Antananarivo (Tana)

0
2752
Antananarivo Madagaskar

Antananarivo (Tananarive) of kortweg Tana zoals de meeste locals het noemen is de hoofdstad van Madagaskar. Het ligt ongeveer in het midden van dit enorme eiland op een een rotsrichel van vier kilometer lengte. Met ongeveer 2 miljoen inwoners is het de grootste stad van het land. Gelegen op 1.275 meter hoogs het ook één van de hoogst gelegen. Bij de bouw van de stad is er geen enkele aandacht besteed aan stedenbouwkundige plannen. De stad bestaat dan ook uit een wirwar aan gebouwen met een doolhof aan wegen. Midden in de stad bevindt zich Lac Anosy, een groot meer met vele zilverreigers.

Lac Anosy avec Anjely Mainty au centre

Stad van de duizend

In tegenstelling tot de meeste hoofdsteden in zuidelijk Afrika was Antananarivo al voor de koloniale tijd een grote stad. Antananarivo werd rond 1625 gesticht door koning Andrianjaka. Antananarivo ontleent zijn naam (de stad van de duizend) aan het aantal soldaten dat Andrianjaka had toegewezen om haar te bewaken. In 1793 werd het de hoofdstad van de Merina koningen. De veroveringen van koning Radama I maakten Antananarivo tot de hoofdstad van bijna heel Madagaskar. 

Antananarivo

De meeste reizigers die Madagaskar bezoeken komen het land binnen via de luchthaven van Antananarivo. Niet heel veel blijven lang hangen in deze op het eerste gezicht chaotische en voor sommigen onaantrekkelijke stad. Toch is een bezoek echt wel de moeite waard. Je vindt hier veel cultuur en geschiedenis.

De hoofdstad van Madagaskar is verdeeld in drie verschillende niveaus. Deze niveaus zijn met elkaar verbonden door trappen. Onderaan bevind zich downtown, beter bekend als ancient swamp. Het tussenliggende niveau dat bekend staat als Plateau du Colbert en het hoogste niveau La Haute ville waar je de oude stad met paleizen, kathedralen en traditionele rode bakstenen huizen aantreft. Hier geniet je in alle rust van een mooi uitzicht over de stad terwijl je ver weg bent van alle drukte in downtown.

Antananarivo

Bezienswaardigheden in Antananarivo

The Rova, the Queen palace of ook wel bekend als Manjakamiadana, ja alles lijkt hier meerdere namen te hebben, werd in 1995 bijna volledig verwoest door een brand. Alleen de stenen muren van het gebouw bleven overeind staan. Het paleis behoort tot een complex van nog eens zeven monumentale gebouwen die samen het koninklijke paleiscomplex of het Rova vormde. Rova betekend fort en het ligt op de hoogste heuvel van de stad op de Analamanga heuvel.

Rova

De oorspronkelijke structuur was gemaakt van hout, maar kreeg in 1869 de karakteristieke vorm toen koningin Ranavalona II de Franse architect James Cameron de opdracht gaf om het paleis met steen opnieuw op te bouwen. De verhoogde positie van het fort was ideaal in het geval van een aanval. 

In november 2007 was 30% van de financiering die nodig was voor de wederopbouw van de Rova verzameld en werd er begonnen met de heropbouw van het het fort. Inmiddels is het grootste deel van de Rova weer hersteld en zijn bezoekers weer welkom. Naast de bijzondere geschiedenis is het een bezoek alleen al waard voor het prachtige 360 graden uitzicht over Antananarivo en haar 12 heilige heuvels. 

The upper boroughs

De historische stadsdelen rond de Rova zijn Andohalo en Ankadibevava in het westen en Ambohimitsimbina en Ambohipotsy in het oosten bieden mooie panoramische uitzichten op het centrum. Het is vooral bijzonder door de goed onderhouden traditionele huizen, koloniale huizen, paleizen en kathedralen. Lopend door de smalle slingerende straten tref je ook nog een aantal schattige traditionele Malagassische huizen die helemaal van hout zijn gebouwd.

Ankadibevava

Kianja Repoblika Malagasy

Kianja Repoblika Malagasy (voorheen het plein van Andohalo) wordt gedomineerd door de Anglicaanse kathedraal van Saint-Laurent en de oudste school van de stad. Het is één van de kleurrijkste pleinen van de stad en ook vind je hier de katholieke kerk, die tevens de grootste kerk van het land is. Er is een lange geschiedenis van rivaliteit tussen katholieken en protestanten in Madagaskar. Het christendom werd voor het eerst naar het eiland gebracht in de 18e eeuw. Tot de jaren zestig drongen beide kerken er bij hun volgelingen op aan niet te trouwen met leden van rivaliserende gemeenten. Tegenwoordig gaat het er gelukkig een stuk gemoedzamer aan toe. 

St Joseph school

In de In de Justin-Rajoro straat vind je het huis van Jean Laborde, voormalig premier en nu de thuisbasis van de radiostudio’s van Alliance française. Hier zijn ook regelmatig kunsttentoonstellingen. Na zijn ballingschap in 1861 liet Jean Laborde dit huis bouwen. 

Ten oosten van Kianja Repoblika Malagasy loopt een kleine weg naar de Ambavahadimitafo poort. Ambavahadimitafo is de enige van de zeven oude stadspoorten die nog steeds wordt onderhouden.

Andafiavaratra

Op de Ravelojaonastraat vind je het Andafiavaratra ofwel het paleis van de premier. Deze voormalige residentie van Rainilaiarivony (die met drie koninginnen trouwde) is zorgvuldig gerestaureerd. Het herbergt nu de weinige kostbare voorwerpen die zijn gered van de Rova brand. Na 1895 werd het Andafiavaratra omgebouwd tot militaire woningen, een rechtbank, de Academie van Kunsten, het hoofdkwartier van de president van de Republiek en tenslotte van de premier. 

20110917-IMG_5409-Antananarivo-Palais_d_Andafiavaratra

Het oude paleis van justitie in Avaradrova wordt gekenmerkt door zijn 16 neoklassieke zuilen. Het wordt ook wel het Ambatondrafandrana genoemd, wat de “stenen van Rafandrana” betekent. Gebouwd ter ere van de eerste drie koningen van Antananarivo. Het imposante gebouw werd gebouwd in 1881 ter vervanging van een heilige steen waarop de koningen hun toespraak hielden in een tijd dat de plaats diende als een rechtbank. De gekruiste pijlen op de voorkant vertegenwoordigen koninklijke gerechtigheid.

Andere interessante plaatsen zijn de Tempel van Ambohipotsy. Deze werd gebouwd door de Britse architect William Pool in 1863, precies waar Christian Malagasy werd geëxecuteerd tijdens het bewind van Ranavalona de eerste.

De tempel van Ampahamarinana aan de westkant van de Rova boven de Mahamasina, werd gebouwd ter nagedachtenis aan de veertien christelijke martelaren die op 29 maart 1849 op dezelfde plek werden opgehangen.

Ambohimanoro Kathedraal

Ook een bezoek waard is de Ambohimanoro Kathedraal. Het is een Anglicaanse kerk gebouwd door de Noorse ingenieur Alfred Anker tussen 1882 en 1889.

De weg langs de Rova komt langs twee uitkijkpunten. Vanaf de eerste heb je een een prachtig uitzicht over de hele stad, van Anosibe tot Besarety. Bij het tweede uitkijkpunt is een oriëntatietafel die je helpt bij het identificeren van de heilige heuvels van de stad. Ook is dit één van de beste punten in Madagaskar om de zonsondergang te bekijken. 

Panorama des environs d'Ambohimanga Rova

In het noordoostelijke deel van de Rova loop je over de Avenue of the Royal Trees. Ze zijn geplant door een vorst die hiermee de macht van de adel wilde symboliseren. Ironisch genoeg bedreigen de diepe wortels van deze bomen nu het terrein van het de Rova. Uitgraven zou volgens lokaal geloof vreselijke heiligschennis zijn.

Musée de l’Art et de Archéologie

In Isoraka is een archeologisch museum, Musée de l’Art et de Archéologie met interessante wisselende tentoonstellingen over de geschiedenis en cultuur van het land. 17 rue du Docteur-Villette, open van 8u tot 13u30 en van 14u tot 17u30, gratis toegang.

Bij het afdalen van de trappen naar Isotry kom je langs het mausoleum van premier Rainiharo. Het mausoleum werd gebouwd door Laborde tussen 1846 en 1854 en bevat enkele interessante elementen van de Indiase architectuur.

Downtown

Analakely vormt het hart van Antananarivo en strekt zich uit van het centraal station langs de Independence Avenue tot de oude markt in de binnenstad. 

Antananarivo

Avenue de l´Indépendence is een brede winkelstraat die wordt geflankeerd door charmante en imposante gebouwen die in de jaren 30 werden gebouwd. Halverwege de Avenue ligt het nieuwe stadhuis, met een omheind park met fonteinen die worden verlicht door gekleurde spots. Aan het begin van de Avenue is het treinstation waarvandaan in het verleden treinen vertrokken naar Toamasina, Ambatondrazaka en Antsirabe. Het stationsgebouw is in tegenstelling tot het spoor goed onderhouden en bevat nu een paar luxe winkels. Ook is er een informatiecentrum en het kantoor voor de Nationale Parken van Madagaskar. 

Naast het station ligt het plein Place de l’Indépendance met in het midden een mooie tuin en een plaquette die de herovering van de soevereiniteit herdenkt. Vanaf hier kan je via de Ranavalona Ière, een trap vol ambachtslieden, naar La Haute ville klimmen. 

Bezoek Antananarivo 

Een reis naar Madagaskar is niet heel goedkoop. Voor ongeveer 900 euro vlieg je op en neer naar de hoofdstad. Vanaf hier kan je verder vliegen met binnenlandse vluchten naar zo’n 10 andere bestemmingen in het land. Je kan de stad verkennen met een huurauto, maar het chaotische verkeer is het openbaar vervoer, dat verassend goed geregeld, is een betere optie. Reis je verder door het land dan is een huurauto wel een goed idee. 

Antananarivo

Wil je lekker eten dan loop je naar de wijk Tsaralalana. Hier vind je veel gezellige, goedkope en ook luxere restaurantjes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.