Rondje Posbank

Rondje Posbank
Routekaartje rondje Posbank.

De fietstocht start deze keer in Dieren. Het dorp ligt ingeklemd tussen de heuvelachtige bossen van de Veluwezoom en de rivier de IJssel. We zijn begonnen aan het Rondje Posbank en besluiten om eerst richting de IJssel te fietsen. Vannacht heeft het flink geregend en er hangt nog een grauwe waas in de lucht. Door eerst het stuk langs de rivier te rijden kan de lucht nog een beetje opklaren voor we bij de heidevelden van de Posbank komen.

Het Apeldoorns kanaal.
Het Apeldoorns kanaal.
Pondje over de IJssel.
Pondje over de IJssel.

Met het Apeldoorns kanaal aan de rechterhand is het lekker fietsen in de vochtige maar al warme lucht. De takken van de bomen naast het fietspad hangen als halve bogen over ons heen en de rietkraag naast het water maakt het plaatje compleet. Na Dieren steken we met een pondje de IJssel over en fietsen we over de dijk langs gezellige campings en recreatie gebieden. We komen aan in de Hanzestad Doesburg.  Bij het inrijden van het centrum lijkt het even alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Doesburg telt 150 beschermde monumenten die er mede voor hebben gezorgd dat de binnenstad als beschermd stadsgezicht is aangewezen.

Doesburg.
Doesburg.

We steken de IJssel weer over en rijden in de richting van de Veluwezoom. Die zien we duidelijk voor ons liggen en lijkt van een afstand op een ondoordringbare groene muur. Maar voor we daadwerkelijk de bossen in fietsen buigen we eerst nog af naar het oosten om via de Steeg naar Rheden terug langs de IJssel en naar Velp te peddelen. Hier maken we een korte tussenstop bij Kasteel Biljoen.

Fietsen langs de IJssel.
Fietsen langs de IJssel.
De Posbank, een met heide begroeide stuwwal

Vanaf Velp is het nog even hard werken tegen een lange helling om in het gebied te komen waar de fietstocht zijn naam aan te danken heeft. De Posbank, een met heide begroeide stuwwal. Langzaam maken de bomen plaats voor stukjes heide en na een nieuwe bocht maken ook de laatste bomen plaats voor mooie heidevelden. Het is af en toe flink aantrappen door de heuvels maar daar staan schitterende vergezichten tegenover. Het is nu eind augustus en de heide staat vol in bloei. Een geweldig gezicht en regelmatig onderbreek ik een beklimming of afdaling voor een fotomomentje.

De Posbank.
De Posbank.
Bloeiende heide eind augustus.
Bloeiende heide eind augustus.

De Veluwezoom (met de Posbank) is het oudste Nederlandse Nationale Park. Het is met 5000 hectare een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland en door de uitgestrekte wandel- en fietspaden hoef je je hier nooit te vervelen. Ieder bezoek levert nieuwe unieke beelden op.

Na alle kleurenpracht fietsen we terug de groene bossen in en via Laag-Soeren keren we na 50 kilometer weer terug in Dieren. Voor nu één van mijn favoriete routes!

Knooppunten Rondje Posbank: 93-23-52-01-35-36-62-83-85-80-78-77-72-71-67-66-65-73-95-94-93

Lengte Rondje Posbank: 50 km

Bekijk de route ook op Lekkerfietsen

Foto’s

Your Window To The World