Madagaskar is natuurlijk vooral bekend om de maki's uit de animatie films, maar ook duikers en snorkelaars kunnen hun hart ophalen in tropische gebieden met mooie koraalriffen.

Antananarivo Madagaskar

Antananarivo (Tana)

Antananarivo (Tananarive) of kortweg Tana zoals de meeste locals het noemen is de hoofdstad van...
Tsingy de Namoroka National Park Madagaskar

Tsingy de Namoroka National Park

Het nationale park Tsingy de Namoroka ligt in het noordwesten van Madagaskar. De belangrijkste bezienswaardigheid...
Ringstaartmaki Isalo National Park Madagaskar

Isalo National Park

Het nationale park Isalo is één van de meest bijzondere plekken in Madagaskar. Het wordt...
Amber Mountain National Park Madagaskar

Amber Mountain National Park

Het nationale park Montagne d'Ambre (Amber Mountain National Park) ligt ongeveer 30 kilometer ten zuiden...
Ranomafana National Park maki

Ranomafana National Park

Het nationale park Ranomafana, wat ‘heet water’ betekend, is zonder twijfel één van de meest...
Tsimanampetsotsa National Park Madagaskar

Tsimanampetsotsa National Park

Het nationale park Tsimanampetsotsa is vernoemd naar het spectaculaire Tsimanampetsotsa meer. Het natuurpark ligt in...
De Mangoky rivier Madagaskar

De Mangoky rivier

Een unieke manier om Madagaskar te ontdekken is om op een vlot rustig de afgelegen...
Andohahela National Park Madagaskar

Andohahela National Park

Het nationale park Andohahela ligt ongeveer 40 km ten noordwesten van Fort Dauphin in het...
Ankarafantsika National Park Madagaskar

Het nationale park Ankarafantsika

Het nationale park Ankarafantsika bestaat uit één van de grootste en laatst overgebleven natuurgebieden met...
Midongy du Sud National Park Madagascar

Midongy du Sud National Park

Het nationale park Midongy du Sud, of zoals lokaal ook bekend ‘Midongy-Befotaka’ ligt ongeveer 90...
Nosy Mangabe Special Reserve Madagaskar

Nosy Mangabe Special Reserve

Het Nosy Mangabe reservaat is een klein tropisch eiland in het noorden van Madagaskar. Het...

Tips voor een reis naar Madagaskar

Als het grootste eiland in de Indische Oceaan staat Madagaskar bekend om zijn unieke flora, fauna en biodiversiteit. Met adembenemende natuur, witte zandstranden, prachtig regenwoud en heerlijk lokaal eten, biedt deze plek een ‘once in a lifetime’ ervaring. Daarnaast is het het leefgebied van verschillende lemuren, waarvan de bekendste waarschijnlijk wel de ringstaartmaki is die we allemaal kennen uit de animatiefilm Madagaskar. Alleen te vinden op dit eiland, zijn lemuren het unieke kenmerk van Madagaskar. Er lopen dan ook 33 verschillende soorten rond waarvan een aantal zijn geclassificeerd als een bedreigde diersoort. De meeste maki’s zijn gewent aan mensen en gewoonlijk kun je ze dan ook van dichtbij bekijken, maar authentieker is het misschien wel om in één van de weinig bezochte parken in het noorden de diertjes te zoeken in de dichte regenwouden. Zo is er bijvoorbeeld in het nationale park Andasibe-Mantadia een programma opgezet door de Lemur Conservation Foundation, om bedreigde soorten te beschermen en stukken gekapt bos opnieuw aan te planten.

Walvissen spotten

Madagaskar heeft het geluk dicht bij een trekroute voor walvissen te liggen en twee keer per jaar zijn de dieren zichtbaar vanaf de kust. Tussen juli en september is het eiland Sainte-Marie voor de oostkust van Madagaskar de beste plek om een heel legioen bultruggen te bewonderen, waar vrouwtjes komen kalven in de warme zee. Van oktober tot december verblijven babywalvissen en hun moeders in de ondiepe wateren van Nosy Be in het noordwesten. De mannetjes laten zich minder vaak zien, maar de kans dat je ze hoort zingen is wel vrij groot. 

De Grand Canyon van Madagaskar

Madagaskar heeft zijn eigen versie van de Amerikaanse Grand Canyon. Isalo National Park. Isalo lag miljoenen jaren geleden onder de zee en is het vandaag de dag het meest bezochte park van het land met meer dan 30.000 bezoekers per jaar. Het is dan ook de eerste hotspot voor wilde dieren in Madagaskar. Ondanks dat het er drukker is dan in andere natuurparken op het eiland is het zeker een bezoek waard, omdat het nog steeds één van de meest spectaculaire plaatsen van Madagaskar is. Plan voor je verblijf een paar extra dagen in en bezoek ook delen van het park waar weinig toeristen komen en misschien nog wel mooier zijn dan de ‘standaard’ wandelingen die de meeste dagjesmensen maken. 

Avenue of Baobabs

Een ander plaatje naast de maki’s, waarin iedereen meteen Madagaskar herkend, is die van de Avenue of Baobabs. De bekende bomen tref je tussen de steden Morondava en Belon’i Tsiribihina langs een stoffige weg omzoomd met oude baobabs die bijna dertig meter hoog de lucht in stijgen als 800 jaar oude houten wolkenkrabbers.

De 22 miljoen inwoners van het eiland zijn een mix van Afrikaanse, Arabische en Indiase afkomst en vormen samen de Malagassische etnische groepen. Deze uiterst gastvrije mensen maken een reis naar Madagaskar nog bijzonderder. Velen, vooral in het zuiden, zijn nog niet echt geraakt door de westerse samenleving en leven nog volgens diepgaande culturele tradities, waarbij ze vasthouden aan hun eigen set van overtuigingen, praktijken en manieren van leven. Traditionele religies worden door het hele land beoefend en geven uitdrukking aan een zeer sterke band tussen de levenden en de razana (voorouders).

Tijd voor het strand

Na alle ervaring is het aan het einde van de reis heerlijk ontspannen op de uitgestrekte stranden die je overal aan de kust vindt. Verse oesters zijn altijd aanwezig op elk strand en worden vaak geserveerd met een zelfgemaakte lokale pikante saus. 

Beste reistijd

De beste tijd om naar Madagaskar te reizen is van mei tot en met september. Deze periode liggen de temperaturen langs de kust tussen de 20 en 25 graden. In de hoger gelegen gebieden is het wat frisser en kan het soms zelfs koud worden. April, oktober en november zijn overgangsmaanden waarin het warmer is en de luchtvochtigheid toeneemt. Vanaf december tot maart is het overal zeer warm en is de luchtvochtigheid op zijn hoogst. Deze periode is er ook het risico op cyclonen en veel Lodge sluiten de deuren en bepaalde gebieden worden onbereikbaar. 

Feestdagen

03-08 – Internationale vrouwendag
03-29 – Dag van de opstand
05-01 – Dag van de arbeid
06-26 – Onafhankelijkheidsdag

Madagaskar is het is het op drie na grootste eiland ter wereld

Visa

Voor Madagaskar is een visum vereist. Deze kan je vooraf aanvragen bij de ambassade in Nederland, maar makkelijker is het om bij aankomst een visa on arrival te regelen. Met dit visum mag je maximaal 90 dagen in het land verblijven.

Praktisch

– Oppervlakte: 587.295 km²
– Inwoneraantal: 25.054.161
– Bevolkingsdichtheid: 42,7/km²
– Staatsvorm: Republiek
– Hoofdstad: Antananarivo
– Talen: Frans, Merina (Malagassisch)
– Munteenheid: Ariary (MGA)

– Internationaal toegangsnummer: +261
– Alarmnummer politie & ambulance:117
– Alarmnummer brandweer: 118