Renderklippen route

Renderklippen route
Kaartje Renderklippen route.

De Noord-Oost Veluwe is al lang een recreatiegebied met veel natuurschoon, fietspaden en gezelligheid. Dat is in de gemeente Epe duidelijk merkbaar. Hier beginnen we aan de Renderklippen fietstocht. We fietsen al snel het dorp uit de groene bossen in. De zonnestralen die een weg door de bomen proberen te vinden leveren mooie beelden op. Er lopen hier ook vrij veel herten, reeën en wilde zwijnen  rond die je met een beetje geluk tegen het lijf kan lopen.

Rustige fietspaden door het bos.
Rustige fietspaden door het bos.
De zonnestralen zoeken een weg door de bomen.
De zonnestralen zoeken een weg door de bomen.
De Renderklippen

Na een aantal kilometers maken de bomen plaats voor een met heide en dennen begroeid gebied. Het gebied waar de route zijn naam aan te danken heeft, de Renderklippen. We zijn hier met de fiets en houden het aardig vlak, maar als je over de rij heuvels zou lopen ga je op en neer. Dat is renderen, vandaar de naam.

Vanaf de Rendeklippen heb je een mooi uitzicht over het gebied.
Vanaf de Renderklippen heb je een mooi uitzicht over het gebied.

Overigens is het zeer de moeite waard om even van de fiets te stappen en één van de heuvels te beklimmen. Deze zijn vele duizenden jaren geleden gevormd in de ijstijd en geven een prachtig uitzicht over het gebied. Voor we opnieuw de bossen inrijden zien we rechts de schaapskooi liggen waar de schapen na een lange dag heidebeheer terugkeren voor de nacht.

Fietsen langs het water.
Fietsen langs het water.

Bij Heerde fietsen we de bossen uit en veranderd het landschap voor de rest van de route. Nadat we het Apeldoornsch Kanaal zijn overgestoken rijden we de open velden in. Gezellig langs het water en oude boerderijen. Begeleid door zingende krekels leggen we het laatste stuk af. Veel te snel zijn we dan weer terug in Epe waar het nog goed toefen is op de gezellige terrasjes voor de grote kerk.

Nagenieten in Epe.
Nagenieten in Epe.

Lengte Renderklippen route: 27 km

Knooppunten Renderklippen route: 64-62-61-96-87-95-94-93-69-67

Bekijk deze route ook op: Gelderseroutes of Nederlandfietsland

Foto’s

Your Window To The World