Meru National Park

0
1236
Meru national park Kenia

Het nationale park Meru wordt maar weinig bezocht en door de afgelegen en ruige sfeer die hier te vinden is lijkt het landschap nog volkomen ongerept. Het park is klein naar Keniaanse begrippen, maar herbergt een breed scala aan wilde dieren.

Meru is 872 vierkante kilometer groot en strekt zich uit over de evenaar. Het park wordt doorsneden door 13 rivieren en talrijke bergbeken. Hierdoor is het een groen paradijs in vergelijking met de droge savanne van de andere parken van Kenia. De rivieren ontspringen op Mount Kenya en komen uit in de langste rivier van het land, de Tana rivier. De vele zijwegen creëren een moerasachtig landschap met op de oevers de kenmerkende doumpalmen.

Meru National Park, Kenya

Het nationale park Meru biedt hierdoor een gevarieerd landschap van bossen tot wijd open vlaktes, meanderende rivieren, een landschap bezaaid met kopjes en rijke een vulkanische bodemafzettingen. In het noorden van het park vind je een strook tropisch regenwoud.

Bateleur - Terathopius ecaudatus, Meru National Park-2

Dit is de wildernis waarin George en Joy Adamson Elsa hebben vrijgelaten, de leeuwin waarop de film “Born Free” was gebaseerd. De gelijknamige film won verschillende Oscars en Golden Globes.

Joy en George Adamson

Meru National Park werd beroemd door het boek en de film Born Free, door Joy en George Adamson. Friederike Victoria “Joy” Adamson was een natuuronderzoeker, kunstenaar en auteur. Haar boek “Born Free” beschrijft haar ervaringen met het grootbrengen van een leeuwenwelp genaamd Elsa. Je kunt in Meru haar graf bezoeken, waar ook de as van Joy Adamson werd verstrooid. Het voormalige huis van Joy & George is nog grotendeels intact en ook het graf van de Leeuw Elsa is te bezoeken.

Birds of meru national park

Witte en zwarte neushoorns

Een deel van Meru is ingericht als een veilig toevluchtsoord voor de zwarte en witte neushoorn. In het omheinde gedeelte leven zo’n 40 witte neushoorns en 20 zwarte neushoorns. Het zal je dan ook niet verbazen dat dit één van de beste plaatsen in Kenia is om neushoorns te zien. 

Naast de neushoorns bestaat het wild uit grote kuddes olifanten, buffels, giraffen, gerenoek, kleine en grote kudu en zebra’s. Natuurlijk ontbreken de leeuwen niet en ook luipaarden worden et regelmaat gespot. De grootste kans om olifanten en giraffen te zien is op de Bisanadi Plains die in het noorden van het park liggen.

P1010624

Meru vormt samen met Kora, Bisanadi, Mwingi en Rahole National Reserves een groter geheel, waar wilde dieren vrij kunnen migreren.

Serval, Meru national park, Kenya

Bezoek Meru National Park

Meru ligt op 248 kilometer afstand van de hoofdstad Nairobi. Je rijd over asfalt via Nyeri naar Meru waarvandaan het nog zo’n 55 kilometer naar de Murera Gate is, de ingang van het park. In totaal ben jij ongeveer 6,5 uur kwijt. Het park is ook per charter vliegtuig te bereiken. Er zijn twee landingsbanen, Kinna en Elsa’s kopje. Meru is goed te combineren met het aangrenzende nationale park Kora.

Kinna Airstrip, Meru National Park

Het is mogelijk om Meru met een eigen terreinwagen te verkennen. Begeleide gamedrive worden aangeboden door de verschillende lodges. Elsa’s Kopje heeft een speciale vergunning om nachtsafari’s en wildwandelingen in het park uit te voeren. Omdat er maar één lodge op bepaalde tijden actief mag zijn lijkt het vaak alsof je het park voor jezelf hebt.

Rojewero River, Meru National Park

Met alle rivieren is het ook een goede bestemming voor vissers. In bepaalde gebieden is het toegestaan om te vissen. Er zijn tal van meervallen, tilapia en barbels te vangen. Adamson Falls is een goede plek om een paar uurtjes te relaxen met een goed boek en wat versnaperingen. Het is ook mogelijk om te raften tussen de krokodillen en de nijlpaarden op de Tana rivier.

Reflections in a river - Meru National Park - Kenya

Mughwango Hill

Een begeleide wandeling naar de top van Mughwango Hill mag eigenlijk ook niet ontbreken bij je bezoek. Vanaf de top geniet je van een ononderbroken 360 graden uitzicht, met Mount Kenya in het westen tot de uitgestrekte Meru vlaktes in het oosten.

Overnachten kan bij verschillende lodges. De bekendste is Elsas Kopje, vernoemd naar de eerder genoemde leeuw Elsa. Accommodatie is in luxueus ingerichte huisjes met een prachtig uitzicht. De lodge heeft een open bar en een restaurant naast een openlucht zwembad met uitzicht op de Meru vlaktes. 

Meru National Park, Kenya

Meru National Park, Kenya

De temperaturen zijn het hele jaar door vrijwel constant en lopen op tot rond de 30 graden. Vanwege de lage luchtvochtigheid voelt deze temperatuur aangenaam aan. De avonden zijn over het algemeen aan de koele kant dus een sweater is aan te raden. De regen valt meestal in april en mei met een gemiddelde van 350 mm per jaar. De droge maanden juni tot oktober is de beste tijd om op zoek te gaan naar wild. Andere maanden is het gras vrij hoog wat het spotten van de dieren moeilijker maakt.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.