Nationaal Park Khenifiss

0
11718
Khenifiss Marokko
De Naila lagune wordt grotendeels door een duinenrij gescheiden van zee. Foto mhobl

Het nationale Park Khenifiss is een natuurgebied in in het zuidwesten van Marokko, gelegen nabij Akhfenir aan de Atlantische kust. De oppervlakte van het in 2006 opgerichte park is 1850 vierkante kilometer. Het is in het leven geroepen om de woestijn, moerassen en kustduinen in het gebied te beschermen. Wij komen langs het park terwijl we door de Sahara fietsen in de richting van Mauritanië. 

Het park werd in 1960 ontwikkeld als natuurreservaat en in 1980 geclassificeerd als een waterrijk gebied van internationaal belang. Het park heeft een grote kustlijn. Het meest bijzondere deel is echter de Naila lagune. Het is de grootste van heel Marokko en een belangrijk broedgebied voor vogels. Jaarlijks verblijven er in het winterseizoen ongeveer 20.000 vogels in de lagune. De vogels die Khnifiss aandoen zijn gevarieerd, zo zie je er flamingo’s, witte lepelaars en scholeksters. Ook zijn er verschillende steltlopers en veel meeuwen. In de lagune zijn ook vaak tadorna en marmereenden te zien.

in the lagune

De Naila lagune wordt grotendeels door een duinenrij gescheiden van zee, wat voor mooie vergezichten zorgt.

De zandduinen wat verder landinwaarts zijn prachtig en doen niet onder voor de veelbezochte zandduinen bij bijvoorbeeld Erg Chebbi en Merzouga. Verder vindt je er de zoutvlaktes (sabkhas) van Thrarza en kalksteen plateaus.

sky, sand and water

Naast woestijn vossen en stekelvarkens leeft hier ook de bedreigde edmigazelle, waarvan er naar schatting nog maar zo’n 2000 over zijn in Marokko, Algerije en Tunesië. Het is de donkerste gazellesoort en de vrouwtjes zijn herkenbaar aan de merkbaar dunnere en gladdere hoorns. Aan het begin van de 20e eeuw werden edmigazellen algemeen aangetroffen in Marokkaanse bergen. Tegenwoordig zijn er nog maar enkele kleine kuddes in kleine delen van hun voormalige leefgebied. Ze leven in verschillende habitats, zoals open eikenbossen, dennenbossen, graslanden en zoals hier in Khenifiss op steenachtige woestijnplateaus.

Gazella cuvieri

Bezoek Khenifiss

Het park ligt aan de kust van de Atlantische Oceaan, ten noorden van de grens met de Westelijke Sahara, tussen de steden Tan Tan en Tarfaya ter hoogte van de Canarische Eilanden. De Nationale Route 1, die langs de Atlantische kust van Marokko loopt, loopt door het park. Na kilometers en kilometers woestijn duikt het park vanuit de leegte op. De prachtige lagune samen met de kakofonie van vele vogels is niet iets wat je in de Sahara verwacht. 

Om Khenifiss te bezoeken heb je eigen vervoer nodig of je regelt een taxi in Tan Tan of Tarfaya. Momenteel zijn er weinig voorzieningen voor bezoekers, maar er zijn plannen van de overheid om in de nabije toekomst het park verder te ontwikkelen en het te promoten bij toeristen. Bij vissers die meteen dienen als lokaal opgeleide gidsen kan je voor een vergoeding een dagje mee het water op (rond de 500 Dirham). 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.