Uitwaaien in Essaouira

0
2651
Essaouira Marokko
Zicht op de medina van Essaouira vanaf het oude fort.

Essaouira is een stadje aan de Atlantische Oceaan. Het is in trek bij kunstenaars, schilders en artiesten die hier naar toe komen inspiratie op te doen voor hun werk. Zo bezocht Jimi Hendrix Essaouira al in de jaren zestig.

De oude stad is in de achttiende eeuw door een Franse militaire architect ontworpen. Het werd gebouwd om te concurreren met de vissersplaatsen Agadir en Safi.

Essaouira Marokko
uitzicht vanaf het dakterras van mijn hotel.

De medina staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is een waar paradijs voor de fanatieke shopper. In de soeks en op de marktjes koop je de mooiste souvenirs. Overdag zijn de nauwe steegjes het terrein van de straatverkopers en ’s avonds maken die plaats voor de artiesten.

Toeristen trekpleister

Ik kom vroeg in de middag aan en ga meteen op verkenning uit. Het wordt al snel duidelijk dat het stadje ook door het grote publiek ontdekt is als er twee bussen tegelijk vol met toeristen arriveren die zich over het plein verspreiden. Het zijn vrijwel altijd dagjes toeristen en tegen het vallen van de avond stromen de straatjes weer leeg en wordt de sfeer weer een stuk kalmer en gemoedelijker.

Essaouira Marokko
Voor de Game Of Thrones fans een bekend plaatje. Hier werden de opnames geschoten van de stad Astapor.

De verdedigingswal rond de stad staat nog vol met oude bronzen  kanonnen en is de ideale plek om naar de op de kust beukende golven te staren. De wind is altijd aanwezig in Essaouira en zorgt regelmatig voor een spookachtige mist rond de stad. Dit gecombineerd met de krijsende zeemeeuwen zorgt voor een indrukwekkende, romantische sfeer. Zeker als je de zon ’s avonds in het water van de zee ziet uitdoven.

kanon Essaouira Marokko

Een wandeling naar de kashba, het oude fort mag ook niet ontbreken. Hier heb je een geweldig uitzicht over de zee en de grillige rotskust. Onderweg kom je langs de altijd levendige haven waar de blauwe bootjes klaar liggen om uit te varen. Het stikt er van de zeemeeuwen die afkomen op de vissers die hier hun vangst voorbereiden voor de verkoop.

Haven Essaouira Marokko
In de haven is het altijd een drukte van belang.

Diezelfde vis wordt ’s avonds vers bereid bij één van de eettentjes op het centrale plein van Essaouira. Het Prins Moulay Plein ligt vlak bij de haven en je schuift hier aan bij één van de lange houten banken. De vis die je net zelf hebt aangewezen wordt hier binnen korte tijd voorgeschoteld.

Essaouira is de ideale plek om te (leren) surfen

Blijf je wat langer in Essaouira dan blijkt het een prima thuisbasis te zijn om een kamelen- of paardrijdtocht langs zee te maken. Ook is het vanwege de altijd aanwezig wind een goede plaats om te (leren) surfen. Nog meer actie? Huur dan een quad en race over de stranden,. Of huur een kayak en ga de golven van de Atlantische Oceaan te lijf.

Vissersboten Essaouira Marokko
Blauwe vissersbootjes in de haven van Essaouira.

(Foto’s Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.