De nationale parken van Gambia

0
4183
Nationale parken van Gambia

Gambia heeft slechts drie nationale parken. Wel zijn er daarnaast vier natuurreservaten, één wildreservaat (Bolong Fenyo) en 66 beschermde ‘Forrest Parks’. De natuur in de parken varieert tussen grote mangrovebossen en eilanden met gallerijbos tot snikhete droge savannes. 

In de nationale parken van Gambia zul je geen groot wild aantreffen. Verwacht dan ook geen olifanten, leeuwen en neushoorns te zien op een safari. Wel zijn de natuurparken in Gambia over het algemeen één van de beste plekken in West-Afrika voor vogelliefhebbers. In de meeste parken bestaan de lijstjes van aanwezige vogels uit meer dan 250 verschillende soorten. En ook zonder groot wild heeft een ieder van de parken genoeg moois te bieden. 

Alle parken kan je (na betaling van de parkgelden) op eigen houtje verkennen, maar ook zijn er overal gidsen aanwezig en worden er tours aangeboden.  

Kiang West National Park

Het grootste van de nationale parken van Gambia is Kiang West. Het park bevind zich zo’n 150 kilometer op de zuidoever naast de Gambia rivier. Hierdoor bestaat het uit verschillende landschappen. Bij de rivier zie je mangrovebossen en stukjes tropisch bos. Verder van de rivier af gaat het landschap over in uitgestrekte savannes. Er zijn plannen om op den duur weer groot wild in het park te herintroduceren, maar voor nu kan je je ook nog prima vermaken met de groepen apen en grond neushoornvogels.

Niumi National Park

Niumi national park GambiaHet nationale park Niumi vind je op de noordoever bij de monding van de Gambia rivier. Het park bestaat grotendeels uit een aantal van de laatste onaangetaste mangrovebossen in West Afrika. Het grenst in het noorden aan de Sine Saloum delta van Senegal. Samen worden de natuurparken ook wel de Amazone van Afrika genoemd. Het park staat bekend om de grote aantallen trekvogels zoals Sterns, kiekendieven en grasmussen en je vindt er misschien wel de grootste exemplaren krokodillen van Gambia.

River Gambia National Park

Moyen-Bafing chimpanseeHet nationale park River Gambia bezoek je om chimpansees te spotten. Helemaal wild zijn de dieren echter niet meer. De eerste chimpansees zijn in 1979 geherintroduceerd nadat ze voor lange tijd uit Gambia waren verdwenen. Het ging om apen die in beslag waren genomen door de overheid vanwege illegale handel. De dieren bleken het goed te doen in hun nieuwe leefgebied en inmiddels bestaat de populatie uit ruim honderd dieren, die zijn verdeeld over vier groepen en drie eilanden in de Gambia rivier. Bezoekers van het park mogen gewoonlijk niet aan wal van de eilanden, maar omdat de chimpansees tegenwoordig bijgevoerd worden zijn ze gewend aan de bootjes en zijn ze vaak (in de bomen) langs de waterkant te spotten. 

Natuurreservaten in Gambia

Naast de drie nationale parken zijn er ook een viertal natuurreservaten in Gambia. 

Abuko Nature Reserve

Geelgroene meerkat in Abuko Nature Reserve
De geelgroene meerkat is overal in het Abuko Nature Reserve.

Het oudste van alle natuurparken in Gambia is het Abuko Nature Reserve. Het reservaat werd in 1968 opgericht en is één van de kleinste natuurparken in West Afrika. Daarnaast is het ook één van de meest toegankelijke natuurparken en een goede introductie in de flora en fauna van het land. Het reservaat is berucht om de vele slangen zoals pythons, pof adders, cobra’s en de groene mamba. Ook kom je overal in het park de nieuwsgierige, op zoek naar eten zijnde, geelgroene meerkat apen tegen. In het midden van het park is een opvang gerealiseerd voor onder meer hyena’s en bavianen.

Bao Bolong Wetland Reserve

Het Bao Bolong Wetland Reserve ligt aan de noordkant van de Gambia rivier tegenover het nationale park Kiang West. In het reservaat vind je enkele van de grootste mangrovebossen van het land. De mangroven groeien hier extra goed, omdat het water zo ver op de rivier een stuk minder zout is dan dichter bij de kust. De natuur is verder vergelijkbaar met de flora en fauna van Kiang West. 

Tanbi Wetlands Complex

Bao Bolong Wetland reserve GambiaRondom de hoofdstad Banjul ligt het Tanbi Wetlands reserve. Een reservaat dat voor het overgrote deel (80%) uit mangrovebossen bestaat. De mangroven behoeden de stad onder meer voor erosie en overstromingen en het gebied speelt zo een belangrijke rol als hydrologische bufferzone voor de regio. In het doolhof van getijdekreekjes (bolongs) kan je uren rond dwalen (varen) en op je gemak genieten van de rust, apen en vele soorten vogels.

Tanji Bird Reserve

IJsvogel Tanji bird reserve GambiaHet Tanji Bird Reserve ligt vlak bij de hotels van de Senegambia strip. Het bestaat uit het gebied rond de monding van de Tanji rivier en de bijliggende Bijilo eilandjes. Zoals de naam al doet vermoeden kom je hier vooral om vogels te spotten. Het reservaat is een belangrijke plek voor nestelende sterns en meeuwen en er komen meer dan 250 verschillende vogelsoorten voor. Bij een bezoek aan Tanji kan je ook de westerse rode colobus (Franjeaap), patas apen en penseel aapjes tegenkomen.

Andere parken die de moeite waard zijn:

Bolong Fenyo Community Wildlife Reserve

Reptielen farm Gunjur Gambia

Het Bolong Fenyo Community Wildlife Reserve is een beschermd gebied dat wordt beheerd door de gemeenschap van Gunjur. Het is het eerste reservaat dat in handen is van de lokale bevolking en beslaat 320 hectare met savannes, een zoetwater lagune en 400 meter kustlijn. In het gebied leven antilopen, krokodillen, apen en uiteraard ook weer veel vogels.

Bijilo Forest Park

Abuko Nature ReserveIn het Bijilo Forest Park tref je een grote hoeveelheid apen. Er leven diverse soorten, zoals de Rode Colobus apen (Franje-aap), de Green Monkey en de Campbell Mona Monkey. De laatste twee zijn bij ons ook wel bekend als de groene meerkat en de Campbell meerkat. Omdat het park vlakbij de populaire hotels en restaurants van Kololi en de Senegambia Strip ligt is het één van de meest bezochte bezienswaardigheid Gambia. 

Kachikally Crocodile Pool

Kachikally Crocodile Pool Gambia
Sommige exemplaren bij de Kachikally Crocodile Pool bereiken een indrukwekkende lengte van bijna 3 meter.

In en rondom de Kachikally Crocodile Pool tref je enkele tientallen krokodillen, waarvan enkele zo gewend zijn aan mensen dat je ze (onder leiding van een gids) over de rug kan ‘aaien’. De heilige poel ligt midden in een woonwijk en om te voorkomen dat de dieren door de wijk gaan zwerven op zoek naar eten, worden de krokodillen hier elke dag bijgevoerd. Meestal liggen er op de oevers van de poel zo’n tien tot twintig krokodillen in het zonnetje te bakken. Bij de ingang van de poel is een klein museum met een aantal interessante foto’s over de geschiedenis van Bakau.

Reptielen farm bij Kartong

Reptielen farm Gunjur Gambia
Bij de pofadder kan je beter maar uit de buurt blijven. Een beet hiervan kan dodelijk zijn als je niet snel toegang hebt tot een tegengif.

Niet echt een (natuur)park, maar zeker de moeite waard om te bezoeken is de Reptielen farm bij Kartong. Hier kom je alles te weten over de verschillende reptielen die er in Gambia voorkomen. Zo leer je verschillende slangen herkennen, zoals pofadders, rotspythons, koningspythons, rattenslangen en spugende cobra’s. Naast een opvangcentrum voor reptielen is de farm ook een onderzoekscentrum en wordt de lokale bevolking voorgelicht over het nut van de dieren. 

Bezoek de nationale parken van Gambia

Bekijk de afzonderlijke pagina’s van de verschillende parken voor meer informatie en over hoe ze het beste te bereiken. 

De beste tijd om de reservaten en parken van Gambia te bezoeken is in de droge tijd (november tot en met maart). Deze maanden stikt het in de natuurgebieden van de vogels en ander wild is door de droge vegetatie makkelijker te spotten. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.