Gaoui

0
2445
Gaoui museum

Gaoui is een dorpje net buiten de hoofdstad N’Djamena. De rit er naartoe geeft je de eerste indrukken van de leegheid van het land. De lokale bevolking is erg vriendelijk en je kan zonder problemen door het dorpje dwalen. Gaoui staat bekend om haar aardewerk en in het dorp zijn verschillende mooie beschilderde gebouwen. Als je door het dorp loopt zie je overal aardewerken potten liggen die liggen te drogen in de zon of nog beschilderd moeten worden. Het duurt ongeveer een dag om één pot te maken en ze worden verkocht voor ongeveer vier euro. Op de lokale markt in N’Djamena brengen ze tien euro op. Helaas zijn ze wat te groot als souvenir. Zeker gezien dit pas het begin van mijn reis door Tsjaad is. 

Gaoui Tsjaad

De belangrijkste reden voor een bezoek aan Gaoui is echter het kleine, maar interessante museum. Er wordt gezegd dat dit de hoofdstad van de Sao-beschaving was en het museum is gevestigd in het paleis van de bekendste sultan uit die tijd. De curator bezit een schat aan informatie en tijdens zijn Franstalige rondleiding leer je veel over het verleden van dit stukje Tsjaad.

Gaoui gids museum

In 2001 werd de film Abouna hier grotendeels opgenomen. Deze gaat over twee broers die op een zaterdagmorgen uitvinden dat hun vader de familie heeft verlaten. Vervolgens gaan de 8 en 15 jarige broers op zoek naar hem. 

Bezoek Gaoui

Gaoui ligt slechts 10 kilometer van N’Djamena. Het is dus makkelijk per taxi te bereiken. Ik besluit om een motortaxi te nemen en vraag hem daar een paar uurtjes te wachten en me daarna weer terug te rijden. We komen overeen dat hij dat doet voor 8000 CFA, omgerekend zo’n 12 euro. De chauffeur was nog nooit in Gaoui geweest en voor hem werd het ook een leuk uitje. Als local mocht hij tevens gratis het museum bezoeken, waar hij nog meer dan mij de toerist uithing en overal foto’s van nam. 

Gaoui
Onderweg van N’Djamena naar Gaoui.

Voor reizen buiten N’Djamena heb je een vergunning nodig. Gaoui is echter dicht genoeg bij de stad, dat je het bijna als buitenwijk kan zien. Er zijn dan ook geen checkpoints die hierop controleren. Hierdoor is het ook een leuk uitje als je slechts een paar dagen in het land of de hoofdstad bent.

Foto’s: Maarten van de Biezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.