Het charmante stadje Harper

0
1310
Palmboom strand Harper Liberia

Het charmante stadje Harper ligt in het noord oosten van Liberia vlak bij de grens met Ivoorkust. Het is de hoofdstad van de provincie Maryland dat ooit een autonome status had. Nou is stad een groot woord en zijn er van veel van de ooit statige huizen alleen nog ruïnes over. Het rustige Harper heeft tegenwoordig dan ook meer weg van een groot dorp.

In het centrum vind je een momument ter gedachtenis aan de samenwerking tussen inheemse bevolking en de bevrijde slaven uit Amerika die zich hier in 1833 settelden. Een samenwerking die hier in tegenstelling tot de rest van Liberia wel goed verliep. 

Andere interessante plekken in Harper zijn de Cape Palmas vuurtoren waarvan je een prachtig gezicht hebt op de omgeving. De vuurtoren staat op een voormalige UN basis, dus vraag voor je bezoek toestemming bij één van de militaire posten. Tijdens het regenseizoen kunnen de smalle treden omhoog erg glad zijn en is het geen goed plan om op de slippers omhoog te klimmen.

Liberia Harper
Verkoopster in Harper. Foto Ken Harper

Aan de Maryland Avenue staat het William Tubman mansion. De woning van de 19e president van Liberia. Hij regeerde het land van 1944 tot zijn dood in 1971 en wordt gezien als de ‘vader van het moderne Liberia’. 

Vlakbij Harper ligt een prachtig strand aan de rand van het bos vol met palmbomen. Je vindt het bij het dorpje Fish Town. Let wel op als je hier de zee in duikt want de stromingen zijn hier erg sterk en onberekenbaar. 

Harper

Bezoek Harper

Kom je vanuit Monrovia houdt er dan rekening mee dat je er minstens twee dagen over doet om Haper te bereiken en tel daar in het regenseizoen een paar dagen bij op vanwege de enorm slechte wegen. De gebruikelijke route is niet langs de kust maar landinwaarts via Tappita en Zwedru. 

Kom je vanaf de grensovergang op zo’n 20 kilometer afstand met Ivoorkust dan rijden er regelmatig bush-taxi’s tussen de daar en Harper. 

Harper, Liberia

Geen zin in de lange rit dan vliegt Elysian Airlines twee keer per week tussen Monrovia en Harper. Een enkeltje kost je rond de €200. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.