Ontdek de geheimen van de bollenstreek

Ontdek de geheimen van de bollenstreek

Geheimen van de bollenstreek routekaartje

De lente is begonnen. Volgens de kalender alweer een tijdje alleen trok het weer zich daar niet veel van aan. Na de afgelopen paar dagen met hagelbuien en zelfs sneeuw in delen van het land klaart het dit weekeinde flink op en zetten we koers naar het westen van het land. Op het programma staat de bollenstreek. Op de eerste dag van Mei een beetje aan de late kant, maar het weer en de agenda lieten een eerdere tocht niet toe. In de hoop dat nog niet alle velden getopt zijn zetten we de auto neer op de carpoolplaats Noordwijkerhout net voor Sassenheim. Een week eerder tijdens een fotovlucht naar het gebied leken de meeste velden nog volop in bloei te staan dus we gaan met grote verwachtingen op pad.

Bloeiende tulpenvelden.
De bollenvelden vanuit de lucht.

Bloeiende bollenvelden

En ja hoor na een paar kilometer fietsen is het al raak. Een groot veld met geel-oranje tulpen tekent zich fel af tegen de omliggende weidevelden. Als we in de buurt komen beginnen we ook de heerlijke bloemengeur te ruiken. We zijn echter niet alleen. Een grote groep mensen heeft zich verzameld om van de bloemenpracht te genieten en het is nog net niet in de rij staan om wat foto’s te kunnen schieten. We maken er snel een paar en besluiten door te fietsen. We hebben net vijf kilometer gefietst dus er zullen nog wel meer velden komen waar we rustig wat close up plaatjes kunnen maken. Helaas bleek dit een vergissing, want er volgde geen bollenveldjes meer. Pas aan het eind van de tocht kwam er toch nog wat kleurenpracht voorbij, maar die waren niet bereikbaar vanwege hekken en sloten.

Fietsen tussen de voorjaarsbloemen
Ook zonder bloeiende bollenvelden genoeg kleur.
Bloeiende bollenvelden in de bollenstreek
Nog een paar kleurrijke bollenvelden als toegift.

Duinen

Toch duurde de teleurstelling niet lang, want we zien de eerste duinen en al snel komt ook de zee in zicht. Noordwijk aan zee is de volgende halte en ondanks dat we amper 15 kilometer op de teller hebben staan duiken we na een korte strandwandeling toch een strandtent in voor een bak koffie. Buiten de wind is het heerlijk warm en met een tweede bak koffie kijken we geboeid naar de golven die het strand op komen rollen. Er is even twijfel of we nog een derde drankje doen, maar we stappen toch weer op de fiets om de tocht te vervolgen door de duinen. Na de drukte van de boulevard is het hier bijna een oase van stilte. en het is kilometers lang genieten terwijl we duin op en duin af peddelen. Katwijk aan zee is de volgende stop. We kunnen de kust natuurlijk niet verlaten zonder een visje te eten.

Het strand bij Katwijk aan zee.
Het strand bij Katwijk aan zee.
Strand Noordwijk aan zee.
Het strand bij Noordwijk aan zee.

Molens van de bollenstreek

We gaan door, dwars door Oegstgeest en ons oog valt op de in een prachtige setting gelegen Broekdijkmolen in Warmond. De knallende gele Herik bloemen staan in volle bloei en een paar toevallig voorbij komende fietsers maken het plaatje compleet. Het is een typisch Hollands tafereel. Het is de eerste molen die we tegenkomen en er zullen er nog vele volgen in het molenrijke plassengebied bij Leiden. Aangekomen bij de Zijl komt de veerpont er net aan om ons naar de andere kant van het water te brengen (€1,20, van 01-03 t/m 17-10, 10-18 uur, maandagen niet).

ontdek-de-geheimen-van-de-bollenstreek-5
De Broekdijkmolen in Warmond.
Veerpont over de Zijl.
Veerpont over de Zijl.

Misschien moest ik weer even inkomen en was ik nog niet scherp genoeg, maar de fietsknooppunten bordjes waren niet altijd even duidelijk te zien. De route is 57 kilometer lang, maar door een paar verkeerde afslagen staat de teller bij ons aan het eind van de rit op 67 kilometer. Verder een hele mooie route die ondanks dat de meeste bollenvelden inmiddels getopt waren toch genoeg variatie biedt voor een geslaagde fietstocht.

Knooppunten Ontdek de geheimen van de bollenstreek: 51-56-67-66-34-24-33-32-22-63-97-96-93-89-87-75-77-76-78-81-39-40-28-09-08-25

Lengte Ontdek de geheimen van de bollenstreek: 57 kilometer

Bekijk Ontdek de geheimen van de bollenstreek op Nederlandfietsland.nl

Foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Your Window To The World