Biltine is de laatste stop voor de leegte van de Sahara

0
1511
Biltine Tsjaad straat

Biltine is een stadje in het oosten van Tsjaad met ongeveer 26.000 inwoners. Het is de laatste stop voor je de leegte van de Sahara woestijn inrijdt. Het is de is de hoofdstad van de provincie Wadi Fira, maar hoofdstad is een groot woord voor dit groot uitgevallen dorp. Wel is het de plek om de laatste voorraden in te slaan voor onze trip naar Ennedi. Afgezien van de inkopen zijn we genoodzaakt hier langer te blijven, omdat één van de bladveren van de truck is gesneuveld bij een pothole die we hadden gemist die was gevuld met stuifzand. 

Sahara Tsjaad lunch
Tijd voor de lunch.

Biltine Tsjaad markt

Tijdens de burgeroorlog die plaatsvond tussen 2005 en 2010 werd Biltine verschillende keren bezet door rebellengroepen. Op 16 juni 2008 vond er de Slag om Biltine plaats, een zwarte pagina in de geschiedenis van de stad. Gelukkig ligt die tijd ver achter ons en komt het meeste geweld nu van een paar geitenbokken die vechten om een vrouwtje. 

Biltine Tsjaad ezels

Gewoonlijk is er in Biltine een levendige markt. Andere bezienswaardigheden in de buurt zijn de bergen Hadjer Botonou en Hadjer Kougnen. 

Biltine Tsjaad rotonde
Een rotonde voor de 3 auto’s die hier per uur voorbij komen.

Tsjaad markt

Wonder boven wonder vinden we een passende bladveer en kunnen we na de reparatie vroeg in de avond weer op pad. Het is al donker, dus ver komen we niet voor we een plekje zoeken om de tenten op te zetten voor de nacht.  

Tsjaad Kumakonda
De bladveer wordt vervangen.

Bezoek Biltine

Biltine ligt 93 km ten noorden van Abéché en 847 km ten oosten van de hoofdstad N’djamena. Openbaar vervoer is er niet tot nauwelijks en wil je een poging wagen trek dan meerdere dagen uit voor de reis. In de stad is één hotel en een klein vliegveldje. 

Biltine Tsjaad tomaten

Biltine Tsjaad garage

Foto’s: Maarten van de Biezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.