Aberdare National Park

0
1702
Aberdare National Park Kenia

Het nationale park Aberdare in de centrale hooglanden van Kenia is nog steeds gehuld in een sfeer van mysterie. Onontdekte diersoorten liggen op de loer, zoals bijvoorbeeld zwarte panters. Aberdare is een geïsoleerd vulkanisch gebied dat de oostelijke grens van de Rift Valley vormt. Deze prachtig schilderachtige regio is veel koeler dan de savannes rondom en biedt een heel ander landschap dan dat je in Kenia zou verwachten. Het nationale park ligt deels boven de boomgrens. Het landschap is spectaculair met bergachtig terrein dat bedekt is met dichte tropische wouden die vaak in mist gehuld zijn. Het prachtige berglandschap met verschillende watervalletjes is dan ook de belangrijkste reden om dit hoogst gelegen park in Kenia te bezoeken.

Moorland

Prinses Elizabeth

Het nationale park Aberdare is bekend geworden als de plek waar prinses Elizabeth erachter kwam dat haar vader was overleden en dat ze vanaf dat moment koningin was. Ze verbleef toen in de Treetops Lodge en sindsdien is deze lodge populair bij toeristen die in Kenia op safari gaan. 

Het park heeft verschillende hoge bergtoppen, diepe ravijnen met ijzige bergstroompjes en vele mooie watervallen. Je kan het park verkennen door middel van game drives en het is mogelijk om enkele hoge toppen te beklimmen en vanaf daar te genieten van het spectaculaire landschap. Naarmate je hoger de bergen in rijdt maakt het regenwoud plaats voor bamboebos en interessante alpiene vegetatie. In het noordelijke deel ligt de hoogste top, de 3999 meter hoge Ol Doinyo Lasatima. 

Aberdare werd in 1950 opgericht en is 766 vierkante kilometer groot. Tegenwoordig is de officiële naam voor het gebergte ‘Nyandarua’. Een naam die bij de lokale Kikuyu stam vandaan komt die geloven dat hun god Ngai hier woont. Over het algemeen blijft het gebergte echter nog steeds bekend onder de naam Aberdare. 

Aberdares,Kenia

Plotseling verschijnt er een olifant uit de dichte regenwoud vegetatie 

De kans om in Aberdare wild te zien is aanzienlijk kleiner dan in andere parken als bijvoorbeeld Masai Mara of Tsavo. De helft van de beleving van wild spotten in het park is dan ook het moment dat een olifant of buffel plotseling uit de dichte vegetatie verschijnt. In de bossen leven bosolifanten, buffels, leeuwen, hyena’s en verschillende soorten antilopen, zoals waterbokken, duiker, de zeldzame Suni en bosbokken. Als je veel geluk hebt, kun je een glimp opvangen van Kenia’s zeldzaamste antilope, de Bongo.

KEN_0081

Het park herbergt ook een gezonde populatie zwarte neushoorns. De in het begin genoemde zwarte panters zijn aanwezig, maar worden zelden gezien. Er zijn veel soorten primaten, waaronder bavianen, Black and White Colobus en Sykes en Vervet apen. Ook zijn er ruim 250 vogelsoorten geteld, waaronder de Afrikaanse havik, arenden en sperwers. Bijzondere soorten zijn onder meer de Abbott’s spreeuw en de Lierstaartwidavink.

De bossen zijn aan één kant afgeschermd met hekken om de boeren tegen het wild te beschermen en het wild tegen stropers. Ook is het hek er om illegale houtkap te voorkomen.   

DSCF0208

Bezoek Aberdare National Park

Aberdare National Park ligt ongeveer 150 kilometer ten oosten van Nairobi en is gemakkelijk bereikbaar vanuit Nyeri en Naro Moru. Het park ligt op 87 kilometer van Naivasha. De meeste toeristen reizen over de weg met een touroperator. Vanaf Nairobi is het ongeveer 2 uur rijden. Kom je met eigen vervoer dan is het niet toegestaan om met een eigen auto naar de 2 accommodaties in het park te rijden. Deze zal je achter moeten laten bij een hotel in Nyeri waarvandaan je met een busje of jeep van de lodge naar de accommodatie wordt gebracht.

 Er zijn twee landingsbanen in de buurt van het hoofdkantoor van Aberdare in Nyeri en Mweiga.

In het park worden game drives en wandelsafari’s aangeboden. 

Aberdare Park entrance

In het park kan je overnachten bij de Ark Tree Lodge die uitkijkt over een waterpoel die allerlei soorten wild aantrekt. De poel is ’s nachts verlicht zodat je ook dan wild kan spotten. De lodge is gebouwd in de vorm van een ark. De andere accommodatie is de eerder genoemde Treetops lodge.

Aberdare National Park.

Een andere optie buiten het park is de Aberdare Country Club op de helling van de Mweiga heuvels. De Aberdare Country Club wordt beschouwd als cultureel erfgoed en heeft de charme van een privéwoning behouden met het eenvoudige comfort van een landelijke herberg. Activiteiten omvatten safari’s te paard, golfen, natuurwandelingen, game drives en meer.

Outspan Hotel view

Beste reistijd voor Aberdare

De beste maanden om het park te bezoeken zijn in januari en februari, maar ook juni en september. Door de hoge ligging is het in het gebied veel koeler dan op de savannes en kustvlaktes van het land. Het is vaak mistig in de bergen en er is het hele jaar door kans op neerslag. De twee belangrijkste regenseizoenen zijn van maart tot mei en van oktober to december. Door de grote hoeveelheden regen in deze periodes kunnen de wegen onbegaanbaar worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.