die laatste twee zijn inmiddels uitgebloeid, maar de appelbomen zijn nu aan de beurt.

Appelboomgaard.
Appelboomgaard langs de route.

Voor een groot deel van de fietstocht hebben we zicht op de Linge van oudsher de belangrijkste afwatering voor het gebied tussen de Rijn en de Waal. De Linge betekende in het ‘Middelnederlands’ Lang en dat is wel toepasselijk voor de 108 kilometer lange watergang.

Na een paar kilometer fietsen komen we bij windmolen De Vlinder in Deil. De molen is nog steeds in gebruik en wordt gebruikt voor het malen van graan. De opvallende witte kleur steekt fel af tegen de fris groene omgeving op deze prachtige locatie langs de Linge. Vanwege werkzaamheden staan er vandaag allemaal bouwhekken en materieel omheen dus moeten we later nog maar eens terug voor een goede foto.

Korenmolen de Vlinder.
Korenmolen de Vlinder in Deil.

Het pittoreske dorpje Enspijk is het volgende punt op de route. Het kenmerkt zich door mooie dijkhuizen, knotwilgen, boomgaarden en een prachtige eeuwenoude kerk. We rijden onder de A2 door en komen aan in Rumpt, een dorpje met nog veel historische woningen. Gefietst wordt er langs moerasachtige uiterwaarden en gezellig drukke theetuintjes. We passeren Gellicum en Asperen dat deel uitmaakte van de verdedigingslinie de ‘Nieuwe Hollandse Waterlinie’. Als de vijand in aantocht was werden stukken weiland tussen Muiden en de Biesbosch onder water gezet om het zo onbegaanbaar te maken voor de tegenstander. De linie deed dienst tussen 1815 tot 1940 en is nu een prachtig gebied waar nog veel van deze geschiedenis te bekijken is.

Koeien in de Linge.
Koeien in de Linge.
Lingeroute
Heerlijk fietsen langs de Linge.

Via Heukelum komen we aan in Arkel waar we de Linge oversteken en onze tocht vervolgen aan de andere kant van het water. Het is hier wel even zoeken. Vanaf knooppunt 37 moeten we naar 36, maar die wordt niet aangegeven. Meerdere mensen zijn hier aan het zoeken en een blik op de kaart leert dat we eerst richting knooppunt 54 moeten fietsen en dan voor je het knooppunt bereikt bij de Rietveld rechtsaf over het water net achter de haven langs, waar de bordjes de weg naar knooppunt 36 weer aangeven en ons in de richting van Leerdam sturen. Het is grappig om af en toe herkenningspunten te zien aan de andere kant van de rivier. ‘Hé, daar fietsen we een uur geleden..’.

Een opvallend groot fort doemt ondertussen voor ons op en het blijkt het Kunstfort Asperen te zijn. Een monumentale plek voor hedendaagse kunst dat in de zomermaanden mooie exposities heeft in het decor van militair erfgoed. In de taveerne naast het fort is het tijd om te pauzeren met een drankje en een stuk appeltaart. Dat mag natuurlijk niet ontbreken na het fietsen door al die appelbloesems.

Kunstfort Asperen
Kunstfort Asperen.

Terug op de fiets ligt naar het oosten Acquoy. Het is één van de mooiste dorpen langs de Linge en neemt je terug in de tijd. De goed onderhouden dijktuintjes, de huizen langs de dijk en de waterpomp geven het gevoel even terug te zijn in de vijftiger jaren. Ook staat hier de scheve kerktoren met daaronder het graf van mevrouw Pisa.

Kerktoren Acquoy
De scheve kerktoren in Acquoy met daarbij het graf van mevrouw Pisa.

Bij Beesd is het tijd voor de welbekende Appeldijk en deze stelt niet teleur. Het is verassend rustig en het is volop genieten als we tussen de uitbundige bloesem van de appelbomen fietsen. Het frisse groen met de fel witte bloesem kleurt sierlijk tegen de strak blauwe lucht waar geen enkel wolkje in te bespeuren valt.

Appeldijk
Zicht op de Linge tussen de appelbloesem door.

Bijna voor we er erg in hebben zien we het bord Geldermalsen weer staan en zit de 70 kilometer lange tocht er alweer op. Het was genieten. De pracht van het rivierenlandschap komt in deze fietstocht helemaal tot z’n recht.

Knooppunten Lingeroute: 59-30-53-52-51-97-98-99-49-31-32-29-38-26-39-37-36-35-34-57-48-82-81-80-54-55-31-60

Lengte Lingeroute: 70 kilometer

Bekijk de Linderoute ook op Gelderseroutes

Foto’s Lingeroute

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Your Window To The World