Hell’s Gate national park ontdek je op de fiets

0
1661
Hell’s Gate national park ontdek je het best op de fiets

Het nationale park Hell’s Gate is een populair natuurpark op slechts 100 kilometer van de hoofdstad Nairobi. Hell’s Gate staat bekend als de setting die de Lion King film inspireerde en is vernoemd naar de nauwe kloof in de kliffen die het landschap doorkruisen. Vanwege het ontbreken van gevaarlijk wild is het toegestaan om op eigen houtje het park lopend of fietsend te ontdekken. En hoe bijzonder is dat!? Voor je er erg in hebt sta je midden tussen de zebra’s, antilopen en giraffen.

Het park werd in 1984 opgericht. De naam Hell’s Gate doet misschien anders vermoeden, maar je treft er een droog, stoffig, dramatisch maar oneindig vredig landschap. Het park is werelderfgoed dat bescherming geniet als één van de meest unieke natuurgebieden in Kenia. De vegetatie bestaat voornamelijk uit grasland en struiken. Het tot de verbeelding sprekende landschap bestaat verder uit kliffen met door water uitgesleten kloven, uitgedoofde vulkanen en rotsheuvels. Dit alles maakt het tot één van de meest sfeervolle parken in Kenia. 

Y1A0174 Hell's Gate, Kenya

Filmdecor

Het bijzondere landschap van Hell’s Gate werd voor het eerst als decor gebruikt in de Hollywood film ‘Sheena Queen of the Jungle’ uit 1980. Later werden er ook de iconische films ‘King Solomon’s mines’ en ’The Cradle of Life’ uit de Tombraider serie opgenomen. 

Hell's Gate Park

Njorowa Gorge 

De kloof waaraan het park haar naam heeft te danken ter voet te verkennen. Hiervoor is echter wel een gids verplicht. Het is soms een beetje klauteren en op de meest lastige stukjes zijn touwen aanwezig om je over de rotsen te helpen. Dit vergroot echter alleen maar het gevoel van avontuur. Terwijl je tussen de stijle wanden van de kloof loopt kom je langs geothermische bronnen die aanvoelen alsof er een warme douche in het midden van de kloof is geïnstalleerd. Ze hebben toepasselijke namen zoals ‘de duivelsdouche’.

Kenya, Hell's Gate

Onderweg kom je ook nog langs de ‘de slaapkamer van de duivel’. Een wandeling door Njorowa Gorge duurt ongeveer 2 uur. Rond je Hell’s Gate wandeling af met een klim naar het uitkijkpunt, waar je een prachtig uitzicht over de omgeving staat te wachten.

The Gorge

De beste manier om de kloof te bereiken is door er naartoe te fietsen. Het is vanaf de ingang van het park ongeveer 8 kilometer fietsen. Je kan de fiets tijdens het wandelen achterlaten bij het Ranger Station. Hier is ook een picknick plaats voor een korte pauze voor of na de wandeling. Let hier wel op je lunch, de altijd aanwezige apen eten deze graag voor je op.

Kenya, Hell's Gate

Mervyn Carnelly Raptors Hide

Mervyn Carnelly Raptors Hide is een schuilphut voor vogelliefhebbers. Vanuit de hut is het vaak mogelijk om roofvogels van uitzonderlijk dichtbij te bekijken en te fotograferen. In het park zijn ruim 100 verschillende vogelsoorten geteld, waaronder de zeldzame Lammergier. 

Fietssafari

Een fietssafari is een hoogtepunt voor de meeste bezoekers van Hell’s Gate National Park. Er gaat niets boven tussen zebra’s, giraffen, buffels, wrattenzwijnen en gazellen fietsen die je het gevoel geven dat je echt in het wilde Afrika bent. Verwacht geen grote katten zoals leeuwen en luipaarden te zien. Er zijn er een paar in het park, maar ze worden zelden gezien. Dat is meteen de reden dat Hell’s Gate de zeldzame mogelijkheid biedt om wilde dieren te voet en met de fiets te bekijken. Af en toe worden er wel cheeta’s gespot door bezoekers, maar dan moet je wel heel veel geluk hebben.

Kenya, Hell's Gate

Naast wandelen en fietsen is het ook mogelijk om rotsen te beklimmen. Er zijn klimroutes voor beginners en gevorderden. Fischer’s Tower, 25 meter hoog, heeft een aantal gemakkelijke routes die geschikt zijn voor beginners. Een gids en materiaal zijn te huur bij aankomst in het park. De Masai geloven dat de rotstoren een Masai meisje is dat in steen is veranderde nadat ze voor haar huwelijk ongehoorzaam was geweest aan de familie.

Kenya, Hell's Gate NP

Aan de westkant van het park kun je bij de Olkaria Geothermal Spa zwemmen in geothermische baden.

Bezoek Hell’s Gate National Park

Het park ligt vlakbij Lake Naivasha, op ongeveer 3 uur rijden over een verharde weg ten noordwesten van Nairobi. De route gaat eerst richting de stad Naivasha, waar je linksaf slaat op de South Lake Road. Bij het zuidelijkste puntje van het meer staat het park met borden aangegeven. Het is dan nog zo’n 2 kilometer rijden naar de Elsa Gate en het bezoekerscentrum.

Kenya, Hell's Gate

Heb je geen eigen vervoer dan kan je met het openbaar vervoer naar Naivasha reizen. Vanaf hier rijden er minibusjes naar de ingang van het park, of je regelt een taxi. Het park zelf kan je dan per voet of fiets verkennen. Fietsen zijn te huur bij het bezoekerscentrum of bij één van de hotels in Naivasha. De goedkoopste optie om een fiets te huren vind je 2 kilometer voor de ingang van het park. Check de fiets dan wel voor je op weg gaat, ze zijn lang niet allemaal in goede conditie. Hell’s Gate is een relatief goedkoop Nationaal Park. Perfect voor backpackers dus.

Hell's Gate National Park - Kenya

Mount Longonot & Crescent Island

Hoewel het park meestal als dagtrip vanuit Nairobi wordt bezocht is het ook mogelijk om te overnachten in Hell’s Gate. Dit kan op 1 van de 3 campings: Ol Dubai, Naiburta, en Endachata. Net buiten de Elsa Gate is een grote keuze aan hotels en resorts. Het is ook zeker de moeite waard om hier wat langer te blijven want er is genoeg te beleven in er rond het park. Zo kan je bijvoorbeeld de slapende vulkaan Mount Longonot beklimmen en helemaal langs de krater rondlopen.

Mount Longonot

Vanaf het hoogste punt (2560 meter) kijk je uit over Lake Naivasha en je ziet Hell’s Gate National Park liggen. In Lake Naivasha, ligt een klein privé eiland, waar een natuurreservaat van gemaakt is, Crescent Island. Op het schiereiland tref je onder andere zebra’s, giraffen en impala’s.

Beste tijd om Hell’s Gate te bezoeken

Het park is het hele jaar door te bezoeken. Het wild is het makkelijkste te zien tijdens de droge maanden tussen juni en oktober. De dieren verzamelen zich rond waterbronnen en het gras is kort. Om er zeker van te zijn dat je in de kloof kan wandelen moet je in deze periode komen. Tijdens het regenseizoen zijn plotselinge overstromingen een reëel risico. Het landschap is op zijn groenst (en mooist) tijdens het regenseizoen van maart tot mei. 

Lake Naivasha

Een bezoek aan Hell’s Gate National Park is goed te combineren met een bezoek aan Lake Naivasha. Vanaf Elsa Gate is het ongeveer een half uurtje rijden naar dit hoogstgelegen meer van Afrika. Wat is er nu fijner dan om na een dagje op fietssafari even bij te komen terwijl je met een drankje in de hand nijlpaarden en pelikanen spot op een boottochtje langs de oevers van het meer. 

naivasha

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.