Nederland

Vlag NederlandNederland is natuurlijk het fietsland bij uitstek. In het buitenland wil men zich nog wel eens verbazen over het grote aantal fietsen in ons land. Juist als je weer eens in het buitenland bent weet je weer wat een geweldig fietsland Nederland is. Nergens anders vind je zoveel goede voorzieningen. In Nederland ligt bijna 35.000 kilometer fietspad (2013). Er is dus vrijwel geen plek waar je niet met de fiets kan komen. Een goede reden om komend weekeind de fiets maar weer eens te pakken voor een rondje.

Mijn route door Nederland :
Route Nederland
Route door Nederland. Klik voor een vergroting.

 

Dagboek: Nederland – Mali:

2010/07/15 – De kop is eraf en hoe.. Ik zit inmiddels met een bak koffie de foto’s van vandaag op de site te laden. Het leek erop dat de wind me bij ieder open stuk terug wilde blazen naar Nunspeet. Op de dijk bij Nijkerk kon je de wind horen fluiten tussen de fietstassen en natuurlijk had ik die wind precies tegen. Met een vaartje van 8-9 km per uur was het dus hard werken geblazen. Een heel klein momentje dacht ik even dat de moed me in de slippers zou zakken. Het vooruitzicht van een bord pasta hield me echter op de fiets en ik kwam precies op tijd aan voor het avondeten bij Ron.
Na het uitzwaaien via de weilanden richting Harderwijk, langs de boulevard en langs het Veluwemeer naar Spakenburg om daar de afslag naar Utrecht te nemen. Vanaf daar leek de wind te gaan liggen en ging het als een trein. Onderweg maar 2 keer verkeerd gereden. Eerst in Baarn waar ik mijn richtingsgevoel ging volgen in plaats van de kaart. Na een omweg van zo’n 5 km bleek de kaart echter toch wel te kloppen. In Utrecht was het volkomen buiten mijn schuld om. Nadat ik geleerd had van voorgaande fouten bleef ik trouw de bordjes naar het volgende fietspunt volgen. Toen de route opeens op leek te houden bleek dat een kilometer of wat terug iemand het bordje had omgedraaid en ik dus finaal de verkeerde kant op was gereden.

Op naar het zuiden !!

Vertrek uit Nederland
De eerste kilometer…

2010/07/16 Utrecht/Dordrecht – Weer veel wind, maar ik moest zonodig gaan fietsen dus zal ik het weten ook. Na een goed ontbijt met french toast een beetje laat weer op de fiets gestapt. Om half twaalf nog even een korte fotoshoot bij Ron in de straat en toen was het op weg naar Dordrecht. Het is me weer gelukt om twee keer verkeerd te rijden. In IJsselstijn heb ik vermoedelijk een bordje gemist en kwam ik op de route terug naar Utrecht terecht. Gelukkig kwam ik er vrij snel achter en na een goede gok kwam ik via het centrum weer op de goede weg. Bij Streefkerk gebeurde het nog een keer en kwam ik op de doorgaande grote weg uit. Gelukje daarvan was wel dat het een paar kilometer korter was dan de touristische route langs de molentjes. Vanaf nu moest ik dus maar eens beter gaan opletten.

Tiendwegse molen
Tiendwegse molen.

2010/07/17 Dordrecht/Viersel – Wind, kou en regen, een goede start is het halve werk. Snel de tent inpakken, fiets omhangen en wegwezen maar. Nog voor ik Dordrecht uit wil rijden komt er een flinke bui naar beneden en ik besluit dan ook maar om onder het spoorviaduct even de ergste nattigheid af te wachten. Een half uurtje later is het weer zo goed als droog en waag ik het erop. Eerst Dordrecht maar eens uit en dan richting Breda. Tegen de tijd dat ik over de Moerdijkbrug fiets komt er zowaar ook nog even een zonnetje door de wolken en dat was dan ook meteen een mooie locatie voor een pauze. Na de brug afgezoeft te zijn vond ik een mooi plaatsje langs de dijk en uit de wind. Tijd voor koekjes en een blikje cola! Het volgende stuk ging op zich best vlot de wind leek iets te zijn gedraaid en waaide nu meestal schuin van voren in plaats van recht tegen. Aangekomen bij Breda kom je weer in de drukte van de stad terecht en ik ben dan ook maar zo snel mogelijk erdoor gefietst terug naar de rust van het platteland. Wel nog even een bakkerij in voor wat bolletjes en laten die nou worstenbroodjes op de toonbank hebben liggen. Ik koop dus meteen een zakje, die €8,10 blijken te kosten .. Shock. Maar goed ik had ze in gedachten al half opgegeten, dus toch maar doen dan. Volgende keer de luxe bakkers overslaan, want als alle lunches me €8,- gaan kosten dan red ik het niet tot Timboektoe..
De routekaartjes van de st. Jacobsroute blijken goed te werken. Ik koers zonder fouten Breda door. Mijn inschattingen vermogen werkt wat minder en net buiten Breda rijd ik maar weer eens de verkeerde kant op. Ik zag een brug en bij de brug moest ik links, gemist detail was dat het de brug na 1500 meter moest zijn, niet die na 200 meter van de kruising….

graanakkers
Graanakkers net voor de grens Nederland – België.

Aangekomen op de st Jacobs route dus ! Een vaak barre tocht die pelgrims vroeger maakten om voor hun zonden te boeten. Overigens mocht je ook iemand anders op pad sturen als je door omstandigheden niet zelf de tocht kon maken.. Dus als er nog iemand iets kwijt wil laat het maar horen, dan doe ik wel even wat schietgebedjes als ik aankom in Santiago..

Weer terug op het goede pad rij ik vervolgens grotendeels uit de wind verder zuidelijk en voor ik er erg in heb zie ik opeens een auto met belgisch kenteken. Als ik nog iets meer om me heen kijk zie ik ook belgische route aanduidingen. Ik ben dus in Belgie ! Ik had gehoopt het op de 3e dag te halen, maar dit ging sneller dan verwacht. De bedoeling was om dan zo snel mogelijk een camping op te zoeken na de grens, maar omdat het zo lekker ging was ik de eerste al voorbij voor ik het in de gaten had. Dan maar door naar een andere. In de veronderstelling dat die er vast genoeg zullen zijn fiets ik dus nog maar een stukje door. Die veronderstelling begon wat te wankelen na nog eens 5 km.. 10 km… De belgen zijn blijkbaar niet zo scheutig met campings. Op 15 km zit er wel een volgens het boekje en daar staat bij DUUR! .. dat doen we dus niet als zuinige Hollander en ik rijd maar door naar de volgende in het boekje. Stiekem nog steeds hopend op een andere camping ertussenin. Dat zat er niet in en dus ben ik uiteindelijk aangekomen in Viersel met ruim 104 km op de teller.

België >

Alle foto’s van dit deel van de fietsreis naar Mali

Handige links:

Wereldfietser forum