Oualata voelt als het einde van de wereld

0
1390
Oualata Mauritanië
Uitzicht op Oualata vanuit de heuvels. Foto Hugues

Oualata is een oude handelstad die in 1224 werd gesticht als bevoorradingsplek voor de karavanen door de Sahara. Het was de laatste tussenstop voor reizigers naar Timboektoe. De oude Ksour (een groep uit leem opgetrokken huizen) werd als religieus centrum één van de middelpunten van de islamitische cultuur. Tegenwoordig ligt het stadje er een stuk rustiger bij zonder de drukte van de karavanen en gaat het leven er in een slaperig tempo verder.

Kenmerkend in de oude stad zijn de dicht op elkaar staande roodgekleurde huizen die aan smalle straatjes liggen rond de centrale moskee. Een typische bouwvorm in dit soort oude woestijn stadjes zoals je dat ook in bijvoorbeeld Chinguetti, Ouadane en Tichitt ziet. De mozaïeken bij de deuropeningen van een aantal huizen zijn prachtig en kleurrijk.

entree de maison Oualata

Veel van de huizen zijn de afgelopen jaren gerestaureerd met hulp van een Spaanse organisatie. Afgezien van een klein museum en de bibliotheek met oude islamitische geschriften zijn er verder geen noemenswaardige bezienswaardigheden in de stad. 

Chameaux et vent de sable

Oualata is echter een ongelooflijke plek met een speciale charme. Het is één van die plekken die je met geen woorden kan beschrijven en niet in beeld kan vastleggen. Het gezicht van de Berbers die hun geiten, koeien en kamelen langs de heuvels naar de rivier brengen tegen de achtergrond van de Sahara is uniek. Het is een plaats waar je je even helemaal afgezonderd voelt van de rest van de wereld en wel moet genieten van het simpele bestaan in dit historische woestijn stadje. 

https://flic.kr/p/7PNRv6

Bezoek Oualata

Op de meeste dagen rijden er landrovers of trucks heen en weer tussen Oualata en Néma. De rit duurt ongeveer 3 tot 4 uur over een ‘zandweg’ (lees; volg de sporen door het zand van eerdere voertuigen). Halverwege is er een stukje asfalt bij een aantal steilere heuvels. 

Néma is de hoofdplaats van de regio Hodh Ech Chargui en via de N3 bereikbaar via Kiffa en de hoofdstad Nouakchott. Vanuit Nouakchott vertrekt een bus van Nour Voyages vanaf de Carrefour Touré. Vanwege de vele stops onderweg (bidden, eten kopen, toiletbezoek enz.) kan de reis tot wel 19 uur duren. Dit deel van Mauritanië is veel groener dan de meeste mensen denken en onderweg kom je langs een aantal meertjes en kleine oases.

Er zijn tegenwoordig nog maar weinig toeristen die naar Oualata komen. De lange reisafstand in combinatie met de veronderstelde dreiging van terroristische activiteiten maakt dat het aantal buitenlandse bezoekers de afgelopen jaren op twee handen te tellen zijn. Zorg dan ook dat als je een bezoek overweegt, je eerst goed op de hoogte bent van de actuele situatie. Je bent verplicht om je te melden bij de gendarmie in Néma. Waarschijnlijk staan ze al klaar bij aankomst van de bus voor een veiligheidscheck. Ze kunnen je dan meer vertellen over de situatie in het gebied.

Mauritania, 2007 - Oualata - 9

Bij aankomst in Oualata wordt je een gids aangeboden door de politie, deze zal je wel moeten betalen. Na enig aandringen blijkt de gids vaak niet verplicht te zijn zoals ze je in eerste instantie doen geloven, maar eerder een vriendje van oom agent die wel een extra zakcentje kan gebruiken. De keus ligt dus bij jezelf en waar jij je prettig bij voelt. 

Veel keus voor accommodatie is er niet in Oualata, maar er zijn een paar eenvoudige auberges die voldoen voor een paar nachtjes. 

Oualata - Mauritania

Disclaimer: Voor dit deel van Mauritanië geldt nog steeds (begin 2023) een negatief reisadvies. Maak voor jezelf een keuze of het verantwoord is om nu naar Oualata te reizen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.