Al Hoceima National Park

0
2657
Al Hoceima National Park Marokko

Het Al Hoceima National Park omvat 470 vierkante kilometer bergachtig terrein langs de grillige Marokkaanse kustlijn. Ten minste 170 vierkante kilometer van het park bestaat uit oceaan, terwijl de rest van het landschap bestaat uit groenblijvende dennenbossen en indrukwekkende canyons geflankeerd door kalkstenen kliffen. Hier beleef je Marokko ver van de gebaande paden.

Morocco 2011 Al Hoceima 272

Dit afgelegen gebied is relatief onbekend en wordt maar weinig bezocht door toeristen. Het park is bezaaid met Berberse nederzettingen, die nieuwsgierige bezoekers graag kennis willen laten maken met hun lokale waren. Tijdens een wandeltocht ontdek je regelmatig kleine verborgen baaien. Het is de moeite waard om dan over de rotsachtige paden naar beneden te klauteren om je eigen privé strandje te ontdekken waar de mogelijkheid om dolfijnen te spotten groot is. Kajakken, kanoën en vissen behoren ook tot de mogelijkheden.

Plages d'Al Hoceima

In de beboste gebieden heb je misschien het geluk om endemische vogelsoorten, wilde zwijnen en jakhalzen te spotten. Langs de kust zijn er  verborgen baaien en stranden waar het mogelijk is om karetschildpadden en dolfijnen te zien. Waarnemingen van de gewone, tuimelaar en gestreepte dolfijn zijn een alledaags verschijnsel, terwijl af en toe monniksrobben en zeeschildpadden worden gespot. De spectaculaire kustlijn biedt een perfecte habitat voor zeevogels, terwijl de trapsgewijze kliffen schuilplaatsen herbergen voor nestelende roofvogels. Er is een enorme kolonie Afrikaanse zeearenden in het park, evenals visarenden. In totaal zijn er 70 soorten vogels in het gebied.

Al Hoceïma National Park, Morocco

Dry stony hills with a few withered trees. Al Hoceima National Park. Morocco.

De droom van elke avonturier

Al Hoceima National Park is de droom van elke avonturier. Van oceaanexcursies tot wandelen en mountainbiken, er is van alles te doen in het park. Stoffige wegen en tracks banen zich een weg door het park. Langs de kust loopt een single track dat ideaal is om te wandelen of te mountainbiken. Bijzonder is het fantastische uitzicht op Plage Bades en de El Penon de Velez de la Gomera. De laatste is één van de Spaanse enclaves in Marokko.

Al Hoceïma National Park, Morocco

Het is verbonden met het land door middel van een dunne strook zandstrand dat eindigt bij een wachthuis met daar achter een klein Spaans fort. Het is mogelijk om hier naartoe te wandelen vanaf het strand van Cala Iris. Reken op een wandeling van ongeveer anderhalf uur.

Hoewel er eindeloze mogelijkheden zijn voor dagtochten in Al Hoceima National Park, kan je ook meerdere dagen wandelen en de nacht doorbrengen in enkele van de Berberdorpen in het park. Voor langere wandeltochten zijn er ook overnachting huisjes die verspreid door het park staan. 

Carolyn following path therough cork trees. Al Hoceima National Park. Morocco.

In de stad zijn verschillende duikcentra die duikexcursies organiseren. Er zijn meer dan 100 vissoorten in dit deel van de oceaan. Duikers uit alle windstreken komen hiernaartoe om de zeldzame  geribbelde mediterrane zeeslak, de patella ferruginea te zoeken.

Bezoek het Al Hoceima National Park

Gelegen in het noorden van Marokko, is Al Hoceima de stad die het dichtst bij het nationale park ligt. De aanwezigheid van de internationale luchthaven (Cherif Al Idrissi Airport) in de stad maakt het gebied gemakkelijk bereikbaar. Vanuit de stad kan het zonder eigen vervoer een uitdaging zijn om bij het park te komen. Openbaar vervoer naar het park is er niet. Wel zijn er tourorganisatoren in Al Hoceima die een bezoek, al dan niet compleet verzorgd, kunnen regelen. Ook taxi’s kunnen je naar het park brengen.

Vanaf Tanger of Tetouan is het 4 tot 5 uur rijden door een adembenemend landschap dat meer dan één stop verdient.

Playa Quemado, Al-Hoceima

De accommodatie mogelijkheden zijn gevarieerd en de meeste opties bevinden zich in de hoofdstad Al Hoceima of aan de rand van het park. Er zijn verschillende luxe resorts gebouwd op kliffen met uitzicht over de Middellandse zee. Deze hotels en kleine resorts zijn gewoonweg adembenemend. In het stadscentrum zijn meer budgetaccommodaties beschikbaar, terwijl er in het park een paar huisjes beschikbaar zijn voor wandelaars. Bij Cala Iris is een afgelegen, schattige eco camping met verbluffende uitzichten. Afgezien van een paar kampeerplekken, bieden ze kleine, eenvoudige bungalows met gedeelde toiletten en douches op zonneenergie, evenals bungalows met badkamer. 

Al Hoceima panorama

De zomermaanden duren van juni tot september. De temperaturen zijn in deze tijd van het jaar aan de hoge kant, waardoor langere wandelingen pittig kunnen zijn. Dit is echter wel de perfecte tijd van het jaar om te snorkelen, zwemmen en de verschillende strandjes en baaien te verkennen. De beste maanden voor wandelaars zijn van april tot oktober. November tot maart zijn de wintermaanden die worden gekenmerkt door korte regenbuien. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.