Akanda National Park

0
1478
Akanda National Park Gabon

Het nationale park Akanda ligt aan de noordoostkust van Gabon. Het  is één van de 13 nationale parken die in 2002 werden aangewezen om de biodiversiteit van het land te beschermen. Het park ligt dicht bij de naar het noorden gelegen hoofdstad stad Libreville. 

De baaien Mondah en Corisco langs de kust met de de golf van Guinee zijn rijk aan zeeleven en exotische plantensoorten. Akanda bestaat voor een groot deel uit mangrove moerassen, laagland bossen en stukken savanne. Langs de Atlantische Oceaan ligt een uitgestrekt strand dat afhankelijk van de getijden prachtig of bijna niet bestaand is. Het hele gebied is 540 vierkante kilometer groot.

Nyonié, la plage - 4

Samen met het naburige nationale park Pongara beschermt het samen 2,5% van alle mangrove moerassen in Afrika. Echter wordt maar een klein deel van deze gebieden momenteel beschermd, waardoor het ook meteen 25% van de beschermde mangrove gebieden op het continent zijn. 

mangrove

Soepschildpad

De kust is bezaaid met broedplaatsen voor de soepschildpad. Het dier waar het park haar naam aan te danken heeft. In de lokale taal betekend ‘Akanda’ schildpad. Vooral in de Corisco baai die bestaat uit rotsachtige riffen en zandbanken is de kans dat je de schildpadden ziet groot. 

Daarnaast is Akanda een belangrijke plaats voor trekvogels en herbergt het park de grootste populaties van dergelijke vogels in Gabon. Enkele van de soorten waar je naar uit kan kijken zijn de Loango Carmelite, bruine honingzuiger, staalvlekduif, moerasfiskaal en de rupsvogel.

African Skimmers_G2T1613

Er zouden nog bosolifanten leven in het park, maar de kans dat je die tegenkomt is verwaarloosbaar. Langs de kust worden regelmatig dolfijnen en walvissen gezien.

Bezoek Akanda National Park

Akanda is vanuit Libreville makkelijk met een dagtocht te bezoeken. Je bezoek regel je bij het kantoor van ANPN (National Parks Board) in Libreville. De beste manier om het park te verkennen is per boot vanaf de dorpen Ambowè en Cap Estérias.

Lord Shiva and  His Akondo ( Calotropis Procera ) connection !

In het park zijn geen accommodatie mogelijkheden, maar die zijn er uiteraard wel genoeg in Libreville. Het is wel mogelijk om in het park te kamperen, maar dan moet je wel je eigen tent en benodigdheden meebrengen. Zonder eigen spullen kan dat eventueel geregeld worden bij het kantoor van de ANPN.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.