Oud en Nait Urk

Oud en Nait Urk
Routekaartje Oud en Nait Urk.

Een korte maar leuke fietstocht brengt ons naar het vissersdorp Urk. De route ‘Oud en Nait Urk’ leidt zowel door het oude als nieuwe Urk. In 1939 werd de dijk tussen Lemmer en Urk gesloten en was Urk officieel geen eiland meer in het IJsselmeer.

Het grote aantal kerken zal bezoekers al snel opvallen. Het is vier uur op een zondagmiddag als ik door het dorp fiets en van alle kanten klinken de kerkklokken. Voor de deuren sluiten glipt nog snel en oud mannetje in klederdracht de kerk binnen.

Een wirwar van straatjes in de oude dorpskern.
Een wirwar van straatjes in de oude dorpskern.

Op het hoogste gedeelte van het voormalig eiland in de oude dorpskern is in de wirwar van straatjes de vroegere sfeer nog te proeven. De monumentale vissershuisjes zijn allemaal anders en sierlijk gedecoreerd met ankers en scheepjes. De ronde witte toren van de Urk is al van ver te zien. De vuurtoren is 31 meter hoog en is gebouwd in 1844-1845. Een beklimming naar de top wordt beloond met een prachtig uitzicht over het IJsselmeer en het dorp. In de haven liggen oude botters en schepen.

Oude botters in de West Haven.
Oude botters in de West Haven.
Indrukwekkend Oud en Nait Urk

Indrukwekkend is het monument ter nagedachtenis van de in de golven omgekomen vissers van Urk. Het monument stelt een vissersvrouw voor, die nog één keer achterom kijkt naar zee, vanwaar haar geliefde(n) had(den) moeten komen. Eromheen staan 34 marmeren platen vol met namen van hen die op zee het leven verloren.

Monument ter nagedachtenis van de in de golven omgekomen vissers van Urk.
Monument ter nagedachtenis van de in de golven omgekomen vissers van Urk.

Bij het Vuurtorrenpad draaien we de Westermeerdijk op en fietsen een stuk langs het IJsselmeer. Hier wordt momenteel gebouwd aan het grootste windmolenpark van Nederland. Uiteindelijk moeten er 86 windmolens in het windpark Noordoostpolder komen. Na een aantal kilometer de dijk gevolgd te hebben fietsen we weer landinwaarts langs het Urkerbos terug naar het dorp.

Fietspad langs de Westermeerdijk.
Fietspad langs de Westermeerdijk.

Urk een karakteristiek vissersdorp. Een voormalig eiland. Een pittoresk dorp waar nog steeds dat eilandgevoel kan worden beleefd. Het is een bezoekje zeker waard!

Knoopunten Oud en Nait Urk: 16-77-53-89-56-94-36-25-86-72-16

Lengte Oud en Nait Urk: 16 km

Bekijk de route ook op Nederlandfietsland

Foto’s

Your Window To The World