De Nationale parken van Tsjaad

0
1994
Nationale parken Tsjaad
Ingang Zakouma National Park.

De uitgestrekte vlaktes en prachtige landschappen laten je het conflict vergeten dat Tsjaad in het verleden teisterde. Tegenwoordig is het een bestemming voor spannende avonturen en unieke ervaringen in dit vrijwel onontgonnen land. Met name het nationale park Zakouma biedt een safari ervaring die echt onvergetelijk is en in Ennedi waan je je werkelijk alleen op de wereld te midden van de meest bizarre rotsformaties. 

Zakouma National Park

Gelegen net ten zuiden van de Sahara woestijn en boven de regenwouden van de Centraal Afrikaanse Republiek vind je één van Afrika’s best bewaarde geheimen, het nationale park Zakouma. In het park ga je op zoek naar olifanten, leeuwen, neushoorns, giraffen en nijlpaarden. Hoewel de dieren vaak nog niet gewend zijn aan de aanwezigheid van voertuigen komen waarnemingen steeds vaker voor. Het 3000 vierkante kilometer grote Zakouma National Park is een veilige haven voor veel verschillende diersoorten in Centraal- en West Afrika, na de enorme hoeveelheid stroperij en verlies van leefgebied in voorgaande jaren. Het is ook één van de minst bezochte safari bestemmingen in Afrika, wat het ook tot één van de meest bijzondere nationale parken van het continent maakt. Niet voor niets werd Zakouma door het Time magazine uitgeroepen tot één van de beste reisbestemmingen van 2019.

Zakouma Tsjaad olifant op safari

Aouk National Park

Het nationale park Aouk is de thuisbasis van een enorme en indrukwekkende mix van zoogdieren en vogels. Groot wild als leeuwen en olifanten zijn nu nog zeldzaam, maar op initiatief van de Europese Unie en African Parks is men momenteel bezig om het park te herontwikkelen. Ben je niet per se op zoek naar de big 5 dan is Aouk een imponerend natuurpark. Niet alleen vanwege het overgebleven wild, maar ook door de verlatenheid en indrukwekkende verhalen die de rangers kunnen vertellen over de turbulente geschiedenis van het park. 

Aouk Tsjaad

Manda National Park

Het nationale park Manda beschermd een relatief goed bewaard gebleven deel van het Soedanese savanne ecosysteem. Het park beslaat ongeveer 120 vierkante kilometer savanne, bossen en met gras begroeide uiterwaarden rond de Chari rivier. In het park leven kleine populaties Afrikaanse buffels, roanantilopen en een paar soorten primaten. De toekomst van het park staat onder druk van de groeiende bevolking die de natuurlijke hulpbronnen van het park gebruiken voor hun levensonderhoud, wat een afname van de biodiversiteit en de populaties van wilde dieren als gevolg heeft.

Manda National Park Tsjaad

Goz Beïda National Park

Het nationale park Goz Beïda ligt nabij de gelijknamige stad in het oosten van het land, nabij de grens met Soedan. Het gebied is getroffen door interne conflicten van het land, maar het is ook een toevluchtsoord gebleven voor veel bedreigde plant- en diersoorten. Het park wordt zelden bezocht door reizigers en er zijn dan ook geen voorzieningen aanwezig. Een bezoek aan het park begint in de stad Goz Beïda. Zorg er wel voor dat je op de hoogte bent van de huidige veiligheidssituatie. Dit deel van Tsjaad behoord nog tot één van de minder stabiele delen van het land.

Ennedi Natural and Cultural Reserve

Hoewel het geen nationaal park betreft heeft Ennedi wel degelijk een plek op het lijstje verdient. Diep in de Sahara woestijn werpen stenen pinakels en kathedraalachtige rotsformaties hun schaduwen over het landschap. Het Ennedi Plateau of Ennedimassief ligt in het noordoosten van Tsjaad. Het is een betoverend landschap met kliffen, kloven en natuurlijke bogen. Het gebied is ongeveer 40.000 vierkante kilometer groot en wordt ook wel de “Saharan Garden” genoemd. Ennedi werd in 2016 door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed vanwege de unieke natuurlijke formaties en rotstekeningen waarvan een aantal ruim 7000 jaar oud zijn.

Ennedi Tsjaad rotsboog

In het zuiden van Ennedi liggen guelta’s (oases), zoals Guelta d’Archei. Deze oases vormen een vitale waterbron voor de kameelcaravans en zijn het laatste toevluchtsoord voor de Sahara woestijnkrokodil. Genoeg redenen dus om deze ontzagwekkende, weinig bekende hoek van Afrika te verkennen.

Guelta d'Archei Ennedi kloof

Siniaka Minia Wildlife Reserve

Het Siniaka Minia Wildlife Reserve strekt zich uit over 4.260 vierkante kilometer. Tegen een indrukwekkende achtergrond van een bergmassief waar de Siniaka en Tourda rivieren door de savanne slingeren. Siniaka werd in 1965 aangewezen als een reservaat ter bescherming van zwarte neushoorns, maar het gebrek aan controle en de ongebreidelde stroperij zorgden ervoor dat de soort rond het einde van de jaren zeventig lokaal uitstierf. Echter, na het succes van de samenwerking met African Parks in Zakouma National Park, heeft de regering van Tsjaad de beheersovereenkomst van African Parks in 2017 uitgebreid met het Greater Zakouma Ecosystem. Dit bestaat uit het Zakouma National Park, Siniaka Minia en Bahr-Salamat Wildlife Reserves. Ook de belangrijke wildcorridors die alle drie de beschermde gebieden met elkaar verbinden vallen binnen de overeenkomst. Gezien het goede werk van African Parks in andere parken door heel Afrika biedt dit kansen voor de toekomst.

Andere beschermde gebieden

Het Bahr Salamat Faunal Reserve is venoemd naar de Bahr Salamat-rivier die door het gebied stroomt. Het heeft een oppervlakte van 20.600 vierkante kilometer en omvat delen van de prefecturen Salamat, Guéra en Moyen-Chari. Het grenst aan het nationale park Zakouma en omvat het zoetwatermeer Lac Iro. Het gebied speelt een zeer belangrijke rol voor de omringende dieren in het wild en biedt onderdak aan verschillende soorten trekvogels, nijlpaarden, olifanten en verschillende soorten antilopen. 

Lac Iro Tsjaad vissers

Het Beinamar Faunal Reserve ligt bij de grens met Kameroen en werd opgericht na voorstellen van de lokale bevolking om de zeldzame diersoorten in het gebied te beschermen. Het reservaat heeft een oppervlakte van 7650 vierkante kilometer. 

Het Abou Telfane Faunal Reserve is een beschermd gebied in de Guéra Region dat werd opgericht in 1955. Het is 1100 vierkante kilometer groot en bedoeld om de flora en fauna in het gebied te beschermen.

Manenschaap

Het Fada Archei Faunal Reserve bevindt zich in de noordoostelijke regio van Tsjaad. Het werd opgericht in 1967 en beslaat een oppervlakte van 2110 vierkante kilometer. Het voornaamste doel van het reservaat was de bescherming van het manenschaap. Door intensieve jacht voor het vlees, de huid en het haar en concurrentie met vee loopt het aantal snel achteruit. De IUCN beschouwt de soort dan ook als kwetsbaar. Alhoewel de soort in zijn oorspronkelijke leefgebied meer en meer achteruitgaat, gaat het juist zeer goed in de Verenigde Staten en Spanje, waar de soort is ingevoerd. Het Fada Archei reservaat maakt deel uit van de overgangszone tussen de Sahel- en Sahara zones. Als gevolg van de onstabiele situatie in het recente verleden in dit deel van Tsjaad is er een gebrek aan personeel en uitrusting voor natuurbehoud en bescherming tegen stroperij.

Het Mandelia Faunal Reservaat werd in 1969 uitgeroepen tot reservaat. Het heeft een oppervlakte van 1380 vierkante kilometer waarvan grote delen onder water komen te staan als de Chari en de Logone rivieren tijdens het regenseizoen overstromen. Daarnaast bestaat het grotendeels uit dichtbeboste savanne. Het gebied is vooral belangrijk voor watervogels die in de overstroomde gebieden gedijen. Grotere soorten zoogdieren zoals olifanten willen nog wel eens de grens met Kameroen oversteken. Toen het reservaat werd uitgeroepen was er een populatie van 660 olifanten in het gebied, maar die zijn helaas gestroopt of verblijven grotendeels in het buurland. Vanwege stroperij, illegale begrazing en landbouw door de lokale bevolking die steeds meer dorpen in het reservaat hebben gesticht wordt er over gedacht om het reservaat op te heffen. 

Tibesti gebergte

Het Tibestigebergte is moeilijk te bereiken en te verkennen, maar er zijn hier veel dingen die avontuurlijke reizigers zullen belonen. De hoogste top is de Emi Koussi die 3.500 meter boven zeeniveau uittorent. De top is eigenlijk een enorme uitgedoofde vulkaan. Voor reizigers zijn er veel geweldige dingen te doen in de omgeving, zoals kamelenraces bezoeken, oude rotstekeningen bekijken en genieten van de nabijgelegen hete thermale bronnen. 

Tibesti Tsjaad

De meren van Ounianga

De meren van Ounianga midden in de Sahara woestijn, bestaan uit in totaal 18 meren die worden gevoed door zogenaamd ondergronds fossiel water. De regen die de meren vormden viel vele duizenden jaren geleden, toen het klimaat veel natter was dan nu. In feite ontvangen de meren nu slechts 2 millimeter regen per jaar. Sommige meren zijn zout, andere zijn gevuld met zoet water. De meren liggen in een ondiep bassin tussen zandstenen kliffen en heuvels.

Tsjaadmeer

Het zoetwatermeer is van zeer groot belang voor de ongeveer twintig miljoen mensen die eromheen wonen. In het Tsjaadmeer liggen enkele eilandjes en zandbanken en de oevers bestaan voornamelijk uit moerassen. De voornaamste waterleveranciers zijn de rivieren de Chari en de Logone. In de jaren zestig had het meer een oppervlakte van meer dan 26.000 vierkante kilometer. Tegen het jaar 2000 was de oppervlakte afgenomen tot 1500 vierkante kilometer. Ook de laatste jaren blijft de oppervlakte steeds maar kleiner worden. 

De afgelegen regio rond het Tsjaadmeer, in het grensgebied tussen Tsjaad en Nigeria, is de afgelopen jaren ook het toneel van conflicten. Deze worden onder meer veroorzaakt door de terreurorganisatie Boko Haram. Momenteel wordt het dan ook ten strengste afgeraden om dit deel van Tsjaad te bezoeken.

Nationale parken Tsjaad

Heb je geen problemen met weinig luxe, veel zand en lange reisdagen over vaak bar slechte wegen dan is Tsjaad voor jou een prachtige volgende bestemming. In de grotendeels sporadisch bezochte parken voel je je nog een echte ontdekkingsreiziger.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.