Mikumi National Park

0
2034
Mikumi National Park Tanzania

Sinds de voltooiing van de verharde weg die de ingang van het park met Dar es Salaam verbindt, is het nationale park Mikumi hard op weg om de nieuwe safari hotspot in Tanzania te worden. Het park ligt tussen het Uluguru gebergte en het Lumango gebergte en is qua oppervlakte (3.230 vierkante kilometer) het vierde nationale park van het land. Het is nu zo populair, omdat het op slechts een paar uur rijden van de grootste stad van Tanzania ligt. Het park is dan ook een geliefd weekeindje weg voor inwoners van de stad en voor zakenreizigers die even een dagje vrij zijn. 

Heb je wat meer tijd tot je beschikking dan vormt Mikumi een mooie combinatie met de aangrenzende parken Selous en Udzungwa. Samen vormen ze een gevarieerde en aangename safari bestemming met afwisselende landschappen.

Two masai giraffe (Giraffa tippelskirchi) fighting

Mikumi heeft een grote verscheidenheid aan wilde dieren en omdat ze inmiddels gewent zijn aan de safari auto’s laten ze zich ook makkelijk zien. De meeste bezoekers komen dan ook naar het park om de big five te spotten. De kans dat dat ook echt lukt is dan ook vrij reëel. Ook zijn er verschillende waterbronnen waar het wemelt van de nijlpaarden. Met name de twee waterpoelen 5 kilometer ten noorden van de ingang van het park zijn geliefd bij de dieren. 

Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen met name bij de verschillende riviertjes in het park. In Mikumi zijn meer dan 400 soorten waargenomen. Kleurrijke bewoners zijn onder andere de vorkstaartscharrelaar, geelkeellangklauw en de bateleur. Tijdens het regenseizoen worden ze vergezeld door een groot aantal Europese migranten. Op de achtergrond poseren zebra’s als ballerina’s in de vroege ochtendmist vertrouwend op hun camouflage waarbij de strepen van de kudde dieren overgaan in een golvende massa. 

Mkata Floodplain

De open vlaktes en het vele wild van de Mkata Floodplain vormen het populaire middelpunt van het park en worden regelmatig vergeleken met de vlaktes van de wereldberoemde Serengeti. Leeuwen kijken er uit over hun met gras begroeide koninkrijk en de grazende kuddes gnoes, zebra’s, impala’s en buffels. Regelmatig vanaf de afgevlakte toppen van termietenheuvels, maar in het regenseizoen ook liggend op de takken van een boom. Giraffen tref je bij de acacia bomen langs de Mkata rivier. Een plek die vanwege de schaduw van de bomen ook geliefd is bij olifanten. Verspreid door het park staan diverse grote Baobab bomen.

Tanzania - Mikumi

Tanzania - Mikumi

De Mkata Floodplain wordt doorkruist door een netwerk van wegen speciaal aangelegd om zoveel mogelijk wild te kunnen zien. Het gebied is misschien wel de meest betrouwbare plek in Tanzania om de grootste antilope soort ter wereld te zien, de machtige eland. De even indrukwekkende kudu en sabelantilope zie je vooral op de uitlopers van de bergketens bij de grenzen van het park. 

In zuidoostelijke deel van het park zie je weinig wild en dat deel is tevens niet erg toegankelijk. Tenzij je echt alles wil zien kan je dit deel dan ook beter overslaan. 

Bezoek Mikumi National Park

Het nationale park Mikumi grenst in het noorden aan Selous, het grootste wildreservaat van Tanzania. Hiermee zijn de flora en fauna in beide parken vergelijkbaar. Het park zelf wordt doorsneden door de verharde weg tussen Dar es Salaam en Iringa. Dit is de hoofdweg vanaf Dar Es Salaam naar buurland Zambia. Het maakt Mikumi tot het meest toegankelijke deel van een 75.000 vierkante kilometer stuk wildernis dat zich richting het oosten bijna uitstrekt tot de Indische Oceaan. 

Kom je vanaf Dar Es Salaam dan is het park te bereiken via de A7 richting Morogoro en Iringa. Reken op een reistijd van ongeveer 4 uur.

Ook is het park bereikbaar vanaf Udzungwa, Ruaha en Selous. De laatste alleen in het droge seizoen. Heb je geen eigen vervoer dan rijden er bussen vanaf Dar Es Salaam naar de ingang van het park. Hier kan je dan safari’s en eventuele overnachtingen regelen. 

Vliegen naar Mikumi kan ook. De vliegmaatschappij Airlink vliegt tussen onder andere Dar Es Salaam, Zanzibar, Selous, Ruaha, Mahale, Katavi en de Serengeti. 

Overnachten in het park kan bij één van de twee lodges, 3 luxe tentenkampen of 3 campings. Net buiten het park in Mikumi Town zijn een aantal guesthouses. 

Boomslang snake (Dispholidus typus)

Je kan Mikumi het hele jaar door bezoeken. De beste tijd om veel wild te zien is van juli tot en met februari. Tijdens de droge maanden trekt het wild naar de uiterwaarden van de Mkata en worden ze gevolgd door de roofdieren. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.