Liberia is een uniek en is niet te vergelijken met elk ander gebied in Afrika. Nu is de tijd om dit speciale land te ontdekken.

Vlag van Liberia

Weetjes over de vlag van Liberia

De vlag van Liberia bestaat uit elf horizontale lijnen. Zes rode en vijf witte wel...
Mont Nimba Guinee

Mont Nimba

De top van Mont Limba ligt op de grens van Guinee, Liberia en Ivoorkust. Het...
Surfen Robertsport Liberia

Surfen bij Robertsport

Als je bij je bezoek aan Liberia maar tijd hebt om één plek te bezoeken...
Sapo national park liberia

Sapo national park

Het nationale park Sapo is het grootste natuurpark van Liberia. Het werd in 1983 opgericht...
Palmboom strand Harper Liberia

Het charmante stadje Harper

Het charmante stadje Harper ligt in het noord oosten van Liberia vlak bij de grens...

Liberia is één van de twee Afrikaanse landen die nooit zijn gekoloniseerd. Op veel vlakken is Liberia dan ook uniek en er is geen ander Afrikaans land met een vergelijkbare geschiedenis. Het begon allemaal op een plek met de naam ‘Pepper Coast’.

De meeste van ons kennen Liberia van het nieuws tijdens de Ebola uitbraak in West Afrika. Of we kennen Liberia uit films zoals de Lord Of War, waarin het wordt neergezet als een door oorlog verscheurd land. Deze problemen zijn gelukkig al weer jaren achter de rug. Zo werd het land werd in januari 2016 vrij verklaard van Ebola. Vandaag de dag is het dan ook één van de meer stabiele landen in de regio.

Liberia is misschien wel Afrika’s best bewaarde geheim

Dat is meteen de reden waarom nu de perfecte tijd is om een bezoek aan Liberia in te plannen. Toeristen denken nog steeds dat het gevaarlijk is en wordt het land over het algemeen zelfs door overlanders vermeden. Dat houdt in dat je geen grote groepen toeristen tegen zult komen en je eerder een heel strand voor jezelf zal hebben. Combineer dit met de vriendelijke bevolking en je bevind je in één van Afrika’s best bewaarde geheimen.

Het land dat grenst aan Sierra Leone, Guinee en Ivoorkust bestaat uit 15 provincies en de hoofdstad is Monrovia. De stad is vernoemd naar de 5e Amerikaanse president James Monroe. Daarnaast zijn er een aantal grote steden als Gbarnga en Kakata.

Bezoek Liberia

Een aantal mogelijke hoogtepunten van een bezoek aan Liberia zijn de vreemde rotsformaties bij Sasstown. Dichte jungle vind je in het Lofa regenwoud dat deel uitmaakt van het natuurpark Gola. Of bezoek het nationale park Sapo. Surfers kunnen terecht op de prachtige stranden bij Robertsport. Gbarnga is de uitvalbasis voor de indrukwekkende Kpatawee waterval. Chimpansees spot je op Chimpansee Island bij Marshall (Harper). En het mooiste van alles, waarschijnlijk ben jij de enigste of één van de weinige bezoekers op dat moment.

In Monrovia zijn het nationale museum, Centennial Pavilion en de Sacred Heart kathedraal de moeite waard om te bezoeken.

Pepper Coast

Liberia werd oorspronkelijk de Pepper Coast genoemd. Dit naar aanleiding van de Malagueta pepers die hier volop groeiden. Het land bestaat uit drie verschillende regio’s. Zo is er het kustgebied met de stranden en mangrovebossen. Een heuvelgebied met uitgestrekte bossen in het binnenland en de hooglanden in de North Lofa provincie waar je de grootste berg van het land vindt, Mount Wuteve.

De bijnaam van het land, Pepper Coast, komt terug in de lokale keuken. Liberianen houden van pittig eten. Er zijn verhalen bekend dat kinderen van de Kru stam op jonge leeftijd kleine stukjes pepers in hun neus en mond krijgen gestopt om ze zo vast te laten wennen.

Toen en nu

Wat Liberia zo anders maakt dan andere Afrikaanse landen is dat het land halverwege de 19e eeuw is opgebouwd door voormalige slaven uit Amerika en de Caraïben. Oud slaven hadden in die tijd twee keuzes. Ze konden in Amerika blijven in de hoop dat de situatie daar voor hun zou verbeteren. Of ze konden proberen om in Afrika een nieuw bestaan op te bouwen samen met andere slaven en gesteund met geld van de Amerikaanse overheid. Voor dat laatste kozen zo’n 13.000 bevrijde slaven. Deze vormden een nieuwe bevolkingsgroep, de Americo-Liberians.

In de jaren 80 leidde spanningen tussen de Americo-Liberians en de oorspronkelijke inheemse bevolking tot de eerste en vervolgens tweede burgeroorlog die tot vroeg 2000 zou duren. Na het eind van de oorlog werd Ellen Johnson Sirleaf de eerste vrouwelijke president van heel Afrika en begon het land te bouwen aan haar toekomst. Onder leiding van de huidige president George Weah bevindt het land zich in rustig vaarwater en is er geen reden meer om Liberia niet te bezoeken.

Op 26 juli viert het land de onafhankelijkheid.

Beste reistijd

In Liberia valt de meeste regen van alle landen in west Afrika. Het regent er veel, heel veel. Er is dan ook een gezegde dat luidt ‘By the rain or by the sweat, either way you will get wet’. In het land zijn er twee seizoenen. Het droge en het regenseizoen. Maar zelfs in de droge tijd is de luchtvochtigheid zo hoog dat je alsnog bij iedere inspanning doorweekt wordt van het zweet. De meeste regen valt van mei t/m oktober. Wegen met name in het binnenland kunnen dan onbegaanbaar worden. De maanden november tot april zijn grotendeels droog. De temperatuur is het hele jaar hoog en schommelt rond de 30 graden.

vlag liberia

Liberia ligt aan de westkust van Afrika en werd gesticht door uit de Verenigde Staten teruggekeerde ex-slaven. Het is één van de armste landen op aarde, maar herbergt ook de laatste ongerepte regenwouden van West Afrika. Nog compleet van de toeristische radar biedt het land tal van belevenissen voor de avontuurlijke reizigers.

Visa

Voor Liberia is een visum vereist. Vraag deze vooraf aan bij de ambassade  in Brussel of bij een ambassade in één van de omliggende landen.

Praktisch

– Oppervlakte: 111.369 km2
– Inwoneraantal: 4.689.021 (2017)
– Bevolkingsdichtheid: 42,1 inwoners (per m2)
– Staatsvorm: Republiek
– Hoofdstad: Monrovia
– Talen: Engels, lokale talen
– Munteenheid: Liberiaanse Dollar (LRD)

– Internationaal toegangsnummer: +231
– Alarmnummer: 911