Ol Donyo Sabuk National Park

0
945
Ol Donyo Sabuk National Park Kenia

Het nationale park Ol Donyo Sabuk heeft zijn naam te danken aan de dominerende berg in het hart van het park. De lokale bevolking noemt het ‘The Mountain of the Buffalo’ en de Masai hebben hem de naam ‘The Big Mountain’ gegeven. De weelderige vegetatie en koele lucht van het nationale park maken het een ideale plek voor dag uitstapjes en kampeertrips. Vanaf de dichtbeboste berg heb je bij goed weer zicht op Nairobi en de toppen van de Kilimanjaro en Mount Kenya. Niet voor niets wordt het uitzicht genoemd als ‘The Ultimate panorama experience’. Het park is een heerlijke plek voor een uitgebreide picknick en je vindt er verschillende picknick spots.

Een wandeling naar de top van Ol Donyo Sabuk is ongeveer 10 kilometer lang en neemt 2 tot 3 uur in beslag. Het is geen moeilijke wandeling en voor iedereen met een redelijke conditie prima te doen. Heb je geen zin om de wandelschoenen aan te trekken dan kan je ook mee met een gamedrive. Op de hellingen van de berg loop je kans om olijfbavianen, duiker, mangoesten, witte colobusapen, witkeelmeerkatten, luipaarden, galago’s, stekelvarkens, waterbokkens, Kirk’s dik dik, boszwijnen, buffels en impala’s te zien. Voor veel daarvan heb je wat geluk nodig, maar de buffels en bavianen worden wel vaak gezien. 

2021-Kenya -Last Mile Connectivity project- AfDB Light Up Africa

Voor de vogelliefhebbers is er ook genoeg te genieten met de bronshoningzuiger, Kaapse tortel, helmparelhoen, Mahali-wever, augurbuizerd, treurduif, purperbuikhoningzuiger, Afrikaanse havikarend, bruine muisvogel, wenkbrauwbuulbuul, Afrikaanse bonte kwikstaart, zwarte havik, Kaapse mees, MacKinnons klauwier en de Bateleur. Om maar een paar te noemen. Tijdens de regens verblijven de meeste vogels rond de berg.

Sir William Northrup McMillan

Op de berg vind je het graf van Sir William Northrup McMillan. Sir William was de eerste Europeaan die zich in dit deel van Kenia vestigde. In 1905 kocht hij 15.000 hectare land op een erfpacht van 99 jaar van de British Crown en richtte hij de Juja-boerderij op Ol Donyo Sabuk op. Vervolgens bouwde hij een huis met vijf slaapkamers op het terrein. In 1908 nodigde McMillan de Amerikaanse president Theodore Roosevelt uit toen deze aan het einde van zijn presidentschap naar Oost-Afrika kwam. Roosevelt kwam daarna verschillende keren terug naar de boerderij en schreef er zijn boek Africa Game Trails. 

Ook de vrouw van sir William en hun hond zijn op de berg begraven. De McMillans stonden bekend om hun filantropie en financierden onder meer de bouw van de YMCA, het Sanotorium van Scott en de McMillan Memorial Library. Het huis van de McMillans is deels geopend voor belangstellenden.

Bezoek Ol Donyo Sabuk

Ol Donyo Sabuk is makkelijk te bezoeken als dagtrip vanuit Nairobi (85 kilometer). De gate bevindt zich 18,5 kilometer vanaf het dorpje Thika waar je verschillende hotels en guesthouses vindt. 

Ol Donyo Sabuk National Park

Wil je overnachten bij de berg dan is er een ruim kampeerterrein met uitgebreide voorzieningen. Ook zijn er verschillende guesthouses. Voor mensen met iets meer budget is het Oldonyo Sapuk Resort ook een goede optie.

Het weer op de berg kent verschillende seizoenen. Januari tot en met maart zijn droog, april tot juni zijn heet en nat, juli tot oktober zijn aangenaam warm en droog en november en december zijn weer warm en nat. 

OL DONYO SABUK PARK1R

Dicht bij de berg, in de Athi rivier langs de A3 tussen Thika en Ol Donyo Sabuk, vind je de The Fourteen Falls watervallen die ook de moeite van een bezoek waard zijn. De Athi rivier komt uiteindelijk uit in de Indische Oceaan en was een rituele plek voor Indiërs die bij de watervallen het as van hun overledenen uitstrooiden zodat ze via de rivier terug konden keren naar hun thuisland.

Fourteen Falls

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.