Elmina en het St. George kasteel

0
1620
Elmina Ghana

Elmina heeft één van de meest kleurrijke vissershavens van Ghana. Het ligt op een landtong tussen de Atlantische Oceaan en de Benya lagune. Het is ook de plek waar je één van de oudste overgebleven Europese gebouwen vindt, het St. George kasteel.

Elmina

Slavernij verleden

Vanaf een heuvel kijk je neer op het St. George kasteel en je snapt meteen waarom Michel de Ruyter hier de kanonnen plaatste in de doorslaggevende aanval op de Portugezen in 1637. Na de aanval bleef Elmina meer dan een eeuw in Nederlands bezit. Het werd het hart van de slavenhandel en wie de oversteek van de atlantische oceaan overleefde kwam waarschijnlijk aan in Curacao. Vandaar ging de reis verder naar verschillende bestemmingen in Amerika. Uiteindelijk werd het kasteel verkocht voor het bedrag van fl. 47.000,- en kwam Elmina onder Brits bestuur tot het land onafhankelijk werd in 1957.

Elmina Castle

Het kasteel werd in 1482 gebouwd door de Portugezen en dus in 1637 veroverd door de Nederlanders. Het is de eerste Europese nederzetting in West-Afrika. In eerste instantie was het bedoeld om de goudwinning en de mijn te beschermen en als opslagplaats voor het goud te dienen. 

Tijdens een tour door het kasteel kom je langs de cellen en ‘the door of no return’ waardoor de slaven aan hun reis naar Amerika begonnen. Ook werd hier de Ashanti koning Prempeh 1 vier jaar opgesloten door de Britten. Na een aantal jaren werd het kasteel door de Britten omgebouwd tot ziekenhuis. Achter het kasteel is een begraafplaats met ook graven van Nederlanders. Ook is er een Nederlandse wijk en veel inwoners hebben een Nederlandse achternaam, zoals Bartels, Van Dyck, de Graft, de Heer, Vroom, de Veer of van der Puye.

Tegenwoordig groeien er palmbomen in de drooggevallen slotgracht en is de kerk omgebouwd tot een museum met informatie over het verleden en de cultuur in Elmina. 

St. Jago fort

Aan de andere kant van de lagune recht tegenover het St. George kasteel staat het St. Jago fort. Het werd tussen 1652 en 1662 door de Nederlanders gebouwd om het St. George kasteel te beschermen. Het fort, ook wel Coenraadsbrug genoemd, is enigszins vervallen, maar de uitzichten hier over Elmina en het kasteel zijn schitterend. 

Elmina Castle from Fort St Jago

Vismarkt

De belangrijkste komsten in Elmina komen uit de visserij, maar ook zoutwinning en botenbouw zijn belangrijke inkomstenbronnen. Op de brug wemelt het van de mensen die druk in de war zijn om vis schoon te maken, de netten te repareren of vis te drogen hangen aan lijntjes. Het is fantastisch om te zien hoe de kleurrijke pirogues de haven in en uit varen. Vooral bij de drukke Mpoben poort waan je je zo in een openlucht theater. De grote vismarkt aan de kant van de lagune is vooral ’s middags een belevenis als de vers gevangen vis wordt uitgeladen en uitgestalt. 

Elmina

Elmina

Elmina

Elmina

Andere bezienswaardigheden zijn het eerder genoemde Nederlandse kerkhof. Het bijzondere Dolphin House, dat aan het eind van de negentiende eeuw werd gebouwd door de handelaar Fred Dolphin. Op de top van de heuvel staat een indrukwekkende katholieke kerk die ook werd gebouwd rond die tijd. 

Elmina

Bezoek Elmina

Elmina ligt enkele kilometers van Cape Coast. Het is dus goed te combineren met het nabijgelegen Cape Coast Castle. Er is altijd wel een gedeelde taxi of trotro te vinden die de plaatsen verbindt. Ook de trotro’s vanuit Takoradi stoppen in Elmina. De meeste taxi’s en trotro’s vertrekken bij de Wesley Methodist kathedraal. 

Elmina

In Elmina zijn diverse hotels, guesthouses en enkele strandresorts te vinden. Op de heerlijke stranden is het heerlijk om een paar dagen te genieten na je rondreis door Ghana. 

De Brenu Beach Lodge is gelegen aan een prachtig strand vol wuivende palmbomen. Het ligt wel een stukje uit Elima bij het dorpje Brenu-Akynim. Blijf je liever in Elmina dan is het Bridge House een goede optie met kamers vlak bij de haven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.