Mont Nimba

0
2273
Mont Nimba Guinee
Regel je permit voor Mont Nimba in Lola. . Foto Maarten van der Bent

De top van Mont Limba ligt op de grens van Guinee, Liberia en Ivoorkust. Het maakt deel uit van het Nimba Massief en bestaat uit een biosfeerreservaat (Strict Nature Reserve). Het reservaat staat tevens op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het werd in 1943 gesticht ter bescherming van de verschillende habitats en de daarin levende diersoorten. Omdat het hoogste punt 1752 meter is ligt de top van de berg vaak in de wolken.

Mont Nimba bestaat uit ijzerhoudend, erosiebestendig kwartsiet en rijst hoog op uit de omliggende vlaktes. De berg heeft een uitzonderlijke topografische diversiteit  met plateaus, diepe dalen en steile pieken, rollende heuvels en flinke kliffen. 

Mont Nimba
De klim naar de top duurt zo’n 4 uur. Foto Guy Debonnet

Bijzonder habitat met zeldzame diersoorten

Op Mont Nimba komen zo’n tweeduizend verschillende plantensoorten voor en en in het gebied leven rond de vijfhonderd dierensoorten. Zo zijn er verschillende soorten apen (waaronder de chimpansee), pangolin, duiker, twee bijzondere padden soorten en de otterspitsmuis. Ook zouden er volgens de verhalen in het gebied nog dwerg neushoorns leven.

De vegetatie op de berg bestaat uit grasland met plukken inheems struikgewas en bomen. Aan de voet van de berg liggen grote stukken bos. 

Bezoek Mont Nimba

Toeristen mogen het natuur reservaat niet zonder toestemming betreden. In Guinee kan je een permit krijgen in het dorpje Lola. Je kan dit ook laten regelen door een lokale gids. Gbakoré ligt 18 kilometer ten zuidoosten van Lola en is het startpunt voor een tocht naar de top van Mont Nimba. Hier kun je ook overnachten.

Gbakoré is het startpunt voor een tocht naar de top van Mont Nimba. Foto Maarten van der Bent

De klim naar de top duurt zo’n 4 uur en kent een aantal flink steile stukken, met prachtige uitzichten over de bergtoppen in de omliggende landen.

Tussen N’Zérékoré, Lola en Gbakoré rijden gedeelde taxi’s. 

De regering van Ivoorkust heeft geen enkele controle over haar deel van het natuurreservaat, vanuit hier is een bezoek dan ook niet aan te raden. In het Liberiaanse deel van de berg werd tot eind jaren tachtig intensieve mijnbouw bedreven totdat de reserves waren uitgeput. Ook hier vind je geen goede mogelijkheden voor een bezoek. 

De natste maanden zijn van april tot oktober dus probeer je bezoek buiten deze maanden om te plannen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.