In het meest westelijke punt van de Sahara ligt Mauritanië. Het land bestaat grotendeels uit één grote woestijn.

IJzererts trein Mauritanië

Lift mee op de ijzererts trein door de Sahara

Eén van de meest bijzondere vervoersmiddelen door de Sahara vind je in het noorden van...
Vlag Mauritanië

Weetjes over de vlag van Mauritanië

De vlag van Mauritanië bestaat uit een groen vlak met daarin de islamitische symbolen, een...
fietsen door de Sahara

Op de fiets door de Sahara

Bij het begin van mijn tocht door de Sahara wordt ik ’s ochtends wakker van...
Chinguetti Mauritanië

Chinguetti is een heilige stad in de Sahara

Chinguetti is een oude handelsstad in het noorden van Mauritanië. De stad wordt vaak beschouwd...
Banc D’ Arguin mauritanië

Banc D’ Arguin

Langs de westkust van Mauritanië, tussen de droge hete woestijn en het koude water van...
Nouadhibou

Nouadhibou

Nouadhibou is na de hoofdstad Nouakchott de grootste stad van Mauritanië. Het is een belangrijke...
Nouakchott Mauritanië

Nouakchott

Nouakchott is de hoofdstad van Mauritanië. Het is ook de grootste stad van het land...
Oualata Mauritanië

Oualata voelt als het einde van de wereld

Oualata is een oude handelstad die in 1224 werd gesticht als bevoorradingsplek voor de karavanen...

Tips voor een reis naar Mauritanië

Mauritanië is één van de grootste landen in Noord Afrika. Het land biedt een mooie mix van kustgebieden en woestijn. De Sahara beslaat het grootste deel van het land en dat is ook de reden dat meeste bezoekers dit deel van Afrika bezoeken. Mauritanië is een land van eenzame schoonheid met een mix van Arabische Berbers en zwarte Afrikanen.

Tussen de hoofdstad Nouakchott en de Nouadhibou ligt het natuurgebied Banc d’ Arguin. Een schitterende plek om tussen de zandduinen, kustmoerrassen, verschillende kleine eilandjes en ondiepe kustwateren op zoek te gaan naar miljoenen trekvogels.

Chinguetti is een geweldig mooie middeleeuwse stad in het binnenland. De moskee wordt door velen wordt beschouwd als het nationale symbool van Mauritanië.  De stad ligt in de Adrar woestijn. Een gebied dat bestaat uit bestaat uit eindeloos golvende zandduinen en zwarte rotsplateaus.

Op de noordoever van de Senegal rivier, die tevens de grens vormt tussen de twee landen, vind je het Parc National du Dawling. De uitgestrekte mangrovenbossen hier bieden een goed broedgebied voor kolonies van tienduizenden trekvogels.

Of reis mee met de langste trein ter wereld die vanaf de kust naar de ijzermijn bij Choum rijdt. De trein heeft een lengte van twee tot drie kilometer en een rit in één van de wagons waarin het ijzererts wordt vervoerd is gratis. Voor iets meer luxe is er ook één passagierswagon waarvoor je wel een kaartje moet kopen.

Het toerisme in Mauritanië is nauwelijks ontwikkeld. En reizen in een groot deel van het land wordt ontraden door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zorg dus dat je je reis goed voorbereid en weet waar wel en niet te gaan. Niemand in Mauritanië heeft ooit haast en dat moet je als reiziger in dit land ook niet hebben. Neem de tijd om het land te verkennen en het kan maar zo jouw favoriete land in West Afrika worden. 

Als je van een biertje houdt aan het eind van de dag kan het maar zo zijn dat je in Mauritanië even droog komt te staan. In het vrij strenge islamitische land is alcohol bijna niet verkrijgbaar, hoewel er in de grootste steden meestal wel iets onder de tafel te regelen valt. 

Beste reistijd voor Mauritanië

November t/m maart is de beste tijd om het land te bezoeken. De dagtemperaturen liggen dan half in de twintig graden. ’s Nachts kan het in de woestijn wel flink afkoelen, dus neem wat extra kleding mee.

Het regenseizoen duurt van juli tot september. Hoewel er nooit veel regen in Mauritanië valt, 100 mm in het noorden en tot 600 mm in het zuiden.

Van april tot October kan het erg heet worden. Zeker in de maanden juni, juli en augustus. De temperaturen lopen dan op tot soms wel meer dan 45 graden. Aan de kust is het dan iets beter uit te houden, met de koelere lucht van zee.

vlag Mauritanië

Veel reizigers zien Mauritanië als een land waar ze doorheen moeten om vanuit Marokko naar West Afrika te komen en crossen er in één of twee dagen doorheen. Zonde, want hier vind je enkele van de meest spectaculaire landschappen van Afrika.

Visa

Voor Mauritanië is een visum vereist. Deze is tegenwoordig gewoon te koop bij de landsgrenzen of bij aankomst op het vliegveld in Nouakchott (€55) en geldig voor 30 dagen. Een verlenging is simpel aan te vragen in Nouakchott.

Visum Mauritanie
Niet lang geleden kon je het visum nog niet aan de grens krijgen en moest je bijvoorbeeld naar de ambassade in Rabat.

Praktisch

– Oppervlakte: 582.000 m2
– Inwoneraantal: 2.214.858 (2017)
– Bevolkingsdichtheid: 3,8 inwoners (per m2)
– Staatsvorm: Parlementaire republiek
– Hoofdstad: Nouakchott
– Talen:Frans, lokale talen
– Munteenheid: Pula (BWP)

– Internationaal toegangsnummer: +267
– Alarmnummer ambulance: 997
– Alarmnummer politie: 999