Sierra Leone: Bio verzekert zich van tweede termijn terwijl oppositieleider de resultaten afwijst

0
211
wapen Sierra Leone

Sierra Leone – President Julius Maada Bio van Sierra Leone is herkozen voor een tweede termijn met 56,17 procent van de stemmen, zo meldde de voorzitter van de kiescommissie dinsdag, wat de nummer twee aanzette om de uitslag “categorisch af te wijzen”.

Samura Kamara, de belangrijkste uitdager van Bio, behaalde volgens de definitieve resultaten die in Freetown zijn bekendgemaakt 41,16 procent van de stemmen en bestempelde de uitslag als “niet geloofwaardig”.

“Ik wijs categorisch de uitslag af zoals aangekondigd door de kiescommissie”, zei hij op Twitter.

De telling van de stemmen was al betwist door Kamara’s All People’s Congress (APC), die maandag in een verklaring de vermeende gebrek aan inclusiviteit, transparantie en verantwoordelijkheid van de kiescommissie veroordeelde.

De partij wees op het gebrek aan informatie over welke stemlokalen of districten de stembiljetten afkomstig waren.

Ze zei “deze vervalste en verzonnen resultaten” niet te zullen accepteren.

In een latere verklaring beweerde de partij dat er sprake was van “overstemming” in sommige gebieden en zei ze “de vervalste resultaten” te blijven verwerpen en “onze overwinning te bevestigen”.

Maar de aanhangers van Bio verwelkomden de uitslag.

“Ik ben blij dat Bio heeft gewonnen, we willen dat hij de economie repareert en banen creëert,” zei Susan Myers, 34.

Musa Tholluy, 27, zei dat ze blij was omdat haar “president zojuist herkozen is. Hij doet geweldige dingen voor dit land. Hij bestrijdt corruptie”.

Tijdens een persconferentie op maandag zeiden waarnemers van de Europese Unie dat een gebrek aan transparantie en communicatie door de kiesautoriteit had geleid tot wantrouwen in het verkiezingsproces.

De waarnemers meldden dat ze geweld hadden gezien bij zeven stembureaus tijdens de stemuren en bij drie andere tijdens het sluiten en tellen.

Ze zeiden ook meldingen te hebben ontvangen van gewelddadige incidenten in zes regio’s, waaronder het gebruik van scherp geweervuur in drie districten.

Ongeveer 3,4 miljoen mensen waren geregistreerd om te stemmen bij de verkiezingen van zaterdag.

Bio, 59, een voormalig coup-leider in de jaren 90, heeft zich in zijn eerste ambtstermijn als burgerregering ingezet voor onderwijs en vrouwenrechten.

Kamara, 72, een voormalig minister van Buitenlandse Zaken en Financiën, heeft gedurende de hele campagne kritiek geuit op de kiescommissie vanwege vermeende onregelmatigheden en vertragingen.

28-06-23

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.