Veluws Verleden fietsroute

Veluws Verleden fietsroute
Kaartje Veluws Verleden fietsroute.

We startten de Veluws Verleden fietsroute in Harderwijk. De ligging van Harderwijk is uniek: de stad grenst zowel aan het grootste Nederlandse natuurpark de Veluwe als aan de Randmeren. De historische binnenstad van Harderwijk heeft een beschermde monumentale status en op de vele terrassen is het goed toeven. Niet te lang natuurlijk want er moet ook gefietst worden.

Veluwe - Veluws Verleden fietsroute
Fietsbrug bij Harderwijk.
Veluwe - Veluws Verleden fietsroute
Boulevard Harderwijk.
Veluws Verleden fietsroute in drie delen

Grofweg is de route op te delen in drie trajecten. Het eerste deel loopt langs het water van het Wolderwijd en het Nuldernauw. Hier vind je vele leuke strandjes waar je voor wat afkoeling kan pootje baden of zelfs zwemmen. Na strand Nulde draai je de dijk op richting Nijkerk. Met wind tegen is het flink doortrappen, maar je fiets door een mooi natuurgebied met grote zwermen vogels die over de velden uitwaaieren. Je ziet eerst het Puttense stoomgemaal en niet veel later fiets je pal langs het oude stoomgemaal Hertog Reijnout in de polder Arkemheen. Een bezoekje is zeker de moeite waard.

Veluwe - Veluws Verleden fietsroute
Arkemheense polder met het Putter stoomgemaal.
Veluwe - Veluws Verleden fietsroute
Over de dijk naar Nijkerk.

Ter hoogte van het Nijkerkernauw begint het volgende deel. Je laat het water achter je en fietst de boeren landen in Weiden met koeien en schapen wisselen elkaar af en we zien uitgestrekte maisvelden. Je fietst Nijkerk binnen, een fijne stad met een rijke historie en een groen randje en vervolgt de route naar Putten. Autoluwe wegen en vrijliggende fietspaden wisselen elkaar af. We slingeren tussen boerderijen en grote koeienstallen door.

Na Putten begint het derde en laatste traject. Hier fietsen we de bossen in richting Ermelo. De route komt niet door het centrum, dus voor een terrasje moeten we nog even wachten tot we terug zijn in Harderwijk.

Veluwe - Veluws Verleden fietsroute
Bossen tussen Ermelo en Harderwijk.
Veluwe - Veluws Verleden fietsroute
Af en toe ook onverhard.

Tip !

Breid de route iets uit met een rondje langs het Beekhuizerzand. Fiets hiervoor vanaf knooppunt 50 naar 53. Het Beekhuizerzand is een stuifzandgebied ter grootte van 200 ha. De unieke vergezichten zullen je verbazen terwijl je over verschillende heuveltjes op en neer peddelt. Ik vond het gebied zo speciaal dat ik vanaf knooppunt 53 ben omgedraaid en ben terug gereden naar 50. Wil je toch niet hetzelfde stuk terug rijden dan fiets je vanaf 53 naar 51 en dan weer terug naar 50 waar je de originele route oppakt.

Veluwe - Veluws Verleden fietsroute
Beekhuizerzand.
Veluwe - Veluws Verleden fietsroute
Mooie uitbreiding van de route.
Veluwe - Veluws Verleden fietsroute
Unieke vergezichten.

Knooppunten: 10 – 09 – 32 – 38 – 67 – 52 – 51 – 53 – 54 – 01 – 02 – 03 – 04 -06 – 19 – 20 – 30 – 80 – 39 – 78 – 95 – 77 – 50 – 11 – 10.

Lengte: 60 kilometer

Bekijk de route op nederlandfietsland.nl

Foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Your Window To The World