Grand-Bassam 

0
32

Grand-Bassam 

Mijn reis naar Ivoorkust begon met een bezoek aan Grand-Bassam, een historische stad aan de kust die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Bij aankomst werd ik verwelkomd door Patrick, de zoon van mijn gastvrouw Cloe. Patrick, een enthousiaste en goed geïnformeerde zoon van Cloe zou mijn gids zijn tijdens mijn verblijf in deze bijzondere stad.

Grand-Bassam

Tour van Grand-Bassam

Onze eerste dag begon met een wandeling door de oude koloniale wijk van Grand-Bassam. Patrick vertelde me over de rijke geschiedenis van de stad, die ooit de eerste hoofdstad van Ivoorkust was. We bezochten het Costume Museum, gevestigd in een prachtig koloniaal gebouw, waar ik veel leerde over de traditionele kleding en cultuur van de verschillende etnische groepen in het land.

Grand-Bassam

We liepen door de straten, omgeven door indrukwekkende koloniale gebouwen die herinneren aan de Franse overheersing. Sommige van deze gebouwen zijn goed bewaard gebleven, terwijl andere vervallen en overwoekerd zijn door de natuur, wat een uniek en fotogeniek contrast opleverde.

 Strand en Ambachten

De volgende dag bracht Patrick me naar het prachtige strand van Grand-Bassam. De zon scheen fel en de bries van de Atlantische Oceaan was verfrissend. We brachten de ochtend door met zwemmen en ontspannen op het witte zandstrand. Het was heerlijk om te genieten van de rust en de natuurlijke schoonheid van de kustlijn.

Strand Grand-Bassam

Na een ontspannen ochtend gingen we naar het artisanale dorp, waar lokale ambachtslieden hun waren verkopen. Patrick introduceerde me bij enkele van zijn vrienden die prachtig handwerk maakten, van houtsnijwerk tot kleurrijke stoffen. Ik kocht een paar souvenirs, waaronder een handgemaakt houten masker en een kleurrijke doek als herinnering aan mijn tijd in Grand-Bassam.

Lokale Keuken en Avontuur

Patrick stelde voor om de lokale keuken te proeven, dus we gingen naar een gezellig restaurantje aan de kust. We genoten van heerlijke Ivooriaanse gerechten zoals attiéké (geraspte cassave) met gegrilde vis en alloco (gebakken bakbananen). De smaken waren rijk en heerlijk.

In de namiddag besloten we een boottocht te maken over de lagune van Grand-Bassam. Het was een serene ervaring, glijdend over het kalme water en genietend van het uitzicht op de stad en de natuur eromheen. Patrick deelde verhalen over de lokale flora en fauna, en we zagen verschillende vogelsoorten en zelfs een paar nieuwsgierige aapjes langs de oever.

Bezoek aan het Natuurreservaat

Op onze laatste dag in Grand-Bassam bracht Patrick me naar het natuurreservaat Ehotilé Islands, een beschermd gebied dat bekend staat om zijn biodiversiteit. We maakten een wandeltocht door het weelderige groen, waar Patrick zijn kennis van de lokale planten en dieren deelde. Het hoogtepunt van de dag was het zien van een groep speelse apen en een verscheidenheid aan kleurrijke vogels.

Afscheid van Grand-Bassam

Mijn tijd in Grand-Bassam vloog voorbij en het was tijd om afscheid te nemen. Ik was dankbaar voor de gastvrijheid van Patrick en zijn moeder Cloe, en voor de kans om deze prachtige stad te verkennen door de ogen van een lokale inwoner. Grand-Bassam heeft me betoverd met zijn rijke geschiedenis, culturele schatten en natuurlijke schoonheid.

      Foto’s Maarten van de Biezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.