Abuko Nature Reserve

0
4685
Geelgroene meerkat in Abuko Nature Reserve
De geelgroene meerkat is overal in het Abuko Nature Reserve.

Het Abuko reservaat is één van de kleinste parken in heel West-Afrika. Met een oppervlakte van ongeveer 200 hectare is het een ‘safari voor beginners’. Hoewel dat misschien niet heel uitnodigend klinkt is er hier genoeg te ontdekken. Bij een wandeling langs de Lamin Stream is er voor vogelspotters en liefhebbers van apen, krokodillen en ander klein wild genoeg te zien. Verwacht echter geen leeuwen, olifanten en neushoorns.

Ingang Abuko Nature Reserve
Ingang van het Abuko Nature Reserve.

In het reservaat kun je een bezoek brengen aan het Makasutu Wildlife Trust. Een onderzoekscentrum dat zich bezighoud met studies naar de biodiversiteit in Gambia. Hier bevind zich ook een uitkijkpunt over de Lamin Stream waar je met een beetje geluk één van de krokodillen kan spotten. Naast de krokodillen is het reservaat berucht om de vele slangen zoals pythons, puf adders, cobra’s en de groene mamba.

Abuko Nature Reserve
Met een beetje geluk zie je hier één van de krokodillen die in de Lamin Stream leven.

Ook liefhebbers van primaten komen hier aan hun trekken. Je vindt hier onder meer de in grote aantallen aanwezige geelgroene meerkat en de meer schuwe rode franjeapen.

Abuko Nature Reserve
De dieren zijn gewent aan mensen en kunnen van dichtbij bekeken worden.

Je kan het park zelf lopend verkennen, maar beter neem je voor een kleine vergoeding één van de gidsen mee die de mooiste plekjes van het reservaat kennen en meesters zijn in het spotten van de meer zeldzame dieren en vogels tussen en in de bomen. Ben je een liefhebber van vogels, kom dan bij voorkeur vroeg in de ochtend. In het reservaat zijn meer dan 270 verschillende soorten waargenomen en die vliegende beestjes zijn in de ochtend het meest actief.

Abuko Nature Reserve
Hyena opvang in het midden van het reservaat.

In het midden van het park is een opvang gerealiseerd voor onder meer hyena’s. Het één en ander ziet er misschien wat primitief uit, maar de bedoeling is goed. De dieren zijn gered vanuit slechte omstandigheden bij families die ze als ‘huisdieren’ hielden in zeer kleine verblijven.

Bereikbaarheid Abuko Nature Reserve

Het reservaat ligt vlak bij het vliegveld aan de Brikama Highway. Vanaf de hotels aan de kust is het ongeveer een half uur rijden. Het is geopend van 8.00 tot 17.30 uur.

Abuko Nature Reserve
Verken het reservaat via de ruim 5 kilometer wandelpaden.

Gier Abuko Nature Reserve Abuko Nature Reserve Abuko Nature Reserve

(Foto’s & film: Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.