Nouadhibou

0
2012
Nouadhibou

Nouadhibou is na de hoofdstad Nouakchott de grootste stad van Mauritanië. Het is een belangrijke vissershaven aan de westkust van Afrika. Ook is het de plek waar de ijzererts trein stopt om zijn lading op boten te lossen. Als zodanig is het het startpunt van ’s werelds meest epische treinreis.

Nouadhibou zelf is behoorlijk chaotisch en lijkt op het eerste gezicht een absolute puinhoop. Het is dan ook geen stad waar veel mensen lang blijven hangen. Toch zijn er een paar ‘bezienswaardigheden’ die de moeite waard zijn.

Nouadhibou, Mauritania

Cap Blanc

Cap Blanc, plaatselijk ook wel Ras Nouadhibou genoemd, is een prachtige plek die bekend staat om zijn kolonie monniksrobben. Echter zul je veel geluk moeten hebben wil je er daadwerkelijk één zien. Het is tevens de plek waar het waar het beroemde scheepskerkhof van Mauritanië lag. Een aantal jaar terug is deze echter ontmanteld, waarbij het schroot van de grootste verzameling scheepswrakken ter wereld volledig is verzameld door Chinese recyclingbedrijven. Inmiddels zijn er weer een paar ‘nieuwe’ wrakken te vinden, maar zoveel als het er eens waren zullen er wel nooit meer komen te liggen. 

Het havengebied van Nouadhibou is zeker ook een bezoekje waard. Je moet hiervoor wel langs een militair checkpoint, maar een bezoek is mogelijk. Neem alleen geen grote camera mee, dit kan betekenen dat je de toegang wordt geweigerd. Vooral het deel waar de vissers aan het werk zijn en hun boten liggen is erg indrukwekkend. 

Nouadhibou

Bezoek Nouadhibou

De meeste reizigers die naar Nouadhibou komen doen dat als tussenstop van een overlandtrip door west Afrika. Na de lange rit door de lege Sahara woestijn is het de plek waar je weer iets van luxe en comfort aantreft. De stad ligt op ongeveer een uurtje rijden vanaf de grens met Marokko. Reizigers die uit het zuiden komen vanuit Senegal doen er ondanks de vele checkpoints slechts zo’n 5 uur over. De weg tussen de twee steden is helemaal geasfalteerd en is de beste van het land. 

Nouadhibou (1)

De stad heeft ook een vliegveld. De meeste vluchten die deze aandoen zijn binnenlands, maar er zijn ook regelmatige vluchten tussen de Canarische eilanden, die daarmee de stad met de rest van de wereld verbinden. Tevens zijn er seizoensgebonden vluchten naar Marokko.

nouadhibou

Nouadhibou heeft allerlei soorten accommodatie, voor elk budget en het zou niet zo moeilijk moeten zijn om een verblijfplaats te vinden. Ook kampeerders kunnen terecht. Na wekenlang in de tent geslapen te hebben kozen wij voor een kamer bij hotel Al Jazira. Voor wat meer luxe (en geld) werd Hotel Tasiast ons aangeraden door andere reizigers. 

Nouadhibou (2)

Een koud biertje in Mauritanië

Wat eten betreft is er genoeg streetfood, restaurants en fastfood te vinden. Een aanrader is het Hong Kong Restaurant. Van buiten ziet het er niet uit, maar eenmaal binnen waan je je in China. Het restaurant heeft ook een geheimpje. Naast het heerlijke eten verkoopt het ook geïmporteerd bier vanuit de Canarische eilanden. En hoe lekker kan een koud biertje zijn in een land waar alcohol eigenlijk verbannen is.

Nouadhibou (21)

nouadhibou

Nouadhibou

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.