Sydney

Sydney: ‘Het mooiste meisje van de klas’

Vlag AustraliëHet lijkt misschien vergezocht om mijn reislust toe te schrijven aan een reisprogramma, maar zo is het bij mij toch echt begonnen. Voordat ik mijn eerste grote reis naar Australië maakte zat ik mijzelf elke week te vergapen aan de televisieserie Lonely Planet. In een van de afleveringen bezocht presentator Ian Wright het stralende Sydney.

Met de wetenschap dat men in Australië de zomer vierde liet ik een druilerige winter achter. In slechts 21 uur overbrugde ik de 18.000 kilometer van Schiphol naar Sydney. Het verwezenlijken van mijn droom was begonnen en, nog wat katerig van de vliegreis, kwam ik aan. Sydney is gesticht in 1788. De historische wijk The Rocks is de bakermat van het Australië zoals we dat nu kennen. Hier kwamen de eerste kolonisten aan land om zich permanent te vestigen. Anno 2009 heeft Sydney zich ontwikkeld tot een bruisende en kosmopolitische stad. Met ruim vier miljoen inwoners is het de grootste stad van ’s werelds kleinste continent. De herkenbare skyline was het eerste dat ik van de stad te zien kreeg. Het is een trendy skyline die we kennen van zijn blikvangers, zoals de sprankelende haven die overspannen wordt door de Harbour Bridge en het Opera House met zijn opvallende dak. Gezegend met sfeervolle wijken en een kleurrijke flora en fauna wordt Sydney regelmatig verkozen tot de meest aantrekkelijke en leefbare stad ter wereld. Er is ontzettend veel te zien en de attracties liggen vrijwel allemaal op loopafstand van elkaar. Wil je op een relatief klein gebied op verschillende manieren vermaakt worden? ”No worries”, ga dan naar Darling Harbour. Sydney’s hoogste attractie is de Skywalk, op een hoogte van 250 meter ligt ’s werelds mooiste haven aan je voeten. Zoek je het dichter bij de grond maak dan een boottocht. In Watsons Bay bereik je het einde van de haven. Hier ligt ook ‘The Gap’, een heuveltop, die prachtig uitzicht biedt op de Grote Oceaan. Wijken als Manley en Paddington nodigen uit om er te gaan wandelen en de Harbour Bridge laat zich graag beklimmen.

Uitwaaien op de stranden bij Sydney

Voor veel Sydneysiders is het strandleven hun tweede natuur. Naar het strand gaan is bijna een nationale bezigheid en wanneer je op zoek bent naar een ontspannen strandsfeer met veel zon; strandcafés, een heerlijk zacht zeebriesje, eindeloze baaien met wit zand, surfers, de beroemde Australische reddingsbrigade en mooie zongetinte vrouwen, hebben de verleidelijke stranden van Sydney veel te bieden. Sydney is gemaakt voor onbezorgd plezier en kent een relaxte levensinstelling. Wat je ook zoekt je vindt het. Wanneer je daar bent wordt het jouw verhaal. Sydney heeft mij verleidt, “Fair Dinkum!”, ik wou er niet meer weg.

Tekst: Robin

Ontdek Sydney verder op Sydney.com