Bedekt met prachtige tropische bossen en rokende vulkanen is de Democratische Republiek Congo een bestemming die de Afrika reiziger, op zoek naar avontuur, haast smeekt om te bezoeken.

Salonga National Park bonobo Congo

Salonga National Park in het hart van het Congobekken

Het nationale park Salonga in de Democratische Republiek Congo is een beschermd natuurgebied in in...
Okapi Wildlife Reserve Congo

Okapi Wildlife Reserve

Het Okapi Fauna Reserve is een wildpark in de Democratische Republiek Congo (DRC). De lokale...
Garamba Democratische republiek Congo

Parc National Garamba

Garamba is één van de oudste nationale parken van Afrika. Het is het laatste bolwerk...
Maiko National Park Congo

Maiko National Park

Het nationale park Maiko in de Democratische Republiek Congo ligt in een van de meest...
Kundelungu National Park Congo

Kundelungu National Park

Het nationale park Kundelungu is één van de acht nationale parken in de Democratische Republiek...

E-visum voor de Democratische Republiek Congo

DRC - Het lijkt erop dat de Democratische Republiek Congo een e-visum gaat introduceren. Momenteel...

De Betekenis van de Vlag van de Democratische Republiek Congo

De vlag van de Democratische Republiek Congo (DRC) is een krachtig symbool van de natie,...

Tips voor een reis naar de Democratische Republiek Congo

De Democratische Republiek Congo is een voormalige Belgische kolonie die uit die tijd ook bekend is als Zaïre. Al decennia lang is het land het toneel van burgeroorlogen en militaire en politieke conflicten. Inmiddels zijn er verschillende vredesakkoorden getekend, maar dat wil niet zeggen dat het er nu overal rustig is. Delen van het land hebben nog steeds te maken met gewapende rebellen. De infrastructuur is over het algemeen erg slecht hoewel er recent wel verschillende projecten zijn opgestart om deze te verbeteren. Dit met name met geld uit China. En dan is er ook nog corruptie. Politie en het leger dat soms maandenlang geen loon ontvangt zijn op zoek gegaan naar alternatieve manieren om toch wat geld binnen te krijgen en de familie eten te geven. Je kan het ze niet eens heel kwalijk nemen, maar vervelend is het vaak wel.

Het klinkt niet echt als een leuk vakantieland en inderdaad, een reis naar de Democratische Republiek Congo is alleen weggelegd voor de ervaren en avontuurlijke reiziger. Het is echter de moeite meer dan waard. De prachtige natuur in het land is magisch. Ga er op zoek naar berggorilla’s en bonobo’s of dompel je onder in de Afrikaanse cultuur en muziek in de steden als Kinshasa en Kisangani. Voor het ultieme avontuur reis je tussen de twee steden over de Congo rivier. Kortom, als je een beetje ervaring hebt met reizen in Afrika dan zal je van een bezoek aan de Democratische Republiek Congo geen spijt krijgen. 

Beste reistijd

Bij een bezoek aan de Democratische Republiek Congo is het qua weer betreft de vraag of je naar het noorden of het zuiden van de evenaar reist. De seizoenen zijn aan beide kanten namelijk precies omgedraaid. De droge maanden in het zuiden zijn van juni tot september in het noorden zijn het de maanden november tot en met maart. Tijdens de regenseizoenen zijn de wegen, afgezien van enkele geasfalteerde, veelal onbegaanbaar. De temperatuur ligt het hele jaar door rond de 30 graden met de hoogste temperaturen in augustus en de laagste in november.

Feestdagen

04-01 Dag van de martelaren
16 & 17-01 Dag van de helden
11-02 Dag van de jeugd
01-05 Dag van de arbeid
17-05 Bevrijdingsdag
30-06 Onafhankelijkheidsdag
01-08 Dag van de ouders
28-11 Dag van de Republiek

De Democratische Republiek Congo heeft alles in zich om de nieuwe ecotouristische bestemming van Afrika te worden. Momenteel kent eigenlijk alleen het Nationale Park Virunga iets van toerisme, maar er is zoveel meer te ontdekken in het op één na grootste land van het continent. Als je je goed informeert, want ja er zijn nog steeds onveilige gebieden waar rebellen het voor het zeggen hebben, is het land een unieke bestemming. Steeds meer delen van het land openen zich langzaam en er is nog een hele lange weg te gaan. Voorlopig zal je dus nog wel de eenzame toerist blijven, maar juist dat maakt een bezoek aan dit haast mythische stukje Afrika extra bijzonder.

Visa

Voor de Democratische Republiek Congo is een visum vereist. Vraag deze van te voren aan bij de ambassade in Brussel. In Den Haag is ook een ambassadekantoor, maar de visum aanvragen moeten worden gedaan in Brussel. Half december is de website https://evisa.gouv.cd gelanceerd. Het lijkt er dus op dat het binnenkort ook mogelijk wordt om online een evisum aan te vragen.

Praktisch

– Oppervlakte: 2.344.858 km2
– Inwoneraantal: 101.780.263 (2020)
– Bevolkingsdichtheid: 43,4 inwoners (per m2)
– Staatsvorm: Republiek
– Hoofdstad: Kinshasa
– Talen: Frans, Lingala, Kongo, Swahili, Luba-Kasai
– Munteenheid: Congolese frank (CDF)
– Internationaal toegangsnummer: +243

De Democratische Republiek Congo kent geen nationale alarmnummers.