Kundelungu National Park

0
1226
Kundelungu National Park Congo

Het nationale park Kundelungu is één van de acht nationale parken in de Democratische Republiek Congo. Het gebied was oorspronkelijk bedoeld voor de commerciële jacht, maar werd in 1970 uitgeroepen tot een nationaal park waarna alle jacht er verboden werd. 

Kundelungu bestaat feitelijk uit twee delen, waarbij het westelijke deel recentelijk bij het park werd ingelijfd. De twee delen worden van elkaar gescheiden door de weg van Minga naar Sampwe. De totale oppervlakte is ongeveer 7600 vierkante kilometer en je vindt er één van de hoogste watervallen van Afrika. Het water van de Lofoi watervallen (ook bekend als de Chutes Kaloba of de Chutes Lofoi) stort maar liefst 340 meter de afgrond in. Andere watervallen die je kan bezoeken zijn de Masansa waterval waar je onder kan douchen en de Lutshipuka waterval waar je kan zwemmen. De watervallen krimpen in het droge seizoen van juni tot oktober flink, met name de Lofoi waterval is de rest van het jaar behoorlijk spectaculair. Een wandelsafari naar de watervallen is best pittig, maar wordt ongetwijfeld één van de hoogtepunten van je bezoek aan Kundelungu.

Savanne en gallerijbossen

Het landschap bestaat uit met gras begroeide savanne die bezaaid zijn met gallerijbossen. Dit zijn bossen die een corridor vormen langs rivieren of wetlands en voorkomen in landschappen die doorgaans weinig bosrijk zijn. De bossen zijn soms maar enkele meters breed, omdat ze afhankelijk zijn van het water waar ze langs liggen. In Kundelungu beslaan ze echter grote delen van het landschap. Deze gallerijbossen zijn veel voedselrijker dan de omliggende savanne en trekken daardoor veel wild en vogels aan.  

little lake

Dieren die je in het park kan zien zijn antilopen, jakhalzen, stekelvarkens, wrattenzwijnen, slangen, apen, buffels, nijlpaarden, krokodillen plus een grote verscheidenheid aan vogels zoals zilverreigers, marabouts en pelikanen. Leeuwen, luipaarden en zebra’s zouden er ook nog voorkomen. Ook zou Kundelungu het laatste toevluchtsoord zijn voor cheeta’s in de Democratische Republiek Congo. Maar zowel leeuwen als cheeta’s zijn al jaren niet meer waargenomen. 

Kundelungu is middels een ecologische corridor verbonden met het nationale park L’Upemba zodat het wild tussen de twee parken kan migreren.

Bezoek Kundelungu National Park

Kundelungu is één van de best bereikbare nationale parken van het land. Het ligt op 180 kilometer afstand van Lubumbashi en je rijdt er in ongeveer twee uur naartoe over een vrij goede weg. Voor de paden in het park is echter wel een 4×4 nodig. 

Overnachten in het park kan bij het Katwé resort, maar misschien nog wel spectaculairder is het om te kamperen bovenaan de watervallen en daar de zonsondergang te bekijken. Je zal dan wel je eigen kampeerspullen moeten verzorgen. Een goede slaapzak is geen overbodige luxe gezien het ’s nachts best fris kan worden. Ook zal een gewapende park ranger het kamp bewaken. Onlangs is er gestart met de bouw van een nieuwe luxe lodge met uitzicht op de Lofoi waterval. Wellicht dat dat in de nabije toekomst ook een optie is.

Wil je in het park overnachten dan moet je dat vooraf reserveren en betalen bij het kantoor van de ICCN in Lubumbashi. Hier regel je ook de vergunning om het park te mogen bezoeken.

endless miombo

Beste reistijd

Kom je voor het wild dan kan je het beste in het droge seizoen van juni tot en met augustus komen. Maar om heel eerlijk te zijn is het niet een bestemming waar wat dat betreft veel van kan verwachten, met uitzondering voor de vogelliefhebbers dan. Kundelungu bezoek je vooral vanwege het natuurschoon en de watervallen en die zijn buiten het droge seizoen op hun mooist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.