Krokodillen aaien bij de Kachikally Crocodile Pool

0
8073
Krokodil in de Kachikally Crocodile Pool.

Eén van de meest populaire toeristen attracties in Gambia is de Kachikally Crocodile Pool. Een zoetwaterpoel in de buitenwijk van Kachikally en de verblijfplaats van tientallen krokodillen.

De Krokodillen poel ligt in het leefgebied van de Bojang stam die zich zo’n 500 jaar geleden in het gebied vestigden.

Kort nadat ze aankwamen in deze regio werden ze bezocht door de vruchtbaarheidsgeest Kachikally. Hij verscheen in de vorm van een ogenschijnlijk radeloze oudere vrouw die deed alsof haar dochter in het water van de poel verdronk.

Kachikally Crocodile Pool Gambia
Ingang Kachikally Crocodile Pool.

Tussenpersoon tussen de dorpelingen en de geest Kachikally

De dorpelingen deden alles wat ze konden om het kind te redden en als dank werd de waterpoel aan het dorp geschonken met de vraag het te onderhouden en vullen met leven.

Een paar weken later heeft het dorp een paar krokodillen gevangen en in de poel losgelaten. Tegenwoordig leven er ongeveer 80 van deze eeuwenoude dieren die als tussenpersoon fungeren tussen de bezoekers en de geest Kachikally.

Kachikally Crocodile Pool Gambia
De Kachikally Crocodile Pool.

Bedevaartsoord voor onvruchtbare vrouwen

De krokodillenpoel is nu misschien een beetje een ‘toeristenval’ geworden, maar het is ook nog steeds een populair bedevaartsoord voor onvruchtbare vrouwen.

De vrouwen komen van heinde en verre om zich te laten baden in het geneeskrachtige water.

Kom je tijdens de reis iemand tegen die Kachikally heet dan weet je dat de moeder ook hier is geweest. Dit omdat de kinderen van een vrouw die hier een ritueel bad heeft genomen altijd Kachikally worden genoemd.

Kachikally Crocodile Pool Gambia
Aan de rand van de poel liggen vaak tientallen krokodillen te zonnen.
Kachikally Crocodile Pool Gambia
Sommige exemplaren bereiken een indrukwekkende lengte van bijna 3 meter.

De krokodillen zijn gewent aan menselijk bezoek

Meestal liggen er op de oevers van de poel tien tot twintig krokodillen in de zon. Onder hen enkele ruim twee meter lange exemplaren die volledig gewend zijn aan menselijke bezoekers.

Daarnaast worden de dieren elke ochtend gevoerd met vis. Dat is noodzakelijk omdat in de poel geen vis meer aanwezig is en de dieren anders op zoek naar voedsel door de wijk gaan trekken. Dit heeft als gevolg dat de dieren met een volle buik toestaan om op de rug of staart te worden geaaid.

Charlie

De grootste van deze reptielengiganten, een 70-jarige, 3 meter lange krokodil genaamd Charlie verschijnt tegenwoordig zelden. Toch staan de gidsen erop ​​dat hij daar nog steeds leeft. Charlie is vernoemd naar men zegt naar de eerste toerist die het lef had om hem aan te raken.

Kachikally Crocodile Museum
Het museum bij de Kachikally Crocodile Pool in Gambia.
Kachikally Crocodile Pool Gambia
Onze gids Omar overwint zijn angsten en gaat op de foto met één van de vriendelijke dieren.

Museum

Bij de ingang van Kachikally is een klein museum ingericht met een aantal interessante foto’s over de geschiedenis van Bakau en de betrokkenheid van Gambia in de Tweede Wereldoorlog.

Leuk zijn ook de echte kostuums van de kankurang. Een mystiek gemaskerd wezen dat de besnijdenis ceremonie van jonge jongens vergezeld.

Het museum toont ook een verzameling Afrikaanse muziekinstrumenten, waaronder de harp achtige kora, een 1,5 meter lange houten xylofoon en verschillende ceremoniële trommels.

(Foto’s & film: Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.