Mountain Zebra National Park

0
1805
mountain zebra national park

Het nationale park Mountain Zebra is een wildpark dat in 1937 werd opgericht om de bergzebra te beschermen. In dat jaar waren er nog maar 6 van deze dieren over in het gebied. Gelukkig gaat het nu een stuk beter en leven er nu meer dan 1000 bergzebra’s in het park. Het landschap bestaat uit een prachtige bergwildernis met valleien en grasvlaktes. Mountain Zebra wordt ook wel het park met het mooiste landschap van Zuid Afrika genoemd.

Clouds and Mountain Zebras

Naast de Kaapse bergzebra herbergt het park kuddes van verschillende andere soorten groot wild. Buffels kunnen worden gespot in gebieden met Acacia struikgewas en in de beboste valleien van het park. Antilope soorten zijn onder andere gnoes, rode hartebeesten, eland, blesbok, kudu en springbok. Bergrietbokken en reebokantilope geven de voorkeur aan de hoge berghellingen langs de Kranskop route. De zebra’s komen in alle gebieden van het park voor.

Bergzebra

De bergzebra lokaal ook wel bekend als de Bergkwagga, komt voor in het zuiden en zuidwesten van Afrika. Vroeger kwam deze soort voor in het hele gebied van Angola tot Kaap de Goede Hoop. Tegenwoordig is het verspreidingsgebied versnipperd geraakt. De bergzebra’s zijn te herkennen aan de oranje bles op de kop dikke verticale zwarte en witte strepen op de hals en lichaam, anders dan van de zebra’s die je in andere delen van Afrika aantreft. Ook heeft de bergzebra een halskwab. Meestal bestaan de groepen bergzebra’s uit 5 tot 12 dieren.

Gewoonlijk kan je zo’n 85% van de grazers vinden bij het Rooiplaat plateau. Het gras is hier groener en dus lekkerder dan de drogere grassoorten en het struikgewas dat het grootste deel van het park bedekt.

Cheetahs werden in 2007 opnieuw geïntroduceerd en werden de eerste grote roofdieren in het park. De bruine hyena werd geïntroduceerd in 2008, maar deze aaseters worden zelden gezien. De grootste kans om er één te spotten is tijdens een nachtsafari. In april 2013 werden leeuwen geïntroduceerd.

Beerbavianen en vervet apen zijn de primaten in Mountain Zebra. Andere dieren waar je wat meer geluk voor nodig hebt om ze te zien zijn de aardwolf, grootoorvos en de caracal.

De vegetatie van Mountain Zebra National Park is typerend voor de Karoo in de Oost-Kaap. Zo tref je er de Koggelmandervoetkaroo, globe Karoo en alle andere kleurrijke plantensoorten die typisch zijn voor de Karoo. Je zult ook met aloë en struiken bedekte bergen en valleien vinden waar het witte stinkhout en de wilde olijven groeien.

Mountain Zebra panorama

Bezoek het Mountain zebra national park

Mountain Zebra National Park ligt ongeveer 12 km van de stad Cradock in de Oost-Kaap. Cradock is bereikbaar via de snelweg N10 en het park is gelegen aan de R61 tussen Cradock en Graaff-Reinet. Vanaf Cradock wordt de route naar het park duidelijk aangegeven met borden. In Cradock zijn accommodatie mogelijkheden voor ieder budget.

Het park is dagelijks geopend van 7.00 tot 18.00 uur en in de maanden oktober tot en met maart tot 19.00 uur. Wil je buiten deze tijden aankomen of vertrekken moet dat in overleg met de receptie van het park Mountainzebra@sanparks.org, extra kosten zijn R350.

Mountain Zebra National Park September 2011

Mountain Zebra National Park

Overnachten in het park is ook mogelijk. Het Mountain Zebra Rest Camp ligt op 12 kilometer afstand van de ingang van het park en je slaapt in bungalows of je kan er kamperen. Hier is ook een restaurant en een winkeltje. Verder zijn er nog 2 berg bungalows en een guesthouse.

In het park zijn verschillende routes die je kan rijden. De hoofdroutes kan je met een gewonen auto verkennen, maar er zijn ook een aantal wegen waar je alleen met een 4×4 op mag. In totaal is er een wegennetwerk van ruim 70 kilometer aangelegd in het park. Heb je geen eigen vervoer dan zijn er ’s ochtends, ’s middag’s en ’s avonds game drives met voertuigen van het park.

Wil je de benenwagen nemen dan zijn er verschillende mogelijkheden voor een wandelsafari. Een mooie optie is de Salpeterkop hike. Een 6 uur durende wandeltocht naar de Salpeterkop waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over het natuurpark. Het is een pittige wandeling maar het uitzicht is het waard. Ook de 2,5 kilometer lange Black Eagle wandelroute heeft mooie uitzichten over het park.

Early morning, Mountain Zebra National Park

Ook wandelsafari’s waarbij je op zoek gaat naar cheetah’s behoren tot de mogelijkheden. Je vertrekt dan per auto naar het deel van het park waar ze zich bevinden, waarna je te voet verder op jacht gaat. In het park zijn ook nog rotstekeningen van de San te vinden die je kan bezoeken.

Beste tijd om Mountain zebra national park te bezoeken

In de zomermaanden is het lekker warm in het park met temperaturen tussen de 23 en 29 graden. Dit is dan ook de beste tijd om Mountain zebra te bezoeken. In de winter kan het sneeuwen in de hooggelegen gebieden en doe je er goed aan om warme kleding mee te nemen. December en januari zijn de maanden met de meeste neerslag.

Mountain Zebra National Park sign

Meer informatie over Mountain Zebra National Park vind je op op de website van Sanparks

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.