Siby is het begin van het land van de Manding

0
1750
Siby Mali

Bij watervallen en rotsformaties in Mali denk je al snel aan het land van de Dogon. Maar je hoeft niet zo ver te reizen voor een vergelijkbaar landschap. Op slechts 50 kilometer van de hoofdstad Bamako ligt het dorp Siby. Hier vind je een aantal enorme rotsformaties en een prachtige waterval. 

Bij Siby begint het land van de Manding, een regio in het zuidwesten van Mali met een rijke geschiedenis en warme gastvrijheid. De plek om  pittoreske traditionele dorpjes en de indrukwekkende natuur te verkennen. En niet alleen lijkt het gebied op het Dogon land, ook de voorouders van de Dogon komen uit deze regio.

L'arche de Kamandjan, de plus en plus près

Arche de Kamandjan

Arche de Kamandjan

Arche de Kamadjan

Siby is dan ook een plek die je eigenlijk niet zou moeten missen bij een bezoek aan Mali. De rotsformatie Arche de Kamadjan is met de groene bomen eronder misschien wel één van de mooiste steenbogen van Afrika en bij de waterval La cascade de Djendjeni is het heerlijk genieten in het verkoelende water na de wandeling. Durf je het aan dan is het mogelijk om naar de top van Arche de Kamadjan te klimmen. 

View from the Arche de Kamadjan, Siby

Reizen in grote delen van het land inclusief het Dogon land worden ontraden, maar reizen naar Siby kan nog wel. Daarnaast is het zo dicht bij Bamako dat het ook als een dagtocht kan worden bezocht. Het is mogelijk om zowel de rotsboog als de waterval dan te bezoeken.

Je kan het gebied zelf verkennen. Een lokale gids kan je echter veel vertellen over het verhaal achter Kamadjan en de geschiedenis van het gebied. Ook weten ze de weg naar verschillende grotten zoals de Consultation Cave en de Fanfanba Cave. Bij de laatste wordt het water dat daar beneden druppelt gefilterd door de weg door de rotsen. De plek wordt gebruikt door de lokale bevolking om hun waterflessen te vullen en de jong volwassenen komen er regelmatig samen om ook een iets sterkere variant te consumeren. De sfeer blijft echter altijd vriendelijk en gemoedelijk. In de Panther’s Cave is nog een oude dierenval te zien. 

Vue sur les Monts Mandingues

Een gids kan je ook naar het dorpje Kalasa brengen. Hier staat een heilige waterput die zelfs in tijden van extreme droogte het dorp altijd van water voorziet.

Bezoek Siby

Vanaf Bamako is Siby makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf Guinee place in het stadsdeel Sebenikoro vertrekken de minibussen en gedeelde taxi’s. Alle taxichauffeurs in Bamako kennen de plek. 

In Siby kan je een (motor)taxi regelen naar de rotsformaties en de waterval. Wordt je niet aangesproken bij aankomst in Siby, ga dan naar hotel Kamadjan die je verder kunnen helpen. Met eigen vervoer is een 4×4 aan te raden. Kom je in het droge seizoen dan kun je zonder een poging wagen, maar de weg na Siby is onverhard met hier en daar flinke rotsen en potholes. In het regenseizoen wordt het zelfs met een 4×4 een leuke (lees lastige) rit.

Siby (Mali)

Vanuit Siby kun je prachtige wandelingen maken. De mogelijkheden variëren van enkele uren tot meerdere dagen. Heb je de tijd dan is een meerdaags bezoek echt aan te raden. Ook is het mogelijk om een mountainbike te huren en alleen of met een gids het gebied te verkennen. 

In Siby zijn verschillende accomodaties waar je kan overnachten. Kampeerders kunnen terecht bij Campement de l’Arch. Zonder tent behoren hotel Kamadjan en hotel Siby Colorado tot de mogelijkheden. De laatst genoemde heeft kamers met airconditioning, een zwembad en prachtige uitzichten. 

Siby campements touristique

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.