pontjes fietsroute IJssel

Pontjes fietsroute IJssel

Routekaartje pontjes fietsroute IJssel
Routekaartje pontjes fietsroute IJssel

Het grootste deel van de fietsroute bevind zich in Overijssel, maar wij starten de tocht in het Gelderse Veessen. Dit kleine dorp aan de rivier ligt prachtig aan een grote meander van de IJssel. Langs de molen van Bats en sfeervolle dijkhuisjes fietsen we in noord-oostelijke richting langs de rivier en al snel komt de Whijhese veer die ons overzet naar de andere kant in zicht. Een tochtje van slechts een paar minuten die de veer per dag zo’n 200 keer aflegt.

De Ijssel
Rivier de IJssel.
Wijhese veer
De oversteek op de Wijhese veer.

Aangekomen in de provincie Overijssel fietsen we het centrum van Wijhe in. De naam staat volgens de inwoners voor ‘Wij IJverigen Helpen Elkander’.

Hier in Salland maken we kennis met een regio vol gezellige dorpen, monumentale boerderijen, prachtige landgoederen en gerestaureerde molens. Maar ook heel onverwachts een prachtig gebied met moerasachtige uiterwaarden omgeven door rivierduinen. Om de paar meter stoppen we voor een foto en we worden nog net niet ingehaald door een stel wandelaars. Het Schietwilgenbos ‘Korea’ bij Fortmond verbaasd ons na iedere bocht.

pontjes fietsroute IJssel
Even ontspannen langs de route.
atuurgebied Fortmond
Natuurgebied Fortmond.

De uiterwaarden bij Olst maken deel uit van een netwerk van grote en kleine natuurgebieden waarin plant en dier voorrang heeft en wordt beschermd. Het gebied hier is circa 250 hectare groot en wordt zo beter geschikt gemaakt voor soorten als de bever, vogels als de Kwartelkoning en de IJsvogel, maar ook voor natuurlijke graslanden en ooibossen.

Aangekomen in Olst is het tijd voor een pauze en laten we alle indrukken op ons inwerken onder het genot van verse asperges en een palm biertje. Na een heerlijke lunch steken we opnieuw de IJssel over op de Olsterveer, een belangrijke verbindingsschakel over het water tussen Olst en Welsum die al eeuwen bestaat. We vervolgen de weg over de dijk en vanaf hier duurt het niet lang meer of we steken de grens naar Gelderland weer over en Veessen komt weer in zicht.

Olsterveer
De Olsterveer over de IJssel
IJssel bij Veessen
Uitzicht over de IJssel bij Veessen

Deze geweldige route biedt aan beide zijden van de IJssel totaal verschillende omgevingen met ieder zijn eigen charmes. Het is een vrij korte route en kan dus prima gecombineerd worden met een andere fietstocht in het Gelderse natuurgebied de Veluwe of in het Sallandse natuurgebied Fortmond.

Knooppunten Pontjes fietsroute IJssel: 51-31-32-30-59-56-71-70-97-51

Lengte Pontjes fietsroute IJssel: 20 kilometer

Bekijk de route ook op Nederlandfietsland

Foto’s pontjes fietsroute IJssel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Your Window To The World