Nieuwe weg van Lagos naar Algiers

0
927
Nieuwe weg van Lagos naar Algiers

Als 50 jaar wordt er gepraat over een snelweg die Lagos in Nigeria en Algiers in Algerije moet gaan verbinden. De voltooiing van een strategisch gedeelte van het traject in de Chiffa kloof heeft het project weer een nieuwe impuls gegeven. Het 7 kilometer lange traject tussen Haouch Messaoudi en Médéa zal in de komende weken worden opgeleverd. De snelweg moet uiteindelijk 4500 kilometer lang worden, waarvan 2500 kilometer in Algerije komt te liggen.

Het doorkruisen van dit bergachtige gebied, waar de kronkelende wegen van de Chiffa kloof altijd een barrière zijn geweest tussen het noorden en het zuiden van het land, was een grote technische uitdaging. Sinds 2013 zijn is er voor 5 kilometer aan tunnels en 14 kilometer aan bruggen en viaducten gebouwd. De hoogste daarvan zijn maar liefst 70 meter hoog. 

Route verbind 6 landen

De weg zal naast Algerije en Nigeria ook door Niger lopen, met verdere afslagen naar buurlanden Mali, Tunesië en Tsjaad. Hierdoor zou goederenvervoer naar noord Niger en noord Mali zeker 11 dagen reistijd besparen. De wegen in Nigeria en Tunesië zijn inmiddels al gerealiseerd. In Algerije moet nog zo’n 200 kilometer geasfalteerd worden naar de grens met Mali. Knelpunten zijn op dit moment nog het traject in Niger en in Tsjaad.

Of de weg in de toekomst ook door toeristen kan worden gebruikt blijft de vraag. De onrustige situatie rond grote delen van de route, maken het momenteel niet veilig om daar als toerist rond te reizen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.