Op safari in het Fathala Wildlife Reserve

2
14265
Fathala Wildlife Reserve Senegal
In het park kan je op zoek naar de witte neushoorn.

Het Fathala wildlife reserve is een wildpark in het westen van Senegal. Het bevind zich een kilometer of vijf boven Karang dat vlak bij de grens met Gambia ligt. In het park kan je op zoek naar giraffen, zebra’s, leeuwen, een neushoorn en de bedreigde reuzenelandantilope. Daarnaast lopen er wrattenzwijnen, verschillende soorten antilopen en apen rond. Ondanks dat het omheinde gedeelte van het park, waar de dieren leven, slechts tweeduizend hectare groot krijg je bij een game-drive toch het echte safari gevoel. Wat dat betreft hebben ze in Fathala een goede balans gevonden. Het is compact waardoor je bijna zeker wild zal spotten, maar het is tegelijkertijd groot genoeg om niet het idee te hebben dat je in een grote dierentuin rondrijdt. Garanties dat je al het wild zal zien zijn er echter niet, zo hebben wij bij ons bezoek de giraffes niet kunnen vinden.

Fathala Wildlife Reserve Senegal
Burchell’s Zebra’s

Je kan het park bezoeken met je eigen auto of met een truck van het park. Alle safaris (dus ook met eigen auto) worden gemaakt onder leiding van een park ranger. Deze zijn gewoonlijk goed op de hoogte waar de verschillende dieren zich bevinden en dat maakt het spotten ervan een stuk makkelijker. 

Fathala Wildlife Reserve Senegal
Je kan met je eigen auto of zoals hier met een truck van het park op safari.

Fathala Wildlife Reserve Senegal

The Big 3

In Fathala kan je op zoek naar twee van de Big 5. In het park leeft één neushoorn, een mannetje. Voorheen was er ook een vrouwtjesneushoorn, maar bij een gevecht tussen de beide dieren raakte het vrouwtje zo erg verwond dat ze is overleden. De organisatie achter het park is bezig om toch weer twee vrouwtjes naar het park te krijgen, maar door de bedreigde status van de dieren is dat tot op heden nog niet gelukt. Het mannetje verblijft meestal in hetzelfde deel van het park in de buurt van een vaste waterbron en ’s avonds komt hij nog wel eens langs de rand van het zwembad wandelen.

Leeuw in Fathala Senegal
Leeuwin in een boom in het Fathala Wildlife Reserve.

De leeuwen vind je in een apart gedeelte van het park. Tijdens een ‘gewone’ safari in het park zul je die dus niet tegenkomen. Wel is het mogelijk om na een korte instructie en onder leiding van een gids een wandeling te maken met de dieren in het verblijf. Deze wandeling duurt ongeveer een uur. De minimum lengte voor personen die mee willen wandelen is één meter vijftig. Lees hier meer over wandelen met leeuwen in Fathala.

Reuzenelandantilopes

Officieel geen onderdeel van de Big 5, maar wel heel bijzonder zijn de reuzenelandantilopes die je in het park tegen kan komen. De westelijke ondersoort waar de dieren in Fathala deel van uitmaken zijn in een groot deel van het oorspronkelijke verspreidingsgebied uitgestorven. Tegenwoordig komen ze in het wild alleen nog in het Niokolo Koba park in het oosten van Senegal en het grensgebied met Guinee voor.

Fathala Wildlife Reserve Senegal
Eén van de vrouwtjes.

Door de imposante grootte en de lengte van de hoorns, die ruim een meter lang kunnen worden, zijn de dieren jarenlang een van de meest gewaardeerde jachtdieren geweest. Het gevolg is dat er nu wereldwijd niet meer dan vijfduizend dieren in het wild leven. Naast de populatie in West-Afrika leven de (oostelijke) reuzenelandantilopes ook nog in de Centraal Afrikaanse Republiek en in het noorden van Kameroen. Ze leven voornamelijk in beboste savannes nabij water en eten voornamelijk bladeren en knoppen van bomen en wat ruwere grassen. 

Fathala Wildlife Reserve Senegal
En één van de mannetjes.

Overnachten de luxe safari tenten van Fathala

Het Fathala wildlife reserve is als dagexcursie te bezoeken, maar als je de tijd hebt en niet op een krap budget reist is het zeker aan te raden om hier ook te overnachten. In het openlucht restaurant Mahogany kun je rustig bijkomen van een dag dieren spotten met een hapje en een ijskoude cocktail. Vanaf het terras midden in de Afrikaanse bush heb je zicht op de waterput waar regelmatig dieren komen drinken. 

Fathala Wildlife Reserve Senegal
Afkoelen na een safari kan in het zwembad met uitzicht over de waterpoel waar regelmatig dieren komen drinken.

Slapen kan in luxe safari tenten die in de schaduw staan van grote mahonie bomen. Deze grote tenten zijn voorzien van vaste bedden, airconditioning en een ligbad. Achter de tent beschik je over een eigen buitendouche. Op de veranda voor de tent geniet je van het gekrijs van neushoornvogels terwijl apen om je heen van tak tot tak springen. 

Fathala Wildlife Reserve Senegal
Vanaf de veranda voor de tent zie je de apen van boom naar boom slingeren.
Fathala Wildlife Reserve Senegal
De luxe safari tenten met vaste bedden en een ligbad.

Heb je genoeg wild gezien dan bieden ze bij Fathala verschillende andere excursies aan. Zo kun je met een gids een boottocht door de mangroven maken, gaan vissen of een lokaal dorpje en markt bezoeken. Dit is natuurlijk ook makkelijk en goedkoper zelf te regelen, maar als je bijvoorbeeld toch wat van Afrika wil zien vanaf je resort aan het strand in Gambia en verder geen geregel wil hebben kan het een prima optie zijn.

Zie ook de website van het Fathala wildlife reserve.

(Foto’s: Maarten van de Biezen)

2 REACTIES

  1. Fathala Wildlife Reserve helped make a success of saving the rarest and most beautiful of all antelopes (Lord Derby Eland) from extinction.

  2. Zo genoten hier en dat op slechts 6 uur vliegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.