Afrika’s groene muur krijgt een geldinjectie

0
829
Bolongue Tsjaad
Het dorpje Bolongue in Tsjaad ligt in het gebied dat deel moet gaan uitmaken van de groene muur. Foto: Maarten van de Biezen.

De Wereldbank is van plan om de komende vijf jaar meer dan 5 miljard dollar te investeren om aangetaste landschappen te helpen herstellen, de landbouwproductiviteit te verbeteren en het levensonderhoud te bevorderen in 11 Afrikaanse landen op een stuk land in de Sahel dat zich uitstrekt van Senegal tot Djibouti. Het geld zal worden besteed om landbouw, biodiversiteit, gemeenschapsontwikkeling, voedselzekerheid, landschapsherstel, banencreatie, veerkrachtige infrastructuur, plattelandsmobiliteit en toegang tot hernieuwbare energie ondersteunen. 

De ‘muur’ van bomen moet 11 landen gaan doorkruisen

De steun komt bovenop de investeringen die het project de afgelopen 8 jaar heeft gedaan waarbij meer dan 19 miljoen mensen werden bereikt en 1,6 miljoen hectare onder duurzaam landbeheer werd geplaatst. Het project is opgericht om de oprukkende woestijn een halt toe te roepen. Het initiatief werd in 2007 gelanceerd door de Afrikaanse Unie. De ‘muur’ van bomen moet 11 landen gaan doorkruisen en moet zo’n 8.000 km lang worden. De ambitie van het project is groot. De bedoeling is om 100 miljoen hectare land te herstellen en daarbij 20 miljoen mensen te voorzien van voedselzekerheid.

“Het herstel van natuurlijke ecosystemen in de droge gebieden van Afrika komt zowel de mens als de planeet ten goede”, aldus Moussa Faki Mahamat, voorzitter van de Commissie van de Afrikaanse Unie. 

In samenwerking met vele partners zal Progreen, een wereldwijd fonds van de Wereldbank, ook nog eens 14,5 miljoen dollar investeren in vijf Sahellanden: Burkina Faso, Tsjaad, Niger, Mali en Mauritanië.

(17-01-20121)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.